Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Aki,
už víš, co miminko obnáší, takže pokud máš chuť do toho jít, proč ne? Jednoduché to není ani v mých 26 letech
Je to ovšem čím dál lepší.
Držím palce !
Jitka
Ahoj Aki,
mam ve svem okoli zrovna dve maminky, ktere rodily ve 40 letech. Jejich prvni deti jsou totiz moji spoluzaci. Obe nemely zadne komplikace a moc si to uzivaji.
Terik
Já jsem porodila třetí dceru ve svých 36 letech. Vše bylo vcelku v pohodě. Porod nejrychlejší i když nejbolestivější. Ale ta radost z toho uzlíčku byla nepopsatelná.
Manžel škemrá ještě o čtvrté, ale mám stejné obavy jako ty. Nehctěla bych je v těsném závěsu, tzn. že by mi bylo okolo 40. No uvidíme. Rozhodně do toho jdi, stojí to zato. A manžel se Ti určitě odmění bezmeznou láskou.
Hamina
Milá Aki a ostatní,
i já se přidávám k názoru, že mít dítě po 30 vlastně v dnešní době není žádný problém. Potřebné genetické testy, amniocentéza, různé krevní odběry,…jsou normální součástí těhu vyšetření starších maminek a tak se na spoustu možných vývojových vad přijde zavčas. Naštěstí.
Mé 1.těhu bohužel nevyšlo (32let), ale další už bylo v pohodě (34let). Máme doma zdravou dcerku a možná se časem ještě rozhodneme pro další.
Takže budoucí potencionální „starší“ maminky nevzdávejte to, vychutnejte si těhotenství a pak už si užívejte těch malých, nádherných uzlíčků, ležících vedle nás v postýlce. Vždyť to přece stojí za to! ![]()
Jarka a Domi z Listopadek
Milé maminky,
moc Vám přeji zdravá miminka, ale zvažte prosím všechna pro a proti!
Narodila jsem se 42 leté mamince a 47 letému otci. Je mi 27 let. Maminka zemřela vloni a taťku mám u sebe, protože ho nechci dát do domova důchodců!
Jé krásné mít ten malý uzlíček, ale bude se mít o něj kdo postarat, kdyby se cokoliv stalo?
Nechci Vás od toho odrazovat, ale zvažte všechna pro a proti…
Milá Anonymní.
Kdyby měl každej přemejšlet, co všechno se může stát ( a neni toho málo ) tak by si mimi nepořídil nikdy.
Radka
Ahojky,
a já budu oponovat 27 letému anonymu. Manželka mého spolužáka zůstala po druhém porodu v kómatu ,po čtřech letech se probrala a stejně po čase zemřela.Vím ,že pokud se mimi narodí kolem 40 let matky ,že mamka bude mít 60, když bude potomek maturovat, ale nikdo nemá jistotu, jak dlouho tu bude. Minulý týden se stalo ,že bývalý soused (z dětství 34 let) nechal s manželkou doma dvě děti 10 a 12 let, že zajedou do obchodu a hned budou zpátky, ale nebyli. Smetl je náklaďák -nedal jim přednost-mamina na místě mrtvá a taťka v nemocnici a neví se ,jak na tom bude,protože měl úraz hlavy a neví se jaký bude jeho další osud. Vím jsem tu jako černá kronika ,ale nikde není psáno ,že tu matka ,které se narodí dítě třeba ve 40 tu nebude do 80.A ještě něco kolegyně z práce -je jí 36 má syny 12 a 8 ,když měli 8 a 4 ,tak doma jejich otce bylo mu 31 let postihl ifarkt-zemřel. Pokud chce někdo mimčo ať si jej pořídí ve 20, 30 či ve 40 u nás dokonce říkají lékaři ,že je možné v pohodě do 45. Tak s chutí do toho a řeknu vám, čím starší matka tím si mateřství více užívá a navíc dnešní 40 mají děti odrostlé protože kdysi byl trend, mít děti brzo a po sobě, takže dnešní 40 mají např. 20 leté děti a jsou relativně mladé a chtějí stále pro někoho žít a starat se.
