Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@marketakrausova píše:
Tak to jsem rádaale mámy tady píšou jak jejich děti v tomhle věku říkají máma, táta, bába i auto… tak jsem se chtěla zeptat
Některé mámy tady dokonce píšou, že jejich dítka říkají „máma“, „bába“ už v 7.měsících. A myslí to naprosto vážně! ![]()
Neříkám, že nevěřím. Ale považuji to spíš za ojedinělý zázrak Přírody, kterým se rozhodně nemíním nechat stresovat. ![]()
Malej je 18mesicu. Umi zviratka jako: cici, haf, buu, bee, chro, chro.. „vrku“. Umi tata, ted zacala rikat teta, strejda. Do telefonu halo. Jinak si jede svou hatmatilku
je to super a myslim, ze umi dost.
Buď v klidu, malýmu je 14M a co umí??
„táta“ hejká celý dny a nejsem si zrovna jistá, že ví, že je to ten chlap, co se chodí domů vyspat ![]()
Ještě minulý týden to bylo jediné, co vyluzoval krom nesmyslných zvuků a žvatlání.
Teď se začíná hytat, říká haf na psa, tutu když něco ukazuje, aloooo když mě vidí s telefonem. Nic víc, i tak spíš opakuje, než aby vysloveně sám začal. Máma neřekne skoro vůbec ![]()
a co se týče věcí, tak teda nerozumí skoro ničemu (jako přines podej, to jsou pro něj neznámá slovíčka), občas na slovo „koko“ podá knížku se slepičkama. Tleská dle nálady, jak sem velikej jen sem tam a mávat na povel se mu taky moc nechce.
takže z mého pohledu máš doma génia
a přitom i ten můj je naprosto v pořádku…
Moje dite se v tom veku co pises zacalo smat nahlas…mama tata az v 2,5 roce.
@Mar__tanka1983 píše:
Buď v klidu, malýmu je 14M a co umí??
„táta“ hejká celý dny a nejsem si zrovna jistá, že ví, že je to ten chlap, co se chodí domů vyspat
Ještě minulý týden to bylo jediné, co vyluzoval krom nesmyslných zvuků a žvatlání.
Teď se začíná hytat, říká haf na psa, tutu když něco ukazuje, aloooo když mě vidí s telefonem. Nic víc, i tak spíš opakuje, než aby vysloveně sám začal. Máma neřekne skoro vůbec![]()
a co se týče věcí, tak teda nerozumí skoro ničemu (jako přines podej, to jsou pro něj neznámá slovíčka), občas na slovo „koko“ podá knížku se slepičkama. Tleská dle nálady, jak sem velikej jen sem tam a mávat na povel se mu taky moc nechce.
takže z mého pohledu máš doma géniaa přitom i ten můj je naprosto v pořádku…
Tak náš na podej nebo přines rozumí velice dobře, ale stojí a chce abych prosila a nechá mě prosit i 10 minut a pak milostivě tu plenku či autíčko přinese. Je to zmetek, cokoli chceme, tak musíme prosit
jako už se rozmluvil víc, ale 13 měsíců taky moc nemluvil, jediné co, neříká táta
Tma, táda řekně a na tátu volá dědo
![]()
Za par dni budou malemu 2 roky a rekne
tata- to znamena tata, mama, Esterka(sestra).
papa, drrrr (to R mu jde opravdu dobre), tyty (kdyz zlobi) a namy namy (neco dobreho) jo a jeste umi haf haf a mnau
cely den neco mele, ale nikdo nevi co ![]()
prvorozena v jeho veku mluvila ve vetach.
Anička žvatlá pořád, typujem to na svahilštinu
Jinak mamíí, tatíí, babíí, kytíí(kytka),bylé(brýle),čičí, mňau, mňam, papá, hačí, šatí(šaty) ![]()
Ale je fakt ze kolem pul roka zacala mluvit anglicky…rikala „helou“ a pak zvladala plynne do tech 2,5 roku svahilstinu a madarstinu..skoda..ja nemluvim ani jednim…mela to s nama tezky.
Já bych to moc neřešila má dost času, naše malá začala mluvit tak, aby ji trochu rozuměli ostatní okolo 3tí roku, ale mluvit tak aby jí rozuměli všichni začala až ve školce a to už jí bylo skoro 3,5 roku, jinak mami, babi, tati, ham, pití, jak dělají zvířata to uměla do 18.m, ale jinak si jela to svoje a domluvila jsem se s ní je já, no a u malýho uvidíme, ten začíná pomalinku opakovat, jinak říká mamí, tata, baf, haf, ko je kočka, halo, když někdo volá, jěžiš to má nejspíš ode mě
, ham jakmile je čas jídla nebo jídlo vidí
, a jinak když se na něco zeptám tak pokyvuje hlavou buď ano nebo říká nenenene, oba uměli už v roce vařila myšička kašičku a paci, paci
Jo a ještě sem zapomněla, že asi před měsícem vynalezl kouzelné slovíčko „ňim“, když má hlad, chuť, nebo chce něco co mám já…
Náš malej bude mít za 2 dny 15 měsíců a jediné co mu jde opravdu výborně je Rrrrrr když dělá auto
Buď v klidu ![]()
A ze zmiňované Svahilštiny by Daniel mohl rovnou maturovat
![]()
@petulka500 píše:
Ale teď mě tak napadlo, že jestli chceš špuntíka podpořit v mluvení, tak s ním opakuj zvuky zvířátek. Řekla mi to přímo logopedka, že zvířátka jsou pro rozvoj řeči prý důležitá.
jojo, zvířátka u nás jeden čas jela pořád, až mi z toho pomalu bzíkalo ![]()
Moje první dcera začala opakovat Máma v 6m, v 8m říkala máma, táta, bába, pápá.. v roce znala zvuky plno zvířat, uměla navazovat na jednoduché básničky… ted mám syna..9 m párkrát z něj vypadlo máma, táta, ale nemluví a počítám s tím, že ani dlouho nebude..je uplne jinej, vždy na mě kouká a myslí si své
na jednu stranu výhoda… nebude mě bolet hlava
malá mele furt.. neboj se, každé dítě je jiné a každé má svuj čas.. ![]()
@atominnka My ty zvířátka trénujem pořád a ještě je pořádně neumí. Bude mít čtyři roky a to by nikdo nepochopil jeho mluvu, ale on má vadu řeči. Hodně lidí už mi řeklo, že jim připadá, že mluví cizím jazykem. ![]()