Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všechny maminky,prosím vás o radu.Mám 3,5 měsičního synka.je to moje první dítko a ja si jaksi nevím rady s jeho mlíkem.Už přes měsíc mi vypije 150ml a na noc mu dám i 180ml aby lépe spal.Ale zdárny to není.Poslední tyden se mi budí 2× za noc na jídlo.Takže mi během celeho dne a noci vypije 7× po 150ml.Do těch jejich tabulek se vubec nevejdeme,mám si z toho dělat těžkou hlavu?Mám pocit že je hladovej pořád.Máte skušenost s mlíčkem Hami extra?
Na tabulky se vykašli a dej kolik vypije. Důležitý je dodržovat rozestupy min 2 hodiny, spíš 3, aby ho nebolelo břicho. A kolikrát se budí v noci?
hoj
v tomhle veku je standartni krmeni po 3 hodinach, krmila jsem v te dobe 8× denně
Ahoj ted se budí tak třikrát poprve mu skrčím nožičky,vyprdí se a spí dal,ale pak chce už jen jíst.A myslíš že 150ml je dost nebo málo?
My se nikdy do tabulek nevesli,jedli jsme kazde 2-3hod ve dne v noci.
Dej mu mlicko jak si rekne ![]()
Martika píše:
Ahoj ted se budí tak třikrát poprve mu skrčím nožičky,vyprdí se a spí dal,ale pak chce už jen jíst.A myslíš že 150ml je dost nebo málo?
Takže jí dvakrát za noc? To je v pohodě ![]()
Jestli je 150ml moc nebo málo to těžko soudit, záleží kolik váží, ale dej mu kolik si vezme, miminka se nepřejídaj, nají se prostě tolik kolik bude potřebovat a zbytek nechá. Zkus to a uvidíš.
Malej má tři a půl měsíce a jí mi 170 ml dost často. Ráno první krmení je mezi půl pátou a sedmou, potom jak se definitivně vzbudí mezi půl osmou a devátou. Kolem desáté si většinou cucne trochu mlíka jako na svačinu, obědvá ve dvanáct, po obědě chodí spát a jí jak se vzbudí, což bývá mezi druhou a třetí hodinou. Pak jí kolem páté a nakonec před spaním v sedm. Taky je to dost často, chtěla jsem mu zvýšit dávky krmení a protáhnout mu intervaly, ale víc mi prostě naráz nevypije a kolikrát nedá ani těch 170ml, ale třeba jen 100ml. Když byl mladší, tak byl mnohem větší jedlík, neřeším to. Malej přibývá, tak mu to asi stačí.
Tabulky vůbec neřeš a řiď se miminkem, jen ono samo ví nejlíp jak často má hlad a jak velký. ![]()
Taky mi přibýva na váze hezky,jen jsem povaha co řeší každou blbost.Před dvěma týdny vážil 6650g,ted samo víc.Jestli se múžu zeptat kolik ti naspí přes den?A jaký máte noci?Díky
Martika píše:
Taky mi přibýva na váze hezky,jen jsem povaha co řeší každou blbost.Před dvěma týdny vážil 6650g,ted samo víc.Jestli se múžu zeptat kolik ti naspí přes den?A jaký máte noci?Díky
My v noci spíme. Krmíme mezi tou půl sedmou a sedmou a pak jde mezi sedmou a osmou spát. Budí se až ráno mezi tou půl pátou a půl sedmou a to je první krmení. Přes den spí tak půl hodinky dopoledne a pak chodí spát po obědě, to spí v průměru hodinu a půl, občas se stane, že to natáhne i na tři, ale to je fakt vyjímečně. Po spaní chodíme ven, to ještě tak půl hodinky v kočárku dá a pak je až do večera vzhůru. Pokud přibývá, neřeš to. Malej sám ví, kolik potřebuje.
no, tak Martin když měl 3,5 měsíce, tak pil těch 100-120ml každé 2-3hodiny ve dne i v noci a ted v 10měsících má těch 150ml někdy 180ml a není žádný prcek ma přes 10kg
…to jsem chtěla napsat aby jsi věděla, jak psaly holky, že každé mimi je jiné a má jinou potřebu jídla…
Mám dvojčátka a to krmení to mě trápí…když jsme přišli po necelém měsíci z nemocnice (jsou nedonošený) jedli 50 a 60ml, asi po dvou týdnech po každém krmení řvali, dávali jsme jim teda 70ml a to už byli v pohodě, ale stejně jsem nevěděla, jestli to pro ně není moc, taky spali po 70 4h, kdybychom je nebudilim ale můj „extra chytrý“ přítel začal do toho hrozně kecqat a že krmit je budeme až se vzbudí a začnou řvát, no nechtěla sjem, protože jsme měli plán po 3h pravidelně, nakonec po jeho kecech jsme asi 4 dny takhle krmili, takže jedli 6× někdy 7×za den…pak přišla doktorka a když jsem se jí na to ptala, tak hned, že to, e jsme zvýšili je spráně a že jim můžeme klidně dávat 80-90ml, ale 6× denně ani náhodou, že to je úplně špatně, že musí jíst 8× denně, že 6× denně to jí děti ve 4 měsících, to jsem pak říkala panu chytrému no „vidíš“..takže jsme je zase budili po 3h protože spali, přes noc spali 5-6h, oni spali pořád jak byli malinký a přítel pořád kecy, že když spí, že bychom je budit neměli…no ale tedka už jm jsou přes dva měsíce, mají 90ml, když jsme byli 20.9. na kontroe, task nejdřív mi řekla, že už můžou 7× za de a že tak 70-80, když jsem jí říkala, že mi přijde, že by třeba chtěli víc..a když jsem jí řekla, že minule mi říkaa 80-9é, tak najednou mi řekla, že klidně 100ml at jim dáváe, ale víc, že ne, že by se jim přesytil jícel a blinkali..no oni blinkají tak jako tak, ale ne pořádm ja kdy. Co jsem zas četla, že se jim má dávt kolik oni chtějí, že se nepřejídají, že ví kdy mají dost..takže oni stejně jí 8× za den přes noc se taky vzbudí po 3h někdy po 4h, to i přes den někdy po 4h, ale ne moc často, spíš se vztekají a jsou hladoví kolikrát za 2,5h…ta doktorka i přijde tak nesympatická už od pohledu, už taky kvůli tomu, že zná jeho od malička a je milá na něj a že ty děti jsou taky po něm i dyž mě třeba lidi říkají, že po mě…no ale jak s tím krmením? Mají momentálně 3,560kg a 4,230kg.
Tak že se dítka nepřejídají nemusí platit pro všechny.Můj syn trpěl na prdíky 1. dva měsíce a na ty chtěl furt bumbat mlíčko(sání ho uklidňovalo).Tenkrát jsem kojila a taky poctivě dávala ke kojení jak si řekl,až z přejídání ublinkával a někdy tak hodně,že jsme skončili na pozorování v nemocnici,jestli má průchodný žaludek se střevem.Tam během víkendu jsem díky sestřičkám zjistila,že díky prdíkům jsme se dostali do začarovaného kruhu.Pomohlo nám prodloužení intervalu na 3 hod. mezi kojením a při spaní ho i v nemocnici polohovali na bříško,což pomáhá na prdíky.Určo to chce mít pro jistotu monitor dechu.I během dne jsem ho při prdíkách chovala na svém břiše-bříško na bříško-někdy jsem takhle dospali i spánkový deficit
No a ejhle,postupně mi už na 2,5 měsících spal celou noc…S umělým by měl už vůbec prospat většinu noci,my byli na UM od 4.měsíce,a tím byl opravdu víc zasycen.Tabulky bych rozhodně o moc nepřekračovala,max. dávat spíš víc vody,po UM děti můžou opravdu hodně přibrat a být pak obéznější…
gabi.design píše:Martika píše:My v noci spíme. Krmíme mezi tou půl sedmou a sedmou a pak jde mezi sedmou a osmou spát. Budí se až ráno mezi tou půl pátou a půl sedmou a to je první krmení. Přes den spí tak půl hodinky dopoledne a pak chodí spát po obědě, to spí v průměru hodinu a půl, občas se stane, že to natáhne i na tři, ale to je fakt vyjímečně. Po spaní chodíme ven, to ještě tak půl hodinky v kočárku dá a pak je až do večera vzhůru. Pokud přibývá, neřeš to. Malej sám ví, kolik potřebuje.
Gabi, můžu se zeptat, když malej nespí, jak se chová? Mám tříměsíční holčičku a tak když nespí, tak vyžaduje, abych se jí pořád věnovala, což nejde, potřebuju na záchod, občas se i najíst a tak, takže skoro pořád brečí (no, nebrečí, hysterčí, řve, vříská)… Děkuji za info.
Silky123 píše:gabi.design píše:Gabi, můžu se zeptat, když malej nespí, jak se chová? Mám tříměsíční holčičku a tak když nespí, tak vyžaduje, abych se jí pořád věnovala, což nejde, potřebuju na záchod, občas se i najíst a tak, takže skoro pořád brečí (no, nebrečí, hysterčí, řve, vříská)… Děkuji za info.Martika píše:My v noci spíme. Krmíme mezi tou půl sedmou a sedmou a pak jde mezi sedmou a osmou spát. Budí se až ráno mezi tou půl pátou a půl sedmou a to je první krmení. Přes den spí tak půl hodinky dopoledne a pak chodí spát po obědě, to spí v průměru hodinu a půl, občas se stane, že to natáhne i na tři, ale to je fakt vyjímečně. Po spaní chodíme ven, to ještě tak půl hodinky v kočárku dá a pak je až do večera vzhůru. Pokud přibývá, neřeš to. Malej sám ví, kolik potřebuje.
Náš malej už vydrží sám. Ne taky vždycky, občas ho musím chovat a jak si s ním sednu, tak řve, takže musím chodit po bytě a on kouká okolo, ale většinou je na hrací dece, kde si hraje a přitom si tam něco žvatlá, střídáme to s křesílkem, to ho většinou houpu nohou a přitom třeba sedím u PC nebo jsme mu pořídili cestovní postýlku a v ní taky vydrží být v klidu a hrát si - má jednu oblíbenou hračku a tu pořád ochmatlává. Ale zkrátka je v klidu - na dece, v křesílku, v postýlce ..... kouká okolo, případně muchluje toho plyšáka nebo plínu, obrací se na bříško.