Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky, podstoupil jste někdo minimální stimulaci a bez ICSI? Kolik Vás to stálo a zadařilo se Vám??? Chystáme se na to v září, tak sbírám informace. Předem děkuji ![]()
Ahoj, já jsem po minimálce, ale s ISCI, měla jsem jen jedno vajíčko. Byla jsem v CAR Podolí a včetně ISCI to stojí 12 000 Kč. Kdyby Tě něco zajímalo, tak pískni:)
@sofie1974 děkuji za reakci alespoň někdo se ozval
nakonec jdeme až v říjnu.
A povedlo se u vás?
No, to zatím nevím:). U mě je to vždycky takové divoké, už jsem měla biochemické těhotenství, zamlklé těhotenství po KET a teď jsem „technicky“ těhotná, ale roste mi pomalu HCG, takže to nevypadá vůbec dobře. V pátek jdu na první ultrazvuk, už mě asi nechtějí trápit těmi odběry a tam se hold ukáže. To bych měla být 6+0, takže něco už by měli vidět, trošku se bojím, že to bude mimoděložní. Nicméně, pokud to teď nevyjde, jdu příště znovu do nativu. Cítila jsem se při mě mnohem lépe, žádné injekce, jen jsem brala ten Clostík, 11. den jsem si píchla na ovulku Ovitrille, 13. den byl odběr oocytů (bez narkózy-nebolí to), byly 2 oocyty, 1 vajíčko, které se hezky oplodnilo a za 2 dny mi ho šouply zpátky. Takže je to opravdu hodně přirozené, nehrozí žádný hyperstimulační syndrom. Jasně, je míň vajíček, ale já při minulém IVF měla 40 oocytů! a stejně z toho nic nebylo. Tudíž si myslím, že ten nativ je hodně o kvalitě a ne kvantitě. Budu Ti držet pěsti a dej vědět, jak to u Vás v říjnu bude pokračovat!
@sofie1974 jejda, tak to moc držím pěsti, aby bylo všechno ok a miminku se dařilo
já jsem si mimoděložním prošla skoro před dvěma lety…
No u mě by to mělo být podobný, taky stimulace jenom Clostikem. Odběr vajíček bych taky chtěla bez narkózy a protože má manžel spermie v pořádku, tak ještě bez ICSI. Strašně se toho bojíme, tak uvidíme…
Jejda, to mimoděložní je tedy můj strašák-můžu se zeptat, jaké jsi měla příznaky? A kdy Ti na to přišli, že je to mimoděložní? Toho nativu se neboj, je to oproti klasickému IVF fakt pohoda. Po odběru vajíček ani nemusíš v CARu ležet, hned Tě pustí domů. K tomu ISCI-můj manžel má spermijky taky ok, ale protože bylo jen jedno vajíčko, říkaly, že bez ISCI nemají garanci, že se oplodní, tak jsem na něj kývla. Kdybych měla 2-3 vajíčka, nechám to taky přirozeně. No uvidíš, jak Ti porostou folikuly. Výhoda nativu taky je, že když třeba nemáš dost folikul ten daný cyklus, dá se to kdykoliv stopnout.
@sofie1974 příznaky jsem nejdřív neměla vůbec žádný. Pozitivní tes 13 DPO čárka krásně sílila. Po týdnu jsem začala trošičku špinit, další den už jsem krvácela, tak jsem jeli na pohotovost, tam mě udělali utz, ale tam nic kromě volné tekutiny, takže mě vzali krev a hlídali si mě. Každý den na krev. Hcg stoupalo normálně. Po 4 dnech jsem měla v noci břeče v pravo, tak okamžitě k dr. a na utz už bylo hodně volné těkutiny a jasné, že se jedná o mimoděložní.
Ale u tebe ještě není nic jistého. Hcg roste u každého jinak a určitě už na utz bude mimísek vidět. Držím ti pěsti.
Já se asi bojím proto, že mám strach, že to nedopadne co to semnou udělá už se snažíme hodně dlouho…Ale i na to se musím připravit.
No hold, teď už to není v mých rukou-uvidíme v pátek. Ještě k tomu nativu-ale to asi víš, je důležité, aby jsi měla pěkně narostlou sliznici, já s tím v minulosti dost bojovala, tak jsem nasadila kontryhelový čaj a sliznice byla ukázková:) A ještě možná jedna věc-ale to s Tebou prokonzultují embryoložky-protože je z nativu málo vajíček, ani nenavrhují prodlouženou kultivaci, tudíž doporučují embryjko hned (ve stádiu 4-buněčného) šoupnout zpátky do dělohy. Ale to uvidíš, kolik folikul odeberou, mám kamarádku, která měla z nativu 4 embryjka a donosila dvojčátka, tak hlavu vzhůru:)
@sofie1974 a na krev chodíš, jak často?
Moc děkuji za tvoje rady
čajík jsem začala popíjet jenom se zeptám, jak dlouho jsi ho pila? Já jsem minulý cyklus měla při clotilu 3 vajíčka, tak uvidíme snad budou i příště…
Byla jsem třikrát, ale asi už mě nechtěli trápit, protože z toho nic moc nevykoukali. Dnešní závěr je nakonec nijaký-může to být prosperující těhotenství, ale i mimoděložní, žádná volná tekutina, ale gestační váček je zatím asi prázdný, takže to může být jakýsi pseudováček, je to 50 na 50, další kontrola až za týden. Já jsem čajík popíjela celý cyklus, i když některé holky tady radily jen první 14 dní cyklu do ovulace, tak si vyber:)Pila jsem ho asi tři měsíce před nativem. 3 vajíčka jsou nádhera, to se Ti určitě minimálně jedno chytne. Jinak jsem kromě listovky a prednisonu nic nebrala, normálně jím hodně zeleniny a ovoce, takže jsem do sebe další vitamíny nervala
@sofie1974 ahojky, ach jo teda to je trápení takhle dlouho být v nejistotě jestli jo nebo ne. Určitě to dobře dopadne moc ti držím pěsti… Čajík asi budu pít taky celý měsíc. Když je na děložní sliznici, tak ta roste nejvíc po ovu. Já jsem zase vyčetla, že pauza jenom v době ms no tak uvidíme…
Už ať je za měsíc ať už se něco děje. Zatím pořád jenom koukám na net a snažím se něco o minimálce načíst. Bože, jak já bych chtěla, aby to už konečně po 2,5 letech vyšlo…
@Petula155
Přesně, ta nejistota je dost šílená, navíc se bojím vůbec někam vystrčit nos, abych nedej bože nezačala někde krvácet. Ještě že mě manžel hodně podporuje, jinak bych fakt už skončila v Bohnicích:) Já jsem taky před minimálkou hodně sjížděla net, a z toho co jsem načetla, jsem taky měla dobrý pocit. Já mám za sebou už hodně moc pokusů, takže prý, komu to nevycházelo s klasickým IVF, to vyjde s nativem. Jak dlouho to zkoušíte? Máš diagnózu, proč to u Vás nejde?
To věřím, že je to o nervy. U mě to trvalo přes týden než na to přišli a bylo to fakt šílený ta nejistota je hrozná ![]()
U mě bylo mimoděložní těhotenství vzali mi pravý vejicovod. Po ročním snažení laparoskopie na průhodnost levého vejicovodu, který mi zůstal. Vše v pořádku vejicovod krásně průchodny, srůsty žádné. V čevnu jsme přešli do Unici. Manžel v pořádku a mě zjistili po 3 cyklech, že mi přestal fungovat levý vaječník, že vůbec nereaguje na hormony. Takže závěr zní: bez pravého vejicovodu a levý vaječník nefunguje, takže přirozeně otěhotnět je zcela nemožný…Proto nám i sami doporučili minimálku, že mě pravý vaječník krásně reaguje na Clostil (3 krásné folikuly) a vlastně jako jiný problém není. Tak doufám, že to fakt dopadne, ale je mi jasný, že na poprvé se to málo kdy podaří…
@Petula155
Tak to je super, že reaguješ krásně na Clostík, to je základ úspěchu:) A dobře, že Tě neženou hned do klasického IVF. A neboj, já znám spoustu holek, kterým se to na první pokus podařilo, je to ale prostě hold taková loterie, kdy Ti padne 6:)Teď je třeba jedna holčina v Podolí, které to vyšlo hned napoprvé, dávali jí jen jedno embryjko a ono se ozdělilo na 2 a čeká dvojčata! Já to mám komplikovanější, neb nemám ovulku a mám alergii na spermijky, ale snad to taky jednou vyjde!
@Petula155
Ahoj Peti, tak to nakonec nevyšlo, jediné pozitivum je, že to nebylo mimoděložní, ale zamlklé. Doufám, že Ti to vyjde, já jdu do dalšího boje v prosinci.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.