Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak on je rozdíl v opakování a v tom, jestli to dítě ví, co označuje…
starší tříletej spíš pořád nemluví, mladší se projevuje tak nastejno s ním
ale třeba máma neřeknou ani jeden (mladší se hodně chytá toho, co říká ten starši, kolem 10 měsíců hodně opakoval, co mu kdokoliv řekl, ale jak dostal „vlastní rozum“, prdí na nás
a říká jen to, co se mu chce a co potřebuje, takže „tototo“, když něco chce, „mnam mnammnam“, „brrrrrrm“, „chrochro“, „hafhaf""huuuuu“nevim: přijde mi, že toho umí dost, ve srovnání s tím starším ![]()
Jééé neboj, ještě se toho namluví… Myslím, že to nejde opravdu srovnávat.. Hodně na něj mluv, říkej mu říkanky, čtěte si leporela, ukazuj mu obrázky a on začne.. Náš kolem roku neřekl skoro nic, v roce a půl se rozkecal a ted mu budou dva a mluví pořád a dobře, stejně starý kámoš řekne max. deset slov., ale zase mu jde lépe něco jiného.. oni to vše doženou ![]()
Každé dítě to má jinak. Jiné mluví už pěkně..druhé mluví málo, další vůbec..Takové jsou děti a život..nic bych nedramatizovala. Má jen 13 měsíců… ![]()
Moje malá má 13 měsíců, a už umí pár slov třeba řekne zakladní názvy rodiny, jak dělají zvířátka jen teda pes kráva, kůň, prase, pak umí jak dělá mašínka, ale snaží se mluvit třeba řekne i bomba z písničky i řekne tátá není tata pápá, a že papá, a když hledáme její pítí což třeba dnes ráno a ptala jsem se kde je tak mi řekla že není, a do tet jsem ho nenašla
jo a taky tet si hrála a došla ke dveřim a říkala mami pojd postavila totiš komín ![]()