Mírná a neprůbojná budoucí učitelka (je třeba to změnit?)

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1724
12.8.25 16:54

Dá se to zvládnout, dá se to donurcote míry naučit - problém je v tom, že tě to bude stát hodně snahy, hodně energie ( v porovnání s těmi, kdo jsou sebevědomí, mají přirozenou autoritu, jsou třeba flegmatici - nic moc si nepřipouštějí apod.). A pak se může stát, že sice budeš dobrá učitelka, ale budeš z toho psychicky vyčerpaná, můžeš zažít pocity vyhoření atd. Přijde červen a ty budeš počítat dny do konce… To je prostě realita, mají to tak i učitelky, co mají x let praxe za sebou, že v září hodně elánu a v červnu učitel doslova mele z posledního… Tím tě nechci od toho odrazovat, jen že té práce coby učitelka je fakt hodně (záleží taky na aprobaci, ty máš češtinu a to je dřina…stejně tak matika…) jo a jsem v oboru, vím moc dobře, co píšu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8847
12.8.25 17:24

Máš jen češtinu??? Počítej s tím, že většina skol po tobě bude chtít dodělat další aprobaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.8.25 18:09
@Anonymní píše: Více

Mockrát děkuji za podrobné a užitečné informace! :andel:

• Citovat
  • Upravit
14556
12.8.25 18:39

Není to tak hrozné v globálu, ale začátky hrozné jsou, než si najdeš svůj systém😁 bohužel nejde nikdy dlouhodobě aplikovat dobře míněné rady kolegů, pokud s nimi vnitřně nesouzníš. Děti prokouknou, že to hraješ, a vybodnou se ti na to.

Co fungovalo mně, byla maximální důslednost, takže děti věděly přesně krátkou dobu i dlouhodobě, co se bude dělat a jak. Například vyhlásila jsem pololetní pisemku, přesně jsem řekla, co tam bude, pak jsem řekla, ve které hodině si co zopakujeme, při tom opakování jsem je upozornila, že prave toto tam bude, a pak to tak fakt bylo. Pak se našel jeden prudic, co si postěžoval, že jsem jim to nerikala, a než jsem stihla zareagovat, začali bucet další čtyři, že jsem to všechno rikala porad :mrgreen: a jako bonus měli zpravidla hezké známky, motivovalo je to i k přípravě a nestezovali si ani rodiče.

Konekoncu rodiče, to byl daleko větší masakr, než ty děti. :roll: byli tací, kteří na mě dost drsně nabehli v pulce září, ze ve třídě byli loni a předloni problémy, a jakto, ze jsem s tím ještě nic neudělala a nevyresila to a ze si půjdou stěžovat. No jako úplný zacatecnik jsem se malem sesypala :P tohle by člověk například vůbec nečekal. A kor, když moje předchůdkyně mi o ničem neřekla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14556
12.8.25 18:40
@truelly píše: Více

Když bude fakt velká nouze, můžou ji rovnou nechat učit i něco, na co aprobaci nemá, to vůbec nevadí :mrgreen: :mrgreen: například zdravotní výchovu nebo něco takového.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1724
12.8.25 19:49
@truelly píše: Více

Anebo taky ne… Čeština je podstatný předmět, dá se s ní v podstatě slušně uživit ;) kdyžtak jí k tomu do úvazku něco hodí, třeba občanku :D Spíš je to dost záhul učit jenom češtinu (nebo třeba jenom matiku) - je to větší dřina než učit třeba takovou občanku nebo dějepis. Tím tyto předměty nechci shazovat, ale učit hlavní předměty je daleko větší odpovědnost a s tím je spojené spoustu práce: připravit žáky na přijímačky na SŠ/na maturitu, opravování slohovek - to učitel vážně nemá opravené za pět minut, psaní diktátů, řešení povinné četby, psaní často písemek a jejich opravování - když se nepisou písemky, žáci na to dlabou…

Takže zakladatelce bych doporučila si o tomu do budoucna udělat ještě jiný předmět, aby nebyla pořád v situaci, kdy jí dávají učit samou češtinu, plný úvazek češtiny je dřina…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14556
12.8.25 19:57

@Giovanna1 tyjo tak zrovna dějepis dat neaprobovanemu by bylo docela hard. Co když ten člověk tomu vůbec nerozumí a celkove o tom nic neví? A pak má o tom několikrát týdně žákům poutavě vyprávět :zed: :zed: :zed: brala bych v úplně nejhorším zeměpis, ale dějepis ani přes mou mrtvolu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5205
12.8.25 21:06

Ucila jsem na par gymplech. Vyhoda je, ze uz ta samotna pozice ucitele s sebou trochu autority nese. A autoritu si lze celkem snadno ziskat tim, ze je clovek transparentni v pozadavcich, dusledny a spravedlivy, po nikom se nevozi, nikomu nenadrzuje a ma pochopeni pro ruzne dysgrafiky a dyslektiky i pro to, ze treba zkouseni u tabule pred celou tridou neni kazdemu prijemne, a tak zada tride samostatnou praci a zkousi si potichu u katedry. Me osobne se osvedcilo pristupovat ke studentum pratelsky, snazit se jim udelat hodiny zajimave a zabavne, mit pochopeni, pristupovat ke studentum individualne, ocenit snahu a projevit zajem o jejich nazory. A kdyz jsem neco nevedela, normalne jsem to priznala a slibila do priste zjistim (coz jsem taky udelala). Dobre je taky akceptovat uz predem, ze ne vsichni maji muj obor jako svuj hlavni zajem, ale zaroven trvat na tom, ze ti, co zajem nemaji, se stejne budou vyuky primerene ucastnit a spolupracovat - a ne, ze to budou mit na haku a delat binec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32860
12.8.25 22:25
@Semtex píše: Více

U nás běžně učí dějepis neapeobovani, pichne se to někomu k úvazku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.25 08:08
@andelka83 píše: Více

My jsme na škole dva aprobovaní dějepisáři a naštěstí se nám do toho nikdo jiný nes.ere. neaprobovaně se dává občanka, rodinka, Vv, HV no a samozřejmě angličtinu celou školu jeden aprobovaný nevytrhne… :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.8.25 08:17

Holky, moc Vám děkuji za odpovědi. Všechny jsou pro mě obohacující a cítím se mnohem motivovaněji. :) :srdce:
Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
5563
13.8.25 10:17
@Semtex píše: Více

Tohle bych řekla že dost záleží i na osobních zájmech toho kterého člověka. Já tedy zatím neučím, kombinovaně studuju AJ/ZSV. Pokud bych ale měla učit něco neaprobovaně, tak nejlépe ten dějepis nebo přírodopis, protože jsou to pro mě oblasti, které mi přijdou zajímavé a dost o té tématice vím, i když to není můj studovaný obor. Na druhou stranu třeba takovou HV a VV bych nedala ani omylem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32860
13.8.25 10:38

Já jsem aprobovana na dějepis, ale i když nám během 3 let odešli 3 učitelé, kteří dějepis učili, tak se to škole nikdy nehodilo. Stačí jeden aprobovany a zbytek hodin se dá jinému, jehož hlavni předmět potřebují víc ( hudebka, ruština..) Každy rok jsou změny, ale zatím ne příznivé pro mě. Škoda.

Příspěvek upraven 13.08.25 v 10:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.25 10:40
@andelka83 píše: Více

Velká škoda :?

• Citovat
  • Upravit
32860
13.8.25 13:05
@Anonymní píše: Více

To je tak strašně přesný :D :palec: Fakt potvrzuju všechno.
Já nikdy neučila. A po 2 letech jako AP jsem během měsíce se měla přeorientovat na plný úvazek na 1. stupni. Jsem historik a učila jsem celé 4. čtvrtletí TV ( to jsem považovala za zvlášť vtipné od Vesmíru), angličtinu a pracovky. Asi 6 tříd. Přežila jsem, i suplování. Snažila jsem se. Od září jsem byla zas AP a od listopadu do Vánoc zas učila, třídní 3. třídy, češtinu, matiku, pracovky, tv.. Mazec. Další půlrok zas AP ve stejné třídě a teď pokračuju. Jsem fakt flexibilní. :lol: Ale musím říct, že hrozně moc z práce zabírají jiné aktivity a plánování jiných věcí, než jen výuka ( u nás typicky vánoční jarmark a akademie), a kolikrát se ani učit nedá a řeší se problémy žáků, kolektivu, konflikty a taky rodiče umí být solidní důvod k psychickému vyčerpání. V květnu už velká únava materiálu a jedeme nějak na autopilota. V červnu neodskrtavam dny, ale hodiny :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat