Mohu se po měsíci přihlásit na ÚP
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Mohu se zase po měsíci nahlásit na ÚP a budi mit narok na podporu nebo ne? Vůbec nevím jak to chodí. Děkuji za odpověď.
Zakladetelka se ptá, zda bude mít znovu nárok na podporu.
K tomu směřuje moje odpověď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Dají ti ji, ale tou výši si nejsem jistá, myslím, že se přepočte podle posledního zaměstnání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Betty114 píše: Více
No a správná odpověď je: Ano, nárok mít bude, takže ji odpovídáš blbě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Opět píši že podporu není možné dočerpat, pokud není odpracováno minimálně 6 měsíců.
Na ÚP Tě přihlásí, ale bez podpory.
Pravidla pro vyplácení podpory v nezaměstnanosti se v roce 2024 změnila. Pokud jste podporu v nezaměstnanosti pobírali a následně nastoupili do zaměstnání, ve kterém podáte výpověď ve zkušební době, na dočerpání podpory v nezaměstnanosti už nebudete mít nárok.
Nově musíte odpracovat alespoň 6 měsíců, abyste měli opět nárok zbytek podpory v nezaměstnanosti dočerpat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podělím se o zkušenost z blízkého okolí.
Kamarádka, věk 58 let, na ÚP od 1.12.2023.
Nárok na podporu 11 měsíců. Od 1. 6.2024 nástup do zaměstnání, 3.6. 2024 ukončila ve zkušební době a přihlásila se opět na ÚP. Vyčerpala pouze 6 měsíců
ale na těch 5 již nemá nárok a je bez podpory. To vše kvůli 2 dnům, kdy jí byly ze strany zaměstnavatele poskytnuty mylné informace týkající se práce.
Zkusila se s nimi domluvit na stornování pracovní smlouvy, ještě ji nepřihlásili na sociálce, ale nepřistoupili na to.
I úřednice na ÚP ji litovala, ale nic s tím dělat nelze.
A v tomto věku si novou práci bude hledat těžko.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LiduNe píše: Více
Proč vůbec reaguje, když neví? Přece aby prudila!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co kdybys přestala tapetovat těmi naprostými bludy a raději si přečetla ten ZÁKON!!!
§ 48
Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba a po uplynutí části podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu32g) v délce alespoň 6 měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Jestliže získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce kratší než 6 měsíců, má uchazeč o zaměstnání nárok na podporu v nezaměstnanosti po zbývající část podpůrčí doby. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)].
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To je blbost, kdyby to tak bylo, každý by hodil kakáč na to, hledat si práci dříve než vyčerpá podporu ze strachu, že kdyby o práci náhodou přišel, nedostane nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, obnovuji debatu, tak jak to tedy je? Od 1.6.2024 jsem vedena na ÚP,10.7.jsem nastoupila do nové práce, ale bohužel po 3dnech budu muset skončit, tudíž 15.7.už nenastoupim. Smlouvu už jsem bohužel včera podepsala a při návratu domu zjistila, že tam dál pracovat nemůžu(padlo mi hlídání pro děti).Takže budu muset podat výpověď ve zkušební době a jak dál tohle řešit s ÚP? Pracák ještě neví, že jsem někam nastoupila, děkuji…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tereza Z píše: Více
Ne výpověď ve zkušební době, ale pokud máš zkušební dobu, tak zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Výpověď je něco jiného, než zrušení pracovního poměru ve zkušební době, je to jiný paragraf zákoníku práce a má jiné právní důsledky (především dvouměsíční výpovědní dobu, takže bys skončila posledního září).
Na oznámení nástupu do zaměstnání je lhůta 8 dnů ode dne nástupu, takže pokud jsi nastoupila 10.7. a ÚP to ještě neví, tak jsi nic zatím neporušila.
Jestli mu to oznamovat v případě, že tvůj PP skončí v pondělí doručením zrušení PