Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nemusí, neboj, dej mu čas. Zjevně chápe, co po něm chceš a určitě se rozmluví. Třeba náš malej začal spojovat slova v 18 měsících, teď mu bude za pár dní 29 měsíců a mluví jak starosta. No, a kamarádky malej je o 4 měsíce starší než náš
a jen ukazuje a říká slova. Takže klid, oni fakt začnou. ![]()
Naše má 15 měs. říká na tátu „tata“ ale jinak nic moc, začíná „mama“, „baba“ ale ještě ne konkrétně na danou osobu, na ovečky říká „bee“, taky hodně rozumi, přinese, žvatle hodně ale nic konkrétní, ja se nad tím nějak nepozastavuju, netrápila bych se.
Mě se malej rozmluvil cca před týdnem na 21.měsících.
Do tý doby řekl ztěží táta jinak nic, tak buď v klidu. ![]()
Ehm…já to posoudit nemůžu podle mého malého, ale co vidím u kamarádek, tak se ti špuntíci začínají rozmlouvat až kolem roku a půl.. ![]()
Ještě jsem chtěla připsat - abych toho našeho jen nechválila - sice mluví krásně, ale zase třeba nevydrží u jakékoliv činnosti dýl než 3-5 minut. Což ten kamarádčin
zase už dokáže.
@marketakrausova píše:
Tak to jsem rádaale mámy tady píšou jak jejich děti v tomhle věku říkají máma, táta, bába i auto… tak jsem se chtěla zeptat
Hele, mámy můžou psát, ale každý dítko to prostě má jinak - nebo spíš teda jindy.
@marketakrausova každé dítě je jiné, naše třeba uměla jak dělají různá zvířata, máma táta babi.. Ukazovala, rozumněla dobře. Víc „mluvit“ začala kolem 20.měsíce. kAMARÁDKY SYN zase v 18m mluvil v jeednoduchých větách. Dej malému čas, je to ještě prtě, on se roz¨mluví, ještě tě z toho bude bolet hlava - to mám teď doma já, je jí 26m a huba jí nezastaví, trpí samomluvou
![]()
Ale teď mě tak napadlo, že jestli chceš špuntíka podpořit v mluvení, tak s ním opakuj zvuky zvířátek. Řekla mi to přímo logopedka, že zvířátka jsou pro rozvoj řeči prý důležitá. ![]()
@atominnka
Jo, jo, taky jsem ráda, když večer zavře oči, usne a konečně NEMELE ![]()
@marketakrausova píše: … vím že děti nemluví v roce ale mámá a táta by měl zvládnout nebo ne???
Pche, mýmu malýmu je 20.měsíců a „máma“ vůbec neříká. V podstatě „mluví“ asi jako tvůj… (takže vůbec) ![]()
Ale jsem klidná. Obávám se, že až začne, tak pusu nezavře a budu na to nemluvení s láskou vzpomínat. ![]()
@marketakrausova píše:
Tak to jsem rádaale mámy tady píšou jak jejich děti v tomhle věku říkají máma, táta, bába i auto… tak jsem se chtěla zeptat
Některé mámy tady dokonce píšou, že jejich dítka říkají „máma“, „bába“ už v 7.měsících. A myslí to naprosto vážně! ![]()
Neříkám, že nevěřím. Ale považuji to spíš za ojedinělý zázrak Přírody, kterým se rozhodně nemíním nechat stresovat. ![]()
Malej je 18mesicu. Umi zviratka jako: cici, haf, buu, bee, chro, chro.. „vrku“. Umi tata, ted zacala rikat teta, strejda. Do telefonu halo. Jinak si jede svou hatmatilku
je to super a myslim, ze umi dost.
Buď v klidu, malýmu je 14M a co umí??
„táta“ hejká celý dny a nejsem si zrovna jistá, že ví, že je to ten chlap, co se chodí domů vyspat ![]()
Ještě minulý týden to bylo jediné, co vyluzoval krom nesmyslných zvuků a žvatlání.
Teď se začíná hytat, říká haf na psa, tutu když něco ukazuje, aloooo když mě vidí s telefonem. Nic víc, i tak spíš opakuje, než aby vysloveně sám začal. Máma neřekne skoro vůbec ![]()
a co se týče věcí, tak teda nerozumí skoro ničemu (jako přines podej, to jsou pro něj neznámá slovíčka), občas na slovo „koko“ podá knížku se slepičkama. Tleská dle nálady, jak sem velikej jen sem tam a mávat na povel se mu taky moc nechce.
takže z mého pohledu máš doma génia
a přitom i ten můj je naprosto v pořádku…