Řeč 5letého, koktal a teď špatně vyslovuje, odklad?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1032
2.4.14 13:07

řeč 5ti letého..

Ahoj, mému synovi je čerstvě 5 let. Od 3 let chodíme na logopedii, koktal. Koktat sice přestal, ale špatně vyslovuje tyto písmena - s, č, r, ř, ň, možné by se ještě nějaké našlo :)
Příští rok bude předškolák, vím, že je to brzo, ale začínám uvažovat o odkladu školní docházky..Když třeba trénujeme řeč, tak mu to i jde, ale pak začne zase mluvit po svým..mám pocit, že mu to prostě do té mluvy správně nikdy nepřeskočí..je jinak chytrý a pozorný, ale je takový zbrklý a divoký a to se odráží i v jeho mluvě :) maminky, je to ještě někdo, koho trápí výslovnost v tomto věku?? Je zbytečné uvažovat o odkladu? Vím, má ještě rok a půl, ale když vidím ty pokroky, které jdou neskutečně pomalým tempem, myslím, že to ani za ten rok a půl nevypilujeme :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4566
2.4.14 13:11

Ahoj,
uvidis…je to dlouha doba a pokud jste pod dohledem…zatim si tim nelam hlavu k zapisu stejne musite a pak bud pujde, nebo nepujde a bude mit odklad a vsechny deti musi mit posudek od psycholozky, takze neboj pokud by nebyl zraly diky mluve urco se domluite na odkladu.
Mam syna 3/2009 a neumi ščřž ale chybi mu dve predni jednicky-jako maly si je vyrazil a ted mu padaji samyi spodni jednicky takze dira jak do chliva podle mudr z logopedie je to diky tem zubum ze ma indispozici jinak mluvi dobre R se naucil loni v lete sam :potlesk:

ted jsme byli na 5ti lete prohlidce a detska rikala ze R a Ř neumi deti ani v 1 a 2 tride :nevim:

Příspěvek upraven 02.04.14 v 13:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2834
2.4.14 13:12

Ahoj! Sice nejsem maminka dítka se stejným „problémem“, ale jsem učitelka. Měla jsem ve třídě klučinu, který neskutečně koktal, když se nehlídal a chtěl něco rychle říct. Byl divoký, zbrklý, spousta písmen mu ujížděla. Poté, co s maminkou začal navštěvovat speciální jógu, kluk se úžasně zklidnil a koktání se odstranilo. Byl tedy starší, už to byl prvňák, ale aspoň vidíš, že ani horší řeč není důvod pro odklad. Do příštího února ti může krásně vyzrát a odklad nebude třeba. Někdy se nestačím divit, když třeba v únoru navrhnu odklad, ale v květnu nám děti přijdou s potvrzením z poradny úplně jako vyměněné :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
2.4.14 13:14

@hanulka ono se to nezda ale je to opravdu dlouha doba. My pujdeme v zari do skoly zrejme bez r a ř a logopedka ani ve skole s tim nemaji problem. Logopedie je proste beh na dlouhou trat. Ale kvuli tomu bych ted o odkladu urcite neuvazovala. Uvidis ze za pul roku za rok budete uplne jinde 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
2.4.14 13:14

Ahoj, můj syn kvůli koktání chodil na logopedii od 2 a půl roku, během roku jsme to ale zvládli dát do pořádku. nyní je předškolák a opět chodíme kvůli R a Ř, při zápisu do školy se nás jen ptali, jestli na logopedii chodí, jinak o odkladu jsme ani nepřemýšleli. Jiní jeho spolužáci ze školky mluví mnohem hůř a taky jdou do první třídy. O odkladu bych přemýšlela pouze v případě, že bych ho chtěla přihlásit do jazykové ZŠ. Pokud bude jinak pro školu zralý, tak proč to zbytenčně odkládat. Jinak času máte ještě hodně, určitě se to zlepší :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
992
2.4.14 13:15

Já jsem se synem začala chodit až nyní, v květnu mu bude pět let a měla jsem za to, že nám nejde jen č, r, ř, a logopedka je jiného názoru, začínáme teďka cvičit L, pak přijdou na řadu ta písmena jako c, č, s, š, z, ž, a nakonec r a ř. Syn říká, když jsem čůrat, že jde šůlat. Jako š nám jde dobře, ale c, s, z, některá písmena jsem si všimla, že uprostřed slova vyslovuje dobře, na začátku slova mu nejdou. Příští rok bude taky předškolák a myslím, že toto nevadí, když to řešíme a budeme pilně chodit na logopedii, proč mu dávat odklad. Já jsem taky chodila jako dítě na logopedii, možná ještě na začátku první třídy, moje sestra taky a kolem těch 6ti let a dále se to poddalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4566
2.4.14 13:15

