Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak já věci proberu, něco schovám a pokud si nevzpomenou, nechám schované a snažím se prodat, darovat. Od 4 let dítěte jsem jako dárky začala dávat hlavně společenské hry, věci na sport, knížky. Pokud by si něco moc přály, tak to koupím, ale jinak máme stopstav na hračky. Máme jich přiměřeně pro dvě děcka, ale je to tím, že jsem vytridila dvě krabice miminkovskych a batolecich hraček a k tomu vše od FP.
Rozděl ty věci na polovinu a jednu polovinu schovej na půdu nebo do komory. Za půl roku vytáhni a vyměň to. Tohle mi říkalo už několik kamarádek, že dělají a že je to nejlepší způsob.
Já jsem k tomu zatím nepřistoupila, protože máme hraček jakžtakž normálně a nepřekážejí. Snažím se to už od začátku držet na uzdě, občas je to teda dost náročné, ale aspoň se mi to teď vrací jako plus.
Taky si myslím, že by se dítě mělo vést k tomu, že nemůže mít všechno, že doma není neomezeně prostoru jen na jeho věci a že věci, se kterými si aktuálně nehraje, se mohou uschovat (nevyhazovala bych, to by dítě mohlo mrzet) anebo, pokud s tím dítě souhlasí, někam darovat.