Jasně, že pořídit si mimi na stará kolena může být trochu sobecké. Ale tím se myslí tak věk od padesátky víš
Když se mi v 37 narodí dítě, tak na jeho maturitní ples budu ještě štramanda. Viz naše mamka, která ve svých 56 vymetá diskotéky. ![]()
Ale až to dítě bude mít malé děti, tak tobě bude přes 70 a nebudeš pro dceru, příp. snachu asi ideální „aktivní“ babička. A taky např. moje mamka se stará o babičku, ale já jsem již dospělá a mám svojí rodinu, ale starat se kolem 30 o rodiče, když máte malé děti … Bohužel můj tchán měl manžela po 40, není na tom zdravotně nejlíp a děsíme se toho, kdyby se něco stalo i tchyni - nevím, jak to řešit - manžel je jedináček, bydlíme 100 km daleko a 2 malé děti. Je potřeba to zvážit z obou stran, takže já částečně souhlasím s anonymní.
Všechno má své pro a proti .......... Já měla první dvě děti v 18 a 22 letech s prvním mužem, před dvěma lety se mi narodil chlapeček s druhým mužem a plánujeme pro něho ještě sourozence. Mně bude na jaře 36 a muž je o 10 let starší. Uvědomuji si vše , co zde vyčítá anonym, ale přesto si myslím, že naše děti budou šťasné a prožijí krásný život i se staršími rodiči. Snad i proto jsme se rozhodli pro dvě děti po sobě, možná že jedináček by na tom byl hůř. Je to neuvěřitelně krásné, když tě ten malý brouček objímá a myslím, že je mu úplně jedno kolik je ti let. Určitě běž do toho , stojí to za to, dáš přeci život dalšímu človíčku......
P.S.
Zrovna včera se nám přihodila tato situace. Šli jsme navštívit 42letou kamarádku do nemocnice a když jsme odcházeli, říká setřička malému - ty jsi ale hodný, že jsi byl navštívit babičku.......
Nějak si přiřadila mého muže ke kamarádce a s tatínka udělala dědečka
Muž vyvalil asi takhle oči
a já se ještě půl hodiny smála.
Neboj se a dej vědět ,my už to zkoušíme třetí měsíc, tak snad to brzy vyjde
Ahoj Evula
Aki
Také se přidávám k pozitivní síle, i když je mi „jen“ 28 a čekám své první … myslím že 37 není žádný věk … Hurá do toho a uvidíš že bude vše v pořádku!
Držím palce, aby ty // byly co nejdříve, abyste se za chvíli mohli radovat z malého drobečka ![]()
Ahoj holky,
je mi 37 let a mám dvouměsíčního syna, je to moje třetí dítě, první dvě jsem měla kolem dvacítky, takže teď už jsou velcí a já si toto třetí miminko užívám. Prožívám to úplně jinak než když jsem byla mladá. Všechno beru s nadhledem, dovedu si práci zorganizovat, prostě už vím jak na to.
Taky jsem měla v mém věku strach, jak budu těhotenství zvládat a jestli bude miminko zdravé. První dvě těhotenství rizikové, a teď úplně bez problémů! A co se týká screeningových testů a amniocentézy, z odběru plodové vody jsem měla strach, přece jen je tam riziko potratu i když minimální. Tak jsem si zaplatila kombinovaný test v I. trimestru, který odhalí Downův syndrom z 95 % a na odběr plodovky už jsem nešla. Porod proběhl rychle a bez problémů.
Taky si myslím, že hodně nás ovlivňuje psychika. Proto jsem se snažila být neustále pozitivně naladěná, nepřipouštět si žádné problémy, a proto to asi probíhalo všechno v pohodě.
Takže miminko v pozdějším věku jen doporučuju! Jana.
Ahoj Aki,nedá mi to nereagovat.Moje mamka rodila mou sestru v 38letech.Po 15-ti letech po mně.Když čekala mě ležela celou dobu,měla rizikové těhu a rodila 16hodin.U sestry byla ještě tři dny před porodem v práci a sestra se od prasknutí vody narodila za 4hodiny.Vždycky říká,že si těhu i Ivu vychutnáva a užívá úplně jinak než u mně.Má sice někdy pocit,že je všeho moc,je na sestru sama,ale je ráda,že ji má.
A z pohledu staršího sourozence,ze začátku jsem nadšená nebyla.Koho by v patnácti bavilo věšet plíny,a starat se o prcka,ale dnes máme celkem super vztah.A v největších krizích mi byla oporou už tím,že jsem si přitulila a měla jsem pocit,že mi rozumí i beze slov.
Taky přemýšlím,že pokud se někdy rozhodnem pro třetí dítě tak až kolem pětatřiceti.
dana
Ahoj Aki a všichni další,
přidávám odkazy na starší diskuze na tohle téma, je tam i můj příspěvek a já jen dodám, že jsem za malého moc vděčná a užívám si ho každý den.
https://www.emimino.cz/modules.php?…
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Držím palce.
Hana