@quinny
ahoj tak ja jsem R a Ř taky neumela jako prvnak i druhak a hrozne jsem tim teda trpela, deti se mi smaly a pamatuji si ze jsem z toho mela docela trauma i jako vetsi se stydela cist a mluvit nahlas pred tridou a mela na skolu averzi jako takovou, plakala jsem ze tam nechci :nevim:

doma jsem to nikdy nerekla a pred 30ti lety by to nikdo neresil, byla jina doma…a byla jsem mala a dite a ani nevim proc, takze na to bacha! Dnes jsou deti jeste horsi… :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1032
2.4.14 13:18

Děkuji za reakce. Odklad nechci, on si našel ve školce skvělou partu a nerada bych ho od ní odtrhovala a nechávala ho ve školce..takže chápu to tak, že to není až tak velký důvod pro odklad??Nemůže mít pak ve škole problémy s učením písmenek a pod..? Předpokládám, že se řeč trochu za ten rok a půl zlpeší, ale myslím, že to žádný zázrak nebude..Já myslela, že by nám u zápisu automaticky řekly, s touto výslovností NEE :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
2.4.14 13:21

Problém s písmenky myslím mít nebude. Můj předškolák už i něco sám bez problémů přečte a napíše, takže neměj strach. Určitě to zvládnete zlepšit :) Oni to u toho zápisu opravdu až tak neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
2.4.14 13:22

@hanulka mám o hodně mladší sestru narozenou 21.8. To že neuměla v 5,5 letech r, ř, l bylo jedním z důvodu odkladu. Ale ona byla i taková hodně dětská, na školu spíš nevyzrálá..navíc oproti zářijovým dětem v ročníku vlastně o rok mladší. Ten rok navíc jí prospěl, do školy šla klidnější, vyzrálejší, čistě mluvila, dohnala děti v takovém tom výtvarném projevu třeba.. Musíš to zhodnotit celkově, nejen mluva, ale jak je na tom s trpělivostí, počítáním, zvídavostí, kreslením apod. A taky kdy je narozený..aby nešel do školy bez pár měsíců v osmi..to už by byl příliš velký věkový rozdíl oproti ostatním v ročníku a potáhne se to s ním dalších 9+4 let. Zajděte si kdyžtak příští rok do psychologickopedagogické poradny, tam ti syna otestují a třeba budeš překvapená, že je naopak šikovný a napřed (až na to mluvení) a že nemáš odklad dávat nebo ti potvrdí, že není vyzrálý.. Ale 3/4 roku je ještě hodně dlouhá doba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
2.4.14 13:24

Lekarnicka28 přesně tak :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1032
2.4.14 13:25

Je narozen 03/2009
Jinde problém nevidím, je trpělivý, šikovný, zvídavý, počítání mu problém nedělá, písmenka zatím moc necvičíme..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
2.4.14 13:26

@hanulka můj kluk šel do školy s tim, že nevyslovil š, č, ž, ř. Problém to nebyl, ve školce by se nudil :think: doteď když se nesoustředí, tak mu to Ř nejde, ostatní se naučil během první třídy :think: Já bych zhodnotila hlavně zbytek - je problém jen ta řeč? popř jak moc. třeba spolupracovat s ppp, tam Ti řeknou. Já měla výhodu, kluk ta písmena vnímal, slyšel, ale měl zatuhlé svaly kolem pusy, prostě nevyslovil. Na logo chodíme doteď 8 let, ale už jen tak kontrolně :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2834
2.4.14 13:29

@hanulka
Měla jsem ve třídě kluka, který mi 1. září řekl větu: „Mám doma koeu a uád ji kumím.“ - Ano, měl doma korelu a rád ji krmil… to byl ve třetí třídě!!! Problémy se psaním trochu měl - tři - či, září - žáží, ale všechno se to spravilo hned, jak se řečová vybavenost zlepšila. Chce to fakt pilně trénovat, neustále opravovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
2.4.14 13:30

@Lana222 on se do skoly tesi a jinak na ni zraly je. V kolektivu problem nema. Stat se muze cokoliv. Deti jsou dnes opravdu v mnohem hrubsi a vetsina rodicu to v nich vlastne podporuje. Kdyz to neni mluva najdou si cokoliv jineho cim se clovek lisi. Spis chci pracovat na tom, aby mel zdrave sebevedomi a tomuhle se umel branit. Obecne myslim ze na tohle jsou citlivejsi spis holcicky, ale uvidime…urcite diky za varovani, dam si na to pozor :oops: 8)

@hanulka kdyz by se ti to nezdalo ani za rok, udelala bych to jak uz tu nekdo psal a sama se prihlasila do pedagogicko psych. Poradny tak by ti rekli. Ono velke zkusenosti maji i ve skolce, takze pokud by se jim z jakehokoliv duvodu nezdal zraly urcite to s tebou proberou. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí