Mluvení na dítě dvěma jazyky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
313
6.8.15 12:21

@lussynet my mluvime od narozeni dvema jazyky: manzel Spanel a ja cesky. Od asi roku a pul si k tomu malej sam „pribral“ anglictinu - sam si rikal o videa pro predskolni deti v anglictine, takze umi barvy, cisla, abecedu, geometricke tvary ve 3 jazycich. cekala jsem, se se rozmluvi pozdeji nez jednojazycne deti, ale bylo tomu naopak, spis je dopredu. Mluvi plynule ve vetach ve SJ, zretelne vyslovuje i R a ma velkou slovni zasobu. Cesky rozumi vsemu a sem tam neco i rekne, ale se spanelskym prizvukem a lamave a plete sklonovani atd. nebo kdyz se teda snazi na me mluvit cesky, micha ve vete sj a cj. dneska mu jsou 3 a pul. mluvit zacal od 15 mesicu - v roce uz umel par slov, kolem tech 15-16 uz pocitam, takovych 15-20 slov v kazdem jazyce a pak se to postupne zlepsovalo a zlepsovalo: cim dal vic slov, cim dal zretelneji, spojoval do cim dal delsich vet…ale prevazuje tedy SJ (zijeme ve Spanelsku).
u tveho prcka bych se zamerila na to, jestli vam rozumi a jestli s vama komunikuje („svahilsky“) - a na logopeda je jeste brzo si myslim. asi bude z tech klasickych dvojjazycnych deti, co se rozmluvi pozdeji, ale naraz v obou jazycich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5425
19.8.15 11:55

@stock omlouvám se, že píšu až teď, byli jsme na dovolené, moc děkuji za reakci!
@Vermilion jo, svahilsky komunikuje a evidentně rozumí, jen si tam matlá co chce :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24791
29.8.15 21:32

@piquadro

@stock píše:
Ona je stejne otazka, kdy se o diteti mluvi jako o dvojjazycnem. Kdyz jazyk pouziva anebo kdyz jazyk ovlada? Ja si myslim, ze je to nemozne byt 100% dvojjazycny. Rec se neustale vyviji.Nova slova vznikaji, nektera zanikaji a clovek zapomina. Ja to vidim sama na sobe. Obcas je to fuska pochopit, kdyz si tady ctu, :mrgreen:, co tim basnik vlastne chtel rict. :oops: Je pravda, ze v CR uz neziji 39 let, ale i tak :)Definic na dvojjazycnost je tolik, kolik lidi v tom bada. Hranice „ucit“ se jazyk jsou 3 roky ditete.Do trech let ditete to je simultani, kdyz kazdy z rodicu mluvi svym vlastnim jazykem na dite. Jasne, ze dite ze zacatku micha oba jazyky, ale casem je rozlisuje a nic nenasvedcuje tomu, ze by to bylo horsi, zacit s obouma jazyky najednou. A pak je druhy zpusob, dite nejdrive mluvi materskym jazyke a potom se uci jazyk jiny. To je ta hranice kolem tri let. A taky nic nenasvedcuje tomu, ze by mluvilo hur. Zkratka clovek muze mluvit dvouma, ale i vice jazyky bez ohledu na to, jestli jimi mluvi od narozeni a nebo ne. Detsky mozek ma uzasnou kapacitu a deti maji fenomenalni schopnost ucit se vyslovnost a gramatiku odposlechem. V dospelem veku se uz clovek musi ucit s pomoci pravidel a proto je skoro nemozne, aby clovek mluvil bez urciteho"lamani" :D Asi jsem to napsala kostrbate, ale snad pochopis, co jsem (basnik)chtela rict :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
31.8.15 21:30

Mám manžela Ukrajince a hned jsem zatrhla, aby se na malýho mluvilo rusky nebo ukrajinsky. Nejdřív, aby znal češtinu a jednou ať se rozhodne sám. Ale zas chápu, že angličtina je dneska důležitá tak možná, že mít doma Angličana taky bych na děscko mluvila i druhým jazykem :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1375
1.9.15 11:50

Ahoj vsem, jen chci pridat par poznatku udcery, Ted ji byly 2 v srpnu. Zijeme v UK s daddym komunikujem pouze AJ - je to cernoch. Dcera chodi rok do AJ skolky. Doma ja a babi mluvime pouze CJ ale na malou „povely“ v AJ. Ted se dcera dost rozmluvila - v AJ. Rika celkem „dlouhe“ vety. Zpiva AJ cele pisnicky s krasnou vyslovnosti. Jen tak z ni padaj vety kdyz si hraje. " I like bubbles" I like cat. Naughty cat. Naughty fox. Come on -a tlaci kocarek. je vtipna.ale CJ rika jen mys, bota, a dokaze zopakovat slovicka. Ale rozumi krasne. Babi rika, musime vzit kocar - a dcera na to „my pram“, nebo babicka v cestine nadava na kocku a dcera - naughty cat. takze ona rozumi o cem se v CJ bavime ale rekne to v anglictine, rozumi ceskemu tematu ale hovori o tom anglicky. Ted ji poustime pisnicky ze Zpivanek a Sveraka a Uhlire pisnicky a to teda zere. I se snazi to zpivat. Vsude nam rikaj, at na ni mluvime vsema moznejma jazykama co umime, at toho ten mozek ma co nejvic, ze tim ze je v AJ skole tak se ty jazyky utribi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5425
2.9.15 10:09

