Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Sara161 píše: Více
Neřešte to, jedním uchem tam a druhým ven. Když je to podle doktorky ok a i vy vidíte, že prospívá, tak se nestresujte. Do mě zas hustili, že jsou moc tlustí, pořád že mám dávat čaj, že mám moc tučný mlíko a kdesi cosi
jako tlustí byli a to dost, ale mudr. řekla, že to u kojených dětí neřeší, ať jim dám, kolik chtějí, taky jsem si pak zapisovala míru a váhu do růstových grafů, to mě taky celkem vyklidnilo.
@Markéta188 píše: Více
Tak v 6m může mít skoro 10 kg, taky jsme to tak měli. A pak začalo dítě lézt a chodit a do roka přibralo už jen asi kilo.
@jita555 píše: Více
No je to obřík celkově. Je stejně vysoký jako moje 14m dcera. Tlustý není, to ne.
Já myslela, že je to mazec hlavně pro tu mámu. Jako teď má 10kg dcera a nosit ji už je opravdu dost záhul, ikdyž už chodí. Kdybych ji měla nosit všude ještě minimálně půl roku, tak asi umřu ![]()
Mám dítě s těmi stejnými čísly jako ty, teď má 15 měsíců a pořád je menší a drobnější, ale nikdo to nijak neřeší ani já, prostě je malá, taky neřeš.
Obě holky moje měly cca 3 kila při narození, mladší 2,8… a obě měly kolem 5 kg ve třech měsících a obě jsou dost drobné a malé stále, starší bude mít 7 let a nemá ani 18 kg, mladší bude mít 4 a má něco přes 12. Obě jinak zdravé, v pohodě, jen si prostě od narození drží spodní křivku přibírání.
Moja najstaršia sa narodila 2,8 kg v termíne. Bola drobná, nechcela veľmi jesť (to má dodnes). Ale úplne zdravá, od mala sa tiež stále mrvila, možno aj preto nepriberala ako ostatné deti. Za pár týždňov má 18, silná je tak, že v pretláčani dá dole väčšinu chlapcov v triede. Má už zo 3 roky 55 kg a vrcholovo športuje. Vôbec sa neobávaj. Rodina rada stresuje. Aj mňa svokra neustále prenasledovala, že malá nie je v poriadku, lebo neustále kope nohami. A ona teda išla keď bola hore v kuse, nevydržala ležať bez pohnutia. Potom sa narodila dcéra švagrinej a tá zas nekopala vôbec, stále ležala, chodiť sa jej nechcelo. To zas potom svokra riešila, že je príliš pasívna. Nikdy nebude tak, aby boli všetci v rodine spokojní ![]()
A rodina ovlivní váhu jak? Pokud to není problém podle doktorky tak bych rodinu neřešila. Syn měl 2,9 kg když se narodil (v termínu, už v těhotenství na UTZ mi dávali vědět, že bude menší) a dodnes je drobný (teď má 4 roky a teprve začíná nosit velikost 98
) a jídlu moc nedá, ale byl plně kojený a přibíral postupně. My máme rodinu daleko takže u nás stresoval manžel, že je malý, doktorka ho sledovala, podle ní byl vždycky trošku na hraně, ale ne tak, aby se to muselo nějak speciálně řešit. Na 3leté prohlídce už byl v „tabulkách“. My s manželem taky nejsme velcí.
Takže kvůli rodině se nestresuj, však kojíš, miminko si určitě bere co potřebuje ![]()
Mám skoro čtyřměsíční holčičku a váží 5 kg. Jsme na umělém mléku a moc tomu papání nedá, vypije mi max 90 ml za tři hodinky. Na váze přibývá, ale málo, řešili jsme to s doktorkou, té se to moc nelíbilo. Já z toho papání byla dost na nervy, bylo i období, kdy malá odmítala pít a hodně u toho plakala, já si zapisoval časy, kdy jedla a kolik vypila. Ale jelikož vývojově hezky prospívá, je veselá, zvídavá a nevykazuje žádné známky hladu, přestala jsem to řešit a cpát do ní mlíčko horem dolem, přizpůsobuji se jejím potřebám. A jsme spokojené obě 😊 okolí mi taky pořád říká, jak je malinká a drobounká, ale už to neřeším, aspoň mě nebolí záda 😀