Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak teď jsem na rozpacích. Za týden budeme začínat příkrmy a nevím, jestli mám mixovat nebo jen hodně rozmačkat. Moje tchyně mixovala do roku a teď svému 33 letému synovi musí mixovat jakoukoliv zeleninu, jinak ji on nesní.
Zato moje mamka nám s bráchou jen mačkala, nikdy jsme se nedávili. Říká, že pokud ji začnu mixovat, a potom přejdu na mačkání, že to pravděpodobně nesní.
Tak teď nevím. Jaké máte zkušenosti vy?
Ivulka + Elča 6,5m
ahojky, já jsem mixovala do 8.měsíce a pak začla napůl mixovat a přimíchat mačkané…a teď je mrňouskovi 8,5.-)) a ji už jen mačkané. No je pravda, nebyl nadšen,ale přechod bezproblémů ![]()
Teda dlouho jsem se tak nezasmála!!! A plíny už ten 33letej chlapeček nenosí?
![]()
Já jsem první jídlo mixovala oběma dětem, obě (kluk i holka) v pohodě přešly namačkané a obě jedí zeleninu po kusech (pravda, ještě jim není 33!
). Tak klíííííííd a nedej na takovýhle zkazky. Udělej si to po svém a uvidíš. Měj se!
Zuzana od Letních miminek
Ahojky
no myslím že by to záleží na mimču. Ale dostat do mimíska jako první jen namačkaný příkrm… no nevím nevím ale zkusit to můžeš.
Já dokrmuju už měsíc a pořád mixuju. Zkusila jsem namixnout to na hrubo - komzistence krupičné kaše - prostě tam z rýže zbyly dorobky a snědl jednu lžičku a pak už nechtěl a dávil se…
Hodlám taky do 8m mixovat -ˇvždyť si teprve zvyká na nové chutě tak ať je má aspoň v podobě co nejbližší mlíku. No a až si zvykne, tak mu dám to nejoblíbenější a jen rozmačkaný a uvidíme:)
Tak příkrmům zdar
Ahoj,
záleží na mamince co chce, ale atky na tom miminku. Mám tři děti první jsem to v životě nemixovala, vždy jen namačkala. Jednou jsem jí rozmixovala polévku na nějaký výlet a radši celý den nejedla než aby si vzala toto. Druhá „potvůtka“ neexistovalo a nenexistuje dodnes (4 roky) nějaké cucky v jogurty a pod. Takže té se všechno mixovalo aještě to muselo mít správný poměr, pokud to bylo z více ovoce. No a teď začín s třetí prdelkou a té to opět jenom mačkám, zatím jen banán a je to v pohodě. Já bych začala mačkat, k mixování můžeš přejít vždycky.
Ahoj Hamina ![]()
Ahoj,
nám doktorka říkala, že se můžou dávat kousky až je dítě schopné je strávit - tzn. nejsou patrné ve stoličce. Zezačátku jsem mixovala, teď jen nahrubo, protože třeba mrkev by se musela vařit dost dlouho, aby šla rozmačkat vidličkou a to asi taky není moc dobré…
L. + Matýsek 9 m.
Ahoj, ja zacla s prikrmy mixovanymi, kdyz sem chtela po urcite dobe skusit kousky odmitala (jeste nemela zuby) ale kdyz sem kousky opet skusila v den kdy sem objevila prvni zub s chuti bastila
a basti dodnes. Sany+mimi 7m.
Ivulko, to mixování do třiatřiceti mne vážně pobavilo! ![]()
Já asi rozmačkávat nebudu nikdy: první jídlo mojí dcery byla ožižlávaná půlka meruňky; od té doby jsme přešly k mixovanému, ale kousky v něm být nesmějí, zvedá se jí z nich žaludek
… Moutat si jídlo po kouskách sama (brambory, jablíčka, banán…), to zase ráda, takže myslím, že u nás mačkati netřeba - prostě to bude buď mixované, nebo vcelku.
Jak psala Hamina, záleží asi na miminku…