@chijioke děkuju za reakci, je vidět, že naše malá taky hodně rozumí, ukazuje v češtině i angličtině, kde má nos, nohy, ruce, pupík atd, když řeknu, že jdeme čistit zuby, jde atd, to samé když na ní mluví manžel anglicky, taky rozumí a udělá vše. Takže to je fakt asi jen o tom rozmluvení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1375
2.9.15 13:17

@lussynet :palec: k tomu cisteni zubu-dcera pokazde kdyz prijde do koupelny tak se natahujepo svem kartacku a rika „brush your teeth“ treba 5× denne musime nandat pastu na kartacek a onadela ze si jecisti, spis teda cuca tupastu, ale je to dobrej navyk a brzo si jebude cistit sama poradne. Jinak presne ukazuje vsechno teda jen AJ - ani nektery veci jsme nevedela ze zna - ale asi ve skolce to trenujou taky. Jsou rozkosny. Kdyz se ji ptam „where is baby? tak prilitne a tluce me do bricha a rika "mummy's tummy“ ona umi ty takovy ty AJ privlastnovaci koncovky. treba rika ossy's dog, nebo ossy's pillow.ma to naposlouchany ze skolky.rika treba bus gone, dog gone, ossy by car a ruzne drobnosti ktere jako Cech bych nebyla uplne jista co pouzit na dite v zakladni AJ.tak me to uci ona :D nebo hlasi Lola cry, boy crying rozlisuje jestli to bylo predtim nebo jestli to je ing tvar. a ted ma nejake rikanky a pisnicky co jivubec nerozumime a ve skolce rikaly ze to je Welstina.ona ma jeste asi2×tydne Welstinu. To je jazyk kterymuneni porozumet skoro nic. :D zijeme ve Walesu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5425
5.9.15 11:41

@chijioke Jéé, to je super :))) Sára mluví v češtině, to je ale tím, že jsem s ní většinu dne já, ale anglicky rozumí, to je už vidět. Mimi je jasný, říkala jsem jí to celý těhotenství, tak kdykoliv jdu s malou kolem ní, tak hned hlásí „mimiiii“ :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24791
12.9.15 22:05

@Muzz

Vnucka zije ve Svedsku a mluvi svedsky i cesky. Je ji 23 mesicu a nema problem přecházet z jednoho jazyka do druheho. Jako všechny děti, v tomto věku, misto pronomen, používá sve jméno. Nemá vůbec smysl děti srovnávat. A Pochopitelne, pokud dite nerozumíme, nemůže mluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1375
13.9.15 14:12

@Muzz Dcera je v primem styku 4 jazyku : Aj, CJ, Igbo-africky jazyk a Welstina. S temito jazyky prichazi do styku prakricky denne, na ruznou dobu, v ruznem prostredi a myslim, ze to do budoucna bude prospesne zmnoha smeru-koncentrace, vnimani, rozhodovani, smelost, sebevedomi a samozrejme uceni dalsich jazyku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5425
23.9.15 12:01

Holky, musím říct, že za poslední týdny máme obrovský pokroky, malá sice mluví česky, ale v pohodě reaguje na vše, co jí manžel řekne v angličtině, kolikrát mám problém rozumět já a ona jde a vše udělá. Mám z toho fakt radost :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24791
23.9.15 14:33

@lussynet

:potlesk: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
24.9.15 16:58

@Muzz Děkuji za reakci. Když už tak schvaluji ruštinu, ukrajinština není světový jazyk, a když bude umět rusky, rozumí pak i ukrajinsky. Alespoň tak jsem se to naučila já. Ale proč o tom píšu…zrovna před týdnem jsme byli na tříleté prohlídce a paní doktorka nás zkoušela ze slovíček jestli malý umí mluvit. Bohužel ve třech letech umí opravdu jen málo slovíček a doktorka se mě ptala jestli na něj náhodou manžel nemluví i ukrajinsky. Já jí odpověděla, že ne. Sice vše česky nezná, ale snaží se. Ale babička i dědeček česky neumí a ona na nás, že to bude tím, že nemluví, protože ostatní na něj mluví i jinými jazyky a dostali jsme žádanky do psychologa a na logopedii. :roll: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
27.9.15 23:51

Ja mluvim na dceru cesko -anglicky a spise vic anglicky, protoze uz jsem vysla ze cviku a ani nemam nikoho, kdo mluvi cesky. Pritelje australan takze mluvi jen anglicky. Zatim je dceri jen 15 mesicu, takze nemluvi ale vim ze rozumi oboum jazykum. Pokud rekne mama tak to je skoro mezinarodni a az cas ukaze jak bude mluvit.

Jeji rec bude ale anglictina, takze za cas budu mit ja problemy az ona bude dokonale mluvit a ja jen jak muzu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
28.9.15 00:05

@Terri93 deti,co kolem sebe slysi vic jazyku mluvi pozdeji, ale pak zacnou mluvit maraz. Co kolem sebe vidim je nejdulezitejsi, aby kazda osoba mluvila stejnym jazykem at je to jakkykoliv jazyk nejlepe materstina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí