Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky mam doma ctenarku, nyni 19 mes. Ted teda vede Duplo, ale nez ho dostala, jsme cetli porad. Basnicky si uz i pamatuje (i kdyz jim nemuze rozumet), nektery slabsi jsem uz musela schovat, pac nesnesu ty hruzy cist porad dokola
. Z knizek vede Jezecek jde do sveta z Ikey (vypravim u obrazku). Je schopna prosedet hrozne dlouho i nad moji kucharkou a ukazovat, ze je tam „papu“
.
Jo, ale spíš ji zajímaly obrázky, případně básničky k tomu, až teď ve dvou letech vydrží déle na jedné stránce a vnímá delší text, děj na obrázku. Knížky byly nej hračka, teď už dá přednost i jiným věcem:-)
@Pipi 00 píše:
Taky mam doma ctenarku, nyni 19 mes. Ted teda vede Duplo, ale nez ho dostala, jsme cetli porad. Basnicky si uz i pamatuje (i kdyz jim nemuze rozumet), nektery slabsi jsem uz musela schovat, pac nesnesu ty hruzy cist porad dokola. Z knizek vede Jezecek jde do sveta z Ikey (vypravim u obrazku). Je schopna prosedet hrozne dlouho i nad moji kucharkou a ukazovat, ze je tam „papu“
.
Ano, moji novou kuchařku mi bere taky, obzvlášť úvodní obrázky - obrysy zvířat, takové ty jak se jmenují části masa, miluje:-)))
@gabriela82 píše:
Tak nevím, já budu mít asi spíš akrobatku než čtenářku.. Nebo světskou.. U nás je to pořád „houpy“ kdykoliv si sednu, tak si mi sedne na kotník a houpy.. Když se svalím na sedačku, tak na mě vyšplhá, obkročmo si na mě sedne a skáče.. Snad bych raději četla
@hofka Jo, to maso na zacatku taky
. A na velikonocniho beranka beci
.
@terulkaslunicko tak u nás opačně - chodí od desátého měsíce, za pár dní jí bude patnáct měsíců a teď teprve se začíná rozkecávat
Doteď uměla jen ham a houpy ![]()
Jojo, to znam u dcery a vydrželo jí to dodneška
knížka je nejmilejší, čteme spolu, čte sama, čte s návštěvama, čte na nočníku…a poslední dobou i píše: dostala loňský diář a tak si sedne vedle mně, když pracuju, vezme tužku a píše a listuje a hlásí „hmmm, tady se mi to nehodí, tady by to šlo, úterý ne, zavolejte za týden…“
a když odložim svojí knížku, malá se na ní vrhne, lehne si na bok, podepře hlavu, nalistuje stránku se záložkou a dělá, že čte jako máma ![]()
Malej zatim miluje výkresy jeho sestřičky - ke svačině
knížky taky listuje. Už se těšim, až i na něj přijde věk, kdy budeme číst čtvrt roku jednu a tutéž pohádku večer co večer
u malé to bylo o kůzlátkách.
@gabriela82 je sranda jak je každé dítě jiné
ale do školy už každé dojde po svých a mluvit bude taky umět
to jediné mě vždycky utěšovalo, když jsem náhodou nedostála svých zásad a začala srovnávat s ostatníma stejně starýma dětma ![]()
@Háta_x to je pěkné
při čtení tvého příspěvku jsem se úplně rozplynula
musíš mít fajnou cácorku ![]()
@terulkaslunicko to je jasný, každej porovnává, tomu se nedá ubránit
Akorát je na každém, jestli se z toho bude hroutit
Já byla líný mimino, chodila jsem pozdě a nepromluvila jsem prý až do dvou let. A nemám pocit, že by mě to nějak poznamenalo..
Moc závidím! Naše sice knížky ráda, ale jen prohlíží obrázky nebo vyškubává stránky.
Čtení ji zatím nebaví, nemá na to trpělivost.
@terulkaslunicko píše:
Ahoj holkyZakládám spíše takovou diskuzi pro pobavení. Mám skoro 15 měsíční holčičku. Od desíti měsíců umí zvuky základních zvířat, teď už napodobí celou ostravskou ZOO
Válí se v knížkách, listuje, komentuje…Celý den nosí knížky, jednu podruhé a „Mama čity!“
Nezajímají ji kostky, hudební hračky, vkládačky, tahačky…prostě ČITY! Čteme pořád a všechno
Někdy už toho mám docela dost. Když večer přitáhne Špalíček veršů a pohádek, knížka pomalu větší než ona, ruce s knížkou natáhnuté ke kmně a „Mama čity!“, tak mi už hrůzou vstávají vlasy na hlavě. A nebo: „Adi, půjdeme ven.“ „Nééé, čity!“
Asi se budu muset smířit s tím, že mám doma malého knihomola
A co Vaši malí čtenáři? Taky pořád ležíte v knížkách?
Špalíček taky miluje. Vždycky ho donese a chce Nanynka se chubí (že má čtyři zuby atd.):-)