Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, chtěla bych se zeptat zda má někdo aspoň podobný problém co my… Náš kluk 3,5 let nechce mluvit. Ale nezdá se mi, že by mu něco bylo, prostě se mi zdá, že je líný mluvit
ale je pravda, že se teď snaží opakovat, ale větu nedá dohromady. A když řeknu nějaký slovo např auto tak to řekne kakák ale když to hláskujeme tak řekne au a to, ale když to má spojit, tak řekne kakák
prostě má svojí mluvu, ale co musím říct, tak rozumí úplně všemu, cokoliv mu řeknu, tak rozumí a udělá v tom je moc šikovný..jinak si čteme, u hraní mluvíme, tak já už nevím… ![]()
@slunicko101
Zalozime klub mlcenlivych muzu a hned prihlasuju Knedlika ![]()
Za 3 roky rekl 2× deda a 2× tata. Bez prehaneni ![]()
Přesně, tak, hláskovat to umí, ale pak si nakonec řekne něco jiného
já mu rozumím všechno, jelikož jsem s ním 24 denně, ale když jsme někde venku, tak každý na něj kouká, a vůbec netuší
jinak jsem s doktorkou mluvila v říjnu, to nechtěl mluvit vůbec, tak nás chtěla poslat na nějaké vyšetření, ale pak začal, i když svojí řečí, ale začal..o proti předtím se zlepšil fakt dost, tak jsem to nechala ještě být.. Do školky jsme se nedostaly ( bylo plno ), tak si myslím, že tam se ty děti většinou rozmluví.. Tak přemýšlím zda zajít k dr. nebo ještě počkat.. ale zase bych měla aspoň klid, kdyby mi řekly, že mu nic není, jenom se mu nechce mluvit.
@slunicko101 píše:
Baba: Jsou to fakt rošťácia byli jste u doktora?
na foniatrii - slysi dobre, k psychologovi pujdem v kvetnu. Na logopedii jsme byli dvakrat, pani magistra se Knedlovi velmi libi, doporucila nam nejake hry, ale Knedla je dost rezistentni ![]()
Můj chlapeček má podobné problémy, i když je na tom trochu líp. Řekne spoustu slov, ale huhňá, špatně vyslovuje, cizí mu hůř rozumí. Chápe všechno, doma chce vše dělat a se vším pomáhat, ale věta o třech slovech je už pro něj úspěch. Mockrát jsem s ním cvičila, slabikovala, ale moc nespolupracuje, nejradši má slova nejde, nechci, není a pořád říká všem ahoj včetně cizích lidí. Tento měsíc nás čeká foniatrie, tak uvidíme. ![]()
Tak u nás je to podobné. Teď už teda i trochu něco řekne, ale jen o tom, co ho zajímá. To jsou pouze všechny dopravní prostředky a jídlo, případně běhání a skákání. Když chci po něm básničku, kterou se učí ve školce, tak ani náhodou. Ve školce mi sami říkají, že se mu spíš vůbec nechce, že kromě toho, že mluví tak málo je to v pohodě. Vsemu rozumí a poslouchá. Tak doufám, že se to zlomí, ale věřím tomu našemu lenochovi :mrgreen
Náš má taky rád společnost, ke každému se hrne, ač ho zná nebo ne..příští týden zajdeme k dr, ať raději nic nezanedbám..ale slyšela jsem, že spousta dětí nemluví a najednou z ničeho nic se rozpovídají ve větách ![]()
@slunicko101 asi opožděný vývoj řeči, v dnešní době bohužel častá komplikace. Asi bych na něj začala víc tlačit - ve smyslu - nerozumím ti co je kakák, co jsi tím chtěl říct? A asi by se také potřeboval dostat do nějaké dětské skupiny, ideálně školky, kde by bylo nutností se s ostatními dorozumívat.
Lemyk: To si přesně myslím já. Rozumí naprosto všemu, a moc mi pomáhá, taky je takový, že já sám, ale když mu to pak nejde, tak chce pomoct.. a když něco nechce, tak to prostě neudělá.. Je prostě svůj ![]()
Taky to tak máme. Kluk se se mnou dodmluví, ale moc jiných lidí mu nerozumí. Navíc pořád hodně používá citoslovce. Po slabikíkách dá dohromady taky celkem dost slov, ale vcelku je neřekne. Občas mám pocit, že si ze mě dělá srandičky.
Teď jsem ho objednávala na foniatrii, ale jdeme až v srpnu. Podle mě teda slyší dobře.
Do školky bude chodit snad od září. Ale mezi dětmi je dost často už teď a stejně to moc k ničemu není. Nejhorší je, že je dost tvrdohlavý, tak si nějak nedovedu představit, jak bude spolupracovat s logopedkou.
Syn ve trech letech na preventivce skoro nemluvil. Umel jen par slov. Pediatra me uklidnila, ze to budeme resit jen pokud do ctyr let neudela zadny pokrok. Mluvit zacal v cca trech letech a deseti mesicich. Pak jsem ho zacala davat 2× tydne na dopo do soukrome skolicky a po 14ti dnech zacal rikat basnicky! Hrozne mu to pomohlo. Ted je mu pet a pusa mu jede od rana do vecera, musim se smat, kdyz vzpominam, jakej jsme meli strach, ze mlucit nebude nikdy.
Colombina ono je mu tak nějak jedno, že mu nikdo nerozumí a ještě tak před 3 měsíci mu bylo jedno jestli je mezi dětmi nebo není, vždycky si nějakou zábavu vymyslel a jich si nevšímal ( ale né, že by byl nějaký samotář
) až teď si začíná všímat dost lidí apod… školku máme až v září.
Pratt to je krásný, jsou to lumpíci a prostě nikam nechvátají, myslím, že na tom budeme stejně jako vy ![]()