Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Liška2014 píše:
@divine woman děkujubude mi 47nicméně smažu…byla to sranda..nebudu tu okounět
Příspěvek upraven 18.06.20 v 16:37
Tak to vypadáš sakra dobře ![]()
@divine woman
fakt dík.
A ano..mám 3 déti a v životě jsem neviděla make up ![]()
Ale o tom to není…jsem prostě..šťastná ![]()
@Anonymní píše:
Dekuji, ale zrovna čtení miluji už od dětství.
Safra safra, co ty tady teda delas… taková chytrá
No chytrá horákyně ![]()
@Callista Dnes je to jiné už běžné že jsou rodiče starší…lidí o sebe více dbají takže nevypadají tak jako drive ![]()
@roothaan píše:
Jasně, že to každý vnímá jinak. Mě maminka porodila jako první dítě, když jí bylo 44 let. Měl jsem trochu jiné dětství než většina mých kamarádů, ale vůbec ne špatné. Tatínek byl podobného věku, úplná rodina, domácnost. Jen tatínek někdy fungoval trochu na baterky. Ale nějaké peníze domů přinesl, hrál si se mnou, více-méně na tu dobu normálka.Jasně, že maminka se mnou nelétala po hřišti a vychovávala mě trochu jinak než mladší maminky vychovávaly kamarády. Ale nikdy jsem si neříkal, že by bylo lepší, kdyby mě neměla, ani jsem neuvažoval o tom, že je starší nebo tak. Když se na to dívám zpětně, možná jsem nedostal něco málo, co bych od mladší maminky dostal, zase mi dala něco jiného, co by mi asi mladší rodiče jen tak zprostředkovat nemohli. Ale nic na čem by svět stál. Každá rodina je jiná.
Ani nelze říct, že by mě nedokázala připravit do života. Právě naopak, vždycky mi říkala, že se některé věci musím naučit rychleji, protože nemůžu počítat s tím, že mi bude ještě ve třicítce běhat kolem zadku. Zvládla to na jedničku a já bych ani s odstupem doby neměnil. Bylo to v pohodě. Že se rodiče nedožili vnoučat, mě mrzí jen kvůli nim, protože by z nich asi měli radost. Ale nikdy jsem nepokládal za povinnost rodičů pomáhat dětem s vnoučaty. Vítaný bonus, když se to povede, ale jde to i bez toho. Upřímně, jak dítě starších rodičů dospívá a uvědomuje si, že i ti rodiče stárnou, tak si celý život prostě začne organizovat tak, aby se to zvládlo a aby je od jistého věku co nejméně zatěžovalo. A nevnímám to nijak negativně.
Nikomu neberu jeho názory a postoje, ať si to každý srovná, jak chce a umí. Jen jako syn trochu starších rodičů nerozumím těm radikálním postojům, které prostě ví, že po čtyřicítce žena nemá dost energie a že děti nevychová do konce, a podobně. Když se na to rodiče cítí a chtějí, tak já se na to rozhodně nedívám jako na sobectví. Jiným tyhle názory neberu, já to neřeším. Když ve svém okolí znám páry, které i v pozdějším věku chtějí dítě a cítí se na to a mluvíme o tom, jsem ten poslední, kdo by jim to rozmlouval.
Tím Vám nechci radit, co máte nebo nemáte udělat. Maminčina situace zase byla jiná, než je Vaše. Ale jestli se ptáte na nějaké zkušenosti dětí starších rodičů, tak tady jedna je. Už jestli do toho jít s kamarádem a dítěti tak vlastně upřít otce od okamžiku početí, je jiná otázka. Ale tam již moje zkušenosti nesahají, možná se podělí někdo jiný. Tak hodně štěstí.
Dekuji
Zakladatelko, tady na emiminu jsou ženské jako saně s dokonalými vztahy a odsoudí každou, která si pořizuje dítě bez otce či ve starším věku, to sis s dotazem naběhla. Mně nic divného na tom - mít dítě ve 43 letech - nepřijde. Spíš se divím, že po třech dětech máš ještě chuť a energii na další.
![]()
@Callista píše:
Moje máma mě porodila ve svých 36 a jako dítě jsem to proživala dost negativně, že mám starší mámu než jiné děti a mrzelo mě, že mě neměla dřív.Měla jsem kamarádku, jejíž rodiče byli ještě znatelně starší a ostatní děcka se na jejich rodinu koukali skrz prsty a šuškali si o ní, že její rodiče vypadají spíš jako děda s babičkou.
Takže i jen z tohoto důvodu to pro dítě není vhodné. A pak samozřemě zvýšené riziko vývojových vad.
Mně manka měla v 35, stejně jako já teď poslední dítě. V dětství jsem to cítila minimálně, moje sestřenice měla ještě o kousek starší maminku, a nejlepší kamarádka taky. Pravda, většina spolužáků měla rodiče o pár, až 10 let mladší, ale nějak zvlášť jsme to neřešili. Jediné co vím že bylo divné, že jeden spolužák měl výrazně staršího otce. Muselo mu být kolem 50 když se narodil. Taky o něj brzy přišel, a opravdu vypadal spíš jako jeho děda ( však v tom věku byl). Jinak do 36-38 mi přijde v pohodě mít děti. K té 40 už bych byla obezřetná a rozmyslela si to.
Moje mamka byla naštěstí aktivní člověk. Tátu jsem neměla. Staršího bratra který by se postaral ano. Naštěstí to dosud nebylo potřeba, mamka se i po 70 nalézá v dobrém zdraví a modlím se, ať to dlouho vydrží. Aby si užila i nejmladšího vnoučka.
@Annabela11 Ale vlak může úplně stejně zabít i staré rodiče, ale třeba rakovina, infarkt a podobné věci jsou čím dál tím víc pravděpodobné u starších lidí než u mladých. To je jako místo jít přes most se snažit přebrodit prudký jez, prostě jít zlému osudu vstříc.
Věkem nejsi stará, ale na dítě už stará jsi. Kup si radši psa.
@karkarka píše:
Věkem nejsi stará, ale na dítě už stará jsi. Kup si radši psa.
Jak už jsem psala, máme tři psy
@Liška2014 píše:
@Callista ok..ale ne všichni vypadají až tak,,staře ne?
Jako jo, to mě pak taky napadlo, že pokud o sebe žena víc dbá, tak to možná nemusí být takový problém v tomto ohledu. Ale psala jsem, jaká byla moje zkušenost.
@Anonymní píše:
Zakladatelko, tady na emiminu jsou ženské jako saně s dokonalými vztahy a odsoudí každou, která si pořizuje dítě bez otce či ve starším věku, to sis s dotazem naběhla. Mně nic divného na tom - mít dítě ve 43 letech - nepřijde. Spíš se divím, že po třech dětech máš ještě chuť a energii na další.![]()
Zakladatelko, věk bych ti nevyčítala, i když jistě sama víš, že je na dítě hraniční. Ale žít de facto bez otce…nic moc, věř mi. A představa, že kdyby se s tebou něco stalo, o dítě se postará starší sourozenec, ta je sobecká. Copak on nemá nárok na vlastní, nezávislý život?
Takže za mě ano jedině v případě, když by bio otec jako otec fungoval. Pro své dítě, aby mělo oba rodiče. Nemusíte být partneři, ale vyrovnaný přátelský vztah by byl na místě.
@Annabela11 píše:
@Pesimistaa Jo je to smutný ve 40si připadat stará a bez energie…nechápu to…
kdysi jsem v nejake diskusi videl prispevek, kde nejaka diskusterka k podobnemu tematu, vek a zivot, napsala, ze jeji otec doslova „zdedkovatel“ po 40,
takze muze byt asi sem tam nekdo, kdo ma geneticky dano, ale jak pozoruji okoli, krom tech, kdoz maji zdravotni problemy, vsichni jsou aktivni a nemaji pocit, ze jsou stari
@Berry77 píše:
Připrav se na to, že tady dostaneš čočku, jak strašně stará a sobecká jsi a chudák dítě, obligátní je, kolik ti bude, až bude maturovat. Větší děti mají všechny společného otce? Mě by odradily dvě věci - pokud se ti podaří otěhotnět (což je po 40 přirozenou cestou dost problém) bála bych se vvv
Riziko už je v tomhle věku opravdu vysoké, bohužel to je realita.
A v neposlední řadě, i kdybych byla zajištěná a cítila se na to, nechtěla bych, aby moje dítě vyrůstalo bez táty. Takže já bych do toho nešla ne kvůli věku, ale kvůli dítěti, které má mít mámu i tátu. Ale to je můj názor a tobě hodně štěstí
Naprosto s tebou souhlasim. Podle me o vek vubec nejde. Znam zenskou, ktera uz od 40ti zaziva takove zdravotni problemy a vypada jako by ji bylo o dvacet let vice, ale taky vidim svoji maminku, ktera v 50 vypada na 30.
Proste at uz si budeme namlouvat cokoliv, ono je asi nejaky duvod, ze na dite jsou potreba dva.
Ano, existuje spousta maminek samozivitelek, (ktere ja opravdu hrozne obdivuji) ale jsem si jista, ze do ditete nesly s tim, ze na nej budou samy. Ale doba je jina, takze pokud ke zakladatelka opravdu tak zaopatrena jak tvrdi a je si jista, ze by to zvladla, nevim jak by ji mohly ovlivnit negativni nazory na internetu.