Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, chci se zeptat je vaše dítě ve 2,5 letech aspoň trošku samostatné? Moje dcera si sama nechce hrát, nechce nikde být beze mě a tak. Poradíte mi někdo co mám dělat. Podotýkám jsem s dcerou sama bez otce ![]()
Řekla bych postupně zvykat. Je jasné, že je na tebe hodně fixovaná, když je pořád jen s tebou. My dáváme dcerku na hlídání babičkám, když potřebuju, tatínek taky hlídá často. Kolem 2. roku to bylo kritické, nemohla jsem si jít ani zacvičit, jaké dělala hysteráky, když jsem měla odcházet. Tak jsem to nelámala přes koleno, do dvou měsíců se to srovnalo, asi měla zrovna nějakou separační úzkost. Ve třech letech už děti chodí do školky každý den, takže zvyknout si musí
.
@prcek2303 To je hodně o povaze. Mám dvě děti a každé se od začátku chová jinak. Zatímco jedno je rozený exhibicionista, tak druhé se strašně stydí a bez maminky ani ránu. Hlavně nic nedělat násilím. Co se hraní týče, tak radím vždycky vymyslet hru, počkat, až se zaujme a na chviličku „zmizet“ - myšleno stoupnout si kousek opodál a nenápadně pozorovat, pak se zas na chvilku přidat, vymyslet něco jiného. Ono to postupně půjde ![]()
Samostatný ve smyslu samostatného oblékání, jídla, hry… až moc, nenechal si s ničím pomoct.
Sám někde být beze mě ( hlídání, školka) ani náhodou. Nenutila jsem ho.
Mám taky 2.5 letého synka a samostatný je jak v čem. Umí se sám najíst lžičkou nebo vidličkou. Umí se vyzout a sundat si mikinu a bundu, které jsou na zips.Taky si sundá kalhoty a slipy. Obléct se neumí
Hrát si sám umí, ale pořád chodí za náma.
Asi je fakt každé dítě jiné..zase neumí skoro vůbec mluvit a to mě trápí dost.
Moje 9m si sama hraje..sama kouká na pohádky
nemyslím sama několik hodin ale nějakou dobu jí to vydrží samozřejmě pořád na ní chodim koukat…chce to učit hned od malička pak už je pozdě
@riana666 píše:
Moje 9m si sama hraje..sama kouká na pohádkynemyslím sama několik hodin ale nějakou dobu jí to vydrží samozřejmě pořád na ní chodim koukat…chce to učit hned od malička pak už je pozdě
no koukat na pohádky moc k samostatnosti nevede. nebo alespoň ne k tomu co si představuji pod pojmem samostatnost.
jinak je to o dítěti. Malá na moje pokusy o hraní, čtení a zabavování peče od malička a jde si po svým. starší tu asistenci do dvou let potřeboval.
Jsem z toho opravdu hodně špatná, prostě ji nic nezabaví
,pořád něco vymýšlím a stejně nic. Přemýšlela jsem jestli s ní nezajít na nějaké vyšetření, přijde mi to nenormální. Chce se mi z toho až brečet ![]()
Ahoj. Prostě bude tvoje malá asi trochu náročnější na péči. Na vyšetření u Dr. bych to neviděla podle toho co jsi popsala. Naše malá je taky mamánek a sama si moc hrát neumí. Minulý týden tu byl známý se stejně starým chlapečkem, přijeli a malej si zalezl k naší do pokojíčku (byl tam sám) a celou dobu jsme ho neviděli. To by naše malá v životě neudělala a taky mi to zase nepřišlo až úplně normální.
Takže asi musíme vydržet a přežít ty svoje prďoly za zadkama. Však za půl roku půjdou do školky a tam se otrkají neboj
![]()
@luciaasek Děkuji za podporu, doufám že se ve školce otrká a bude to fajn
.Zkrátka to musím ještě vydržet, zatnu zuby a snad to nějak zvládneme
@riana666 píše:
Moje 9m si sama hraje..sama kouká na pohádkynemyslím sama několik hodin ale nějakou dobu jí to vydrží samozřejmě pořád na ní chodim koukat…chce to učit hned od malička pak už je pozdě
No počkej, to se může ještě kolikrát změnit! Dcerka si v 10 měsících taky krásně hrála sama a od roka jako když utne. Teď má 2,3 roku a sem tam už se opět sama zabaví, ale že bych si třeba mohla číst a ona si poblíž hrála-to zatím nehrozí.
Zdravím, naší malé budou dva…je šikovná, nají se sama, zouvá botky, svlíká se, chodí na nočník, mluví ale všechno nejraději s maminkou…sama si vydrží hrát nejdýl 20 minut a to jí ješte musím zaúkolovat(-at mi uvaří čaj v kuchynce apod..)a s dětma v jejím věku si moc nevyhraje…to jsou věčný boje a řev…až mě to občas mrzí ale jakmile si hraje s dětma-5 let a více tak o ní vůbec nevím což je zajímavý…začnu s ní ted chodit na kroužek, aby si začala víc zvykat a třeba se už na maminku taky trochu „vyprdne“ a nebude pořád říkat:Mami pojd se mnou…Jelikož už ted mě děsí, co mě čeká za rok až bude muset do školky…(omlouvám se za menší odbočení od tématu)
@Nespík To jsme na tom skoro stejně, moje malá taky když je od známého s dětmi kterým je 5 tak si hraje, ale jinak vůbec nechce, ted začala na 5 dní v měsíci chodit do školky tak si prostě musí zvyknout, já budu muset do práce a nenadělám nic ![]()
Já si myslím, že určitě nejsme jediný kdo to takhle má…a ve školce se po čase sžijou s okolím…držím palce, snad se ty naše máminoprdelničky brzo rozkoukají! ![]()
Já si myslím, že určitě nejsme jediný kdo to takhle má…a ve školce se po čase sžijou s okolím…držím palce, snad se ty naše máminoprdelničky brzo rozkoukají! ![]()