Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky
Zakládám spíše takovou diskuzi pro pobavení. Mám skoro 15 měsíční holčičku. Od desíti měsíců umí zvuky základních zvířat, teď už napodobí celou ostravskou ZOO
Válí se v knížkách, listuje, komentuje…Celý den nosí knížky, jednu podruhé a „Mama čity!“
Nezajímají ji kostky, hudební hračky, vkládačky, tahačky…prostě ČITY! Čteme pořád a všechno
Někdy už toho mám docela dost. Když večer přitáhne Špalíček veršů a pohádek, knížka pomalu větší než ona, ruce s knížkou natáhnuté ke kmně a „Mama čity!“, tak mi už hrůzou vstávají vlasy na hlavě. A nebo: „Adi, půjdeme ven.“ „Nééé, čity!“
Asi se budu muset smířit s tím, že mám doma malého knihomola
A co Vaši malí čtenáři? Taky pořád ležíte v knížkách? ![]()
Jo, ležíme.
Náš malej teda ještě nemluví (naštěstí
), ale knížky taky pořád tahá. Vždycky má období, kdy si oblíbí jednu a u té vydrží nějakou dobu. Pak ji zahodí a má zase jinou. Každopádně všude se válejí dětské knížky a čtu a povídám a čtu a povídám. A tak stokrát za den z jedné a té samé knížky, až mi z toho jde hlava kolem. Malej spokojenej, na všechno ukazuje, já mu musím odpovídat, co je to a na co je to, nebo se ho zase ptám já, kde co je a on ukazuje. Občas je to na budku. Zrovna dneska se potřebovala podívat na učení do školy a díky jeho knížecí mánii jsem neměla šanci.
No vzhledem k tomu, že mám posledního půl roku dost problémy s hlasem, tak by mě z takovýho malýho čtenáře prostě jeblo
Naštěstí moje děti baví hudební hračky, dětské počítače, kostky a rády chodí ven. Ale syn zná písmenka, číst teda neumí, tak si sám listuje a říká: to je I to je T a občas s obrázkovou knížkou i spí. Vystele si polštáře, na ně dá knížku, lehne si pod to na břicho a čučí na ty obrázky, hledá písmenka až z toho usne ![]()
Jé, já mám doma taky pidičtenářku, zítra bude mít rok
Miluje knížky už úplně od malinka, když dostala první ve 2 měsících, tak jsem se smála, co to jako dostala a když jsem nad ní listovala, tak byla spokojená. Ve 3 měsících vydržela sledovat knížky i hodinu vkuse, od 4. měsíce je zapsaná do knihovny
ale to jen tak pro zpestření, doma máme knížek fůru. Teď ještě moc nemluví -ze zvířat umí psa, prase a medvěda, ale pozná už hodně věcí a moc ráda ukazuje obrázky, které ji řeknu…
Taky máme knihomola, akorát ještě nemluví
Umí pár zvuků, všechno ostatní je eee
Většinou si oblíbí jednu dvě knížky a ty pořád jedou do kola (krtečka a kalhotky už nemůžu ani vidět
). Ale dokáže ukázat na věci a zvířata, přesně pozná, pokud „omylem“ přeskočím stránku ![]()
Ale mně se to líbí, když mají děti rády knížky, doufám, že to tomu našemu vydrží.
Jo, taky furt cteme. Bagry, kombajny, auta, vlaky, zvirata… Syn ma 19m, zna spoustu zvirat a zemedelskych stroju
porad neco povida, komentuje, opakuje..
Mne to neva, taky rada ctu.
U nás je to stejné, někdy už některé knihy, které se čtou opravdu pořád dokola, schovám, ale tak, že si je sama zase najde (sedí na nich medvěd), hodně oblíbená je u nás taky kniha se zvířaty. Kde si probereme všechny zvuky zvířátek.
Jinak je to myslím fajn.
Taky mame takovýho čtenáře. Od 2 měsíců mu ukazuju obrázkové knížky a pokaždé, když viděl nějakou knížku, tak se úplně natřásal radostí
Teď je mu skoro rok a sám si otáčí stránky a „čte si“
Doufám, že mu to vydrží.
Ahoj taky musíme pořád číst, vždy si vybere jednu knížku a tu čteme pořád dokola dokud ji to nepřestane bavit a nenajde jinou. Teď jedeme Krtek a jaro a teda vidím tu knihu po 10 v jednom dni a je mi špatně, čteme ji už od vánoc tak se už fakt těším na zmenu. ![]()
@terulkaslunicko Jééé, to je hezký
U nás je to naopak, začnu číst a malá mi zacpává pusu
![]()
Edit: ale knížky si normálně prohlížíme, ukazujeme si… ale nesmím číst, musím to jen krátce okomentovat
je s těma dětma sranda…u nás je strašně oblíbené leporelo krtek a podzim
a halí beli
porad do kolecka…kdyz je schovam nahoru napolicku, tak stoji pod ni a i pul hodiny dokaze volat čity, čity
Najednu stranu jsem ráda, že ji knížky baví, taky je miluju v osmi letech už jsem měla přečtené celé dětské oddělení v knihovně a musela jsem zase začít od znova
ale přece jenom na druhou stranu by to chtělo občas změnit činnost ![]()
@pepicep píše:
Ahoj taky musíme pořád číst, vždy si vybere jednu knížku a tu čteme pořád dokola dokud ji to nepřestane bavit a nenajde jinou. Teď jedeme Krtek a jaro a teda vidím tu knihu po 10 v jednom dni a je mi špatně, čteme ji už od vánoc tak se už fakt těším na zmenu.
jééé
u nás krtek a podzim
nechcete udělat exchange? ![]()
@pepicep píše:
Ahoj taky musíme pořád číst, vždy si vybere jednu knížku a tu čteme pořád dokola dokud ji to nepřestane bavit a nenajde jinou. Teď jedeme Krtek a jaro a teda vidím tu knihu po 10 v jednom dni a je mi špatně, čteme ji už od vánoc tak se už fakt těším na zmenu.
jééé
u nás krtek a podzim
nechcete udělat exchange? ![]()
Tak nevím, já budu mít asi spíš akrobatku než čtenářku.. Nebo světskou.. U nás je to pořád „houpy“ kdykoliv si sednu, tak si mi sedne na kotník a houpy.. Když se svalím na sedačku, tak na mě vyšplhá, obkročmo si na mě sedne a skáče.. Snad bych raději četla ![]()