Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ondra umí hodně slov, používá i krátké věty, většinou ze 3 slov.
Onda bobík ham-chce jíst, máma hají, houpy- na nohou se mi houpe.
Básničky taky umí- řekne hooopy, kooopí- to je Houpy, houpy, co si žabák koupí, koupí on si za kačku velikánskou žvejkačku, skládačku, houpačku, ale nejvíc se mu líbí plácačku.
Ondrovi budou 2 roky 8. 11.
Myslím si, že každý dítě je jiný, to nemůžeš takhle brát.
Někdo mluví srozumitelně už v roce, jiné až ve 3 letech- někdy i s potížema.
Jo, náš vlastně ještě sem tam umí říct i nene… ale taky spíš radši zakroutí hlavou
ale rozumí všemu víc než dobře… ![]()
Řekne všechno, co potřebuje (někdy je to na škodu). Mluví ve větách, ne nijak složité. Skloňuje, časuje, používá předložky, ale hodně chybuje. Mluví o sobě často v druhéé osobě ( hraješ si), v minulém čase mluví jako holka.
Bobo umí asi deset slov,řekne,jak dělají zvířátka,a občas vypustí i něco,co by se dalo nazvat jako odpověď na položenou otázku.
Ale rozumí dobře,když po něm něco chci…většinou ![]()
to mi připomělo
moje maličká tuhle vrčela na psa, páč pes vrčel na ní.. bylo to maličký štěně a moje ho očividně velmi rozčilovala, začalo vrčet a malá se nahla k němu a vrčela uplně totožně.. se neztratí
no jen k tý řeči, věřím, že žít s vlky by mé vůbec nevadilo..domluví se s čímkoli ![]()
eMaminka píše:
to mi připomělomoje maličká tuhle vrčela na psa, páč pes vrčel na ní.. bylo to maličký štěně a moje ho očividně velmi rozčilovala, začalo vrčet a malá se nahla k němu a vrčela uplně totožně.. se neztratí
no jen k tý řeči, věřím, že žít s vlky by mé vůbec nevadilo..domluví se s čímkoli
prcek taky opakuje všechny zvuky, co slyší. Třeba tuhle kýchl a zakašlal po někom, vedle koho jsme stáli na semaforu, ale tak srandově, ten člověk se koukal jak na blázny ![]()
V roce a půl mi dr. řekl, nemluví no a co. Rozumí? Ano? V tom případě ok.
A že prcek teda rozumí velmi dobře naprosto všemu. Občas je to o „pusu“, protože člověk má tendence před ním o něm mluvit, jakoby nerozuměl, když nemluví a on pak překvapí, protože pochopitelně rozumí, o čem byla řeč.
Ahojky,
tak s naším rarachem už se dá normálně konverzovat, vykecá vše a papulu nezavře:) na tohle je až moc šikovnej…
![]()
Ale každé dítko je jiné a šikovné na něco jiného… ten náš zase má stále plínky
ale jemu to je jedno… ![]()
adus píše:
Ahojky,tak s naším rarachem už se dá normálně konverzovat, vykecá vše a papulu nezavře:) na tohle je až moc šikovnej…
Ale každé dítko je jiné a šikovné na něco jiného… ten náš zase má stále plínky![]()
![]()
ale jemu to je jedno…
hele, Adus, můj nejenže nemluví, ale je plně na plínkách a má i dudlík na spaní. Jsme na tom podstatně hůř, tak buď v klidu ![]()
Mary-tak umí třeba zase něco jiného:) Jenže já mám příšerné trauma, protože náš „malej“ je trošku obřík… a když ho člověk vidí a ještě slyší, tak by mu v životě neřekl 2 roky… no a pak ta plína, tak si každej řekne, že je trošku asi „divnej“… nevím, jak to líp napsat…
adus píše:
Mary-tak umí třeba zase něco jiného:) Jenže já mám příšerné trauma, protože náš „malej“ je trošku obřík… a když ho člověk vidí a ještě slyší, tak by mu v životě neřekl 2 roky… no a pak ta plína, tak si každej řekne, že je trošku asi „divnej“… nevím, jak to líp napsat…
jak moc obřík?
Prcek má 16 kilo, 94 cm a za měsíc dva roky, venku ho považují běžně za tříleťáka. Já to neřeším, jejich věc, co si myslí
Svoje dítko chráním, když se k němu ostatní chovají jak ke školkovému dítěti, vysvětlím a tím to hasne.
A jestli umí něco speciálního, nevím
Neřekla bych.
No, tak ten máš má ted nějakých 18-18,5kg, míru nevím, ale kolem 100cm… mezi 3-4leté děti zapadne úplně v pohodě ![]()
No, taky nemáš teda žádného drobečka:)
Teda vy máte kluky jak buky ![]()
to ta moje mlčící,plenková princezna má 87cm a 12.5kg ![]()
ale sní toho za dva chlapy…
Tak ta nase princezna mluvi docela pekne, opakuje vsechno, hlavne sprosta slova, ktera obcas uleti, umi par basnicek, ale vetsinou me jen doplnuje. Zato nam dela problem odplenkovani a odnauceni dudliku…si nevyberes ![]()
Jo a jeste dodavam, ze nekdy mele teda strasne blbosti, nema to ani hlavu ani patu, tak se nekdy na sebe s manzelem nechapave divame. No a kdyz vidi psa za brankou tak na neho vola…co cumis jak puk…rika mu to sice s usmevem, ale nekdy je to teda fakt ostuda ![]()
Miri-bud ráda za malou princeznu.
Faldy-jééé, sprostá slova
to u nás taky frčí, nechápu, jak se ty malý děti na sprostý slova tak chytnou…
A koukám, že nejsme sami, kdo má problém s odplenkováním, to jste mi holky udělali radost ![]()
dudlík naštěstí nemáme, v 9,5měsících ho zahodil, co mu vyrostly první dva zuby a dalších 6 mu rostlo najednou…
Já jsem třeba dnes malého trošku vyzvídala, kde byl dopoledne s tatínkem, tak mi všechno bez váhání řekl
„s tatínkem, babičkou Vevuškou, v Kolíně, na nákupu, jeli jsme audinou“
no a hned mám přehled… na další otázku, kde byli nakupovat mi řekl „v Tesku“ ale to jen díky tomu, že spolu jezdíme v podstatě jen tam ![]()