Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
gothic,ja myslijm ze pokud mu to uz dala tak je tostejne jedno-jestli je to myslene ta mlecna ryze"jakoby Jogurt" vim ze to neni jogurt jako takovy.ja to tedy davat nebudu kdyz pises ze je to hnus.ale stejne ja vetsinou ctu co to obsahuje a kdybych videla ze je tam samy ecko tak to nekoupim.ja nevedela zue je to tak skodlive proto jsem psala at mu to da.chapes.pa
Gotic: máš pravdu, nebyla jsem si jistá. Asi 2× jsem mu ji dala a moc mu chutnala
Jsem ráda i za negativní názory.
Ahoj!
Já bych malému v 10. měsících tu kupovanou mléčnou rýži taky raději nedávala. Mému synovi i teď, kdy mu budou v květnu dva roky, kupuji stále jen bílý jogurt (Hollandia). Do roka ho měl převážně čistě bílý. Teď mu většinou do něj přidám buď pár piškotů, přesnídávku nebo nějaké ovoce (s banánem je výborný). Pribiňáka ani jiné podobné dobrůtky zatím neměl.
Myslím si, že není nutné zkoušet vše. Děti potřebují sice pestrou stravu, ale neznamená to, že musí vyzkoušet všechny prodávané (většinou chemikáliemi obohacené) patlaninky.
Co se týká dědečků a babiček… musela jsem být nekompromisní a umět říct, že to prostě jíst nebude. Už si docela zvykají… ![]()
no ted jsem zrovna od kamaradky slysela proc malemu nedavam pribinaka,neumela jsem to vysvetlit.pry my jsme na to vyrostli a jsme zdravi,tak to muzeme byt asi radi,ze.
ja davam activii, maly ma dost chute po mne-holandie nam nechutna.
Valli,
to je klasická námitka našich tchýní a matek:-) Pribináčky za dob našeho dětství byly jiné.Byly právě bez konzervantů(výše zmiňovaných éček),měly dobu spotřeby jen pár dní.Dneska to je měsíc.Taky výroba se změnila,jsou šlehané dusíkem apod.
Já osobně malému dávám jogurty a ochucené zakysané smetany.Pribináček dostal jednou na lřičce,když kamarádka krmila svou dcerku,ale více ne.
Myslím si že stravu hlídám ale ne extrémně(nechci se nikoho dotknout,píšu bez ironie apod!!!
)Malý jí převážně s námi(jídlo dělám tak aby to mohl s námi=vegeta bez glutamanu,mléko s krátkou trvanlivostí apod.)vyzkoušel i třeba pár kousnutí do chleba s rybí pomazánkou.Ikdyž to není nejzdravější..přesto mu pár kousnutí nic neudělá ![]()
Gabka
Ahojky holky,
k tematu nemam ani co dodat,Gothic to hezky vypsala i za me,mam na stravu stejne nazory a naroky
(coz se projevuje i v neshodach u tchanovcu
)
Co se tyce vareni UM…proc ne?myslim,ze slovo nesmi neni az tak namiste,spise nemelo by kvuli ztrate vitaminu..(nebo mi neco uniklo??),ale kravske mleko stejne skoro zadne vitaminy nema..tak to bude asi nejak na stejno..
Ja stale varim z UM spoustu veci-i tu mlecnou ryzi(normal v UM celou dobu uvarim ryzi,dam kousek masla,jablko a skorici a hotove a velmi chutne-to UM je dostatecne sladke..),taky ruzne omacky atd..Prcek mel „v mladi“
nesnasenlivost mleka,tak jsem velmi opatrna a s kravskym na varani zacnu az po druhem roce..
Any
Ahoj holky,mliecna ryza je fakt pre mimco hnus.Je priserne sladka aj pre mna.Tobiaskovi celkom chuti aktivia biela a Olma Bio:Raz som mu kupila aj Pribinacka ale len preto,ze som poctivo studovala co obsahuje a ziadne E-cka a konzervacne latky „vraj“nema.Dokonca je na obale aj velkym pismom pisane bez konzervacnych latok.Malemu moooc chutil ale zas ta sladka chut mi moc nesedi.Radsej este pockame par mesiacov.Moja pediatricka mi vravela,ze UM sa moze varit len nema dosiahnut bod varu a zbytocne nepredlzovat dobu varenia prikrmu.Ako tu uz ine mamicky pisali nicia sa tak tie dobre vecicky co obsahuje.Ja napr varim z UM kasu z ovs.vlociek
Ako pisala Ghotic ,ze predavaju v Rakusku sklenicky s ryzovou kasou alebo nieco podobne tak uz som to konecne objavila aj tu v Prahe.Od Hipp ryzovo jablecnu kasu,dokonca aj nieco ako krupicnu kasu bananovu a cokoladovu a aj moj oblubeny keiserschman(neviem ci to je spravne napisane)
Je to fakt mnamka. Len cena je trosku väcsia(49kc)
Tiez som chodila na nakup papanicka do Rakuska uz pred 4rok. a teraz je uz celkom slusny vyber aj tu.Zato ked ideme na Slovensko tam nenajdem zdaleka tak dobry vyber HIPP skleniciek ![]()
Any-dik presne toto som chcela napisat, az teraz sa mi podarilo ulozit spat draka. T
ymto sa aj omluvam sa chaos prispevkov a gramatiku, preklepy, rastie mu stolicka, do toho bojujeme s chorobou, tak od rana len place
a s dietatom zavesenym na nohe sa pise blbo ![]()
Any presne toto si myslim aj ja. To o tom UM a kravskom.
Ze kravske nema ziadne dodane vitaminy a ked sa aj nejake v tom Um varenim stratia, stale ich tam ostane viac ako v kravskom mlieku.
Urcite nie je dobre ho varit stale a len varene, ale obcas si myslim, ze sa az tak nestane (pri rozmenitej strave).
Teraz som sa schvalne pozrela na krabicu bananoveho sunaru a nic o tom, zeby sa to nesmelo tam nie je. (tym netvrdim, ze to tak nie je, nesnazim sa nic vyvracat, len mi to nejde do hlavy) poznam ludi, co z Um robia aj puding.
Valli-no hej lepsie, keby ju Neznalek nedala vobec, to je jasne, ale naco v tom pokracovat ![]()
Neznalek-nechcem ta deptat 2× sa snad nic nestane, ale fakt by som si to premyslela. (ale je to samozrejme tvoja vec.) skus si precitat zlozenie a porovnat to s tym zoznamom e-ciek.
Ja by som, ked uz sa snazim byt najmenej prisna nezacinala s tymito primyselnymi vecemi pred 2 rokom.
Ono dnes je fakt taky vyber a zvlast ked byvas vo velkom meste, su obchody so zdravou vyzivou, da sa vybrat a nie je to uz ani az take cenovo neunosne.
Pribinaky pekne vysvelila gabula-nie je co dodat ![]()
Valli- uz tu bolo par diskusii o pribinakoch a dost bab tam pisalo, ze mali na nich plesen (boli v zaruke) a bohuzial to uz bola viditelna plesen.
Ked je este nie volym okom viditela, tak je to este horsie, lebo ani nevieme, ze ju zjeme
Bolo to hlavne o lipankoch a mne sa to stalo s termixom.
No ja na taketo nazory reagujem asi tak, ze kedysi neboli ani autosedacky, ani opalovacie kremy a dnes v nich deti vozime a pred slnkom ich chranime.
Zmenila sa doba, tak treba menit aj naroky.
Mna toto fakt zaraza, to co dychame riesime (snazime sa s detmi chodit na cerstvy vzduch, nefajcime pri nich, ale to co jedia, ludi trapi asi najmenej.) pritom sa raz robil vyskum a zistilo sa, ze zdravie cloveka daleko viac ovplyvnuje to co prima v potrave, ako to, co aky kvalitny vzduch dycha. E-cka nie su pre nas organizmus prirodzene latky (v prevaznej vascine)
Ako si pisala, tak aj ten kindermliecny rez vysiel v nejakych testoch dost priserne
ale to asi vies.
Ja napriklad malemu davam detske jople aj ked je odtucnene a s cukrom (nemalo by byt) ale on mi skoro nic nechce jest, tak som rada, ze aspon daco. To iste sladke predsnidavky a kase, to uz neriesim a davam.
Nic take strasne v tom jogurte nie je a je s papierovym vieckom (co je vraj tiez lepsie).
Neznalek-nestle robi take dezerty pre deti vanilkove a colkoladove, sice to tiez nie je bohvieco, ale podla mna aspon trocha pod kontrolou, ked je to od 8m, tak skus kuknut po tom.
Tiez mi obcas nieco ukradne napr. kasu s kravskym mliekom s medom, ale to len ochutna a koniec.
Zatial mu z takychto ochutnavok nic nebolo.
K tym potravinam, co mu nedavam som zabudla orechy a hriby.
Tie sa nemaju davat kvoli alergii a riziku vdychnutia a huby su tazko stravitelne a nasavaju do seba tazke kovy.
Ale inac uz tamer vsetko basti teda. ![]()
ALe zase sme uz aj starsi, do roka som bola hodne opatrna (aj kvoli riziku alergie a problemom s pokozkou).
Problem je len ten, ze mnohi vyrobcovia su uz take svine, ze nepisu e-cka (vedia, ze ludia sa uz dost vyznaju a nekupuju to), ale rovno tam napisu ten nazov, toho e-cka. A v tom priznam sa, mam uz znacny chaos aj ja. Musim zase postudovat ![]()
ja vam zavidim napr. tento obchod http://www.rozmaryna.cz/ keby sa dalo u nas nakupovat bio jedlo cez net, tak som najstastnejsia
Bohuzial sme v tomto oproti vam este v plienkach ![]()
Snad to tu bude raz ako v rakusku, baby ja ked som pila bio-kinder mlieko, tak som nechapala, to je nieco tak uzasne, ze ta brecka, co sa predava u nas ma s mliekom spolocnu len bielu farbu a nazov ![]()
ja varim obcas ryzi v mlece normalnim,certsvem plonotucnem,pak do toho dam trosku hnedeho cukru,je mnohem zdravejsi nez bily,neni chem.upravovany..
nebo sparim ovesne vlocky pridam ovoce a jogurt,jogurt kupuju bio.V dnesni dobe tem dojnicim davaji same svinstvo ktere jde pak do mlika,ktere pijeme…
Taky jsem sehnala baby musli,rozmicha se v UM nebo ve vode+ovocna stava+jogurt,neni v ni cukr.
V cem je nejake ècko se snazim nekupovat,pro dite uz vubec,prece nepotrebuje k rustu barviva e kdovi co… ![]()
Ahoj, z těch všech možných „Éček“ mám taky docela strach, a to hlavně z toho důvodu, že si nejsem schopná zapamatovat, které jsou ty neškodné a které ty škodlivé, nebo alergeny.
Dávám Johance rýžovou kaši, což je vařená rýže, kterou rozmixuju s Nutrilonem a banánem, je to hned a popravdě řečeno dávám jí to raději než ty instantní kaše na noc, ty mi přijdou dost sladké.
Nebo zkus instantní pohankovou kaši, třeba s nastrouhanou syrovou hruškou, ta je hodně vodnatá a rozředí ten „cement“ ![]()
Já vím, že je to víc práce, než koupit hotovou věc, ale ten mixér mi přijde docela rychlej a nemám výčitku, že dítě cpu chemií.
Haha, jednou si ty naše děti stejně budou kupovat „hambáče od mekáče“, ale proč to aspoň ty první dva tři roky jejich života nehlídat, že…
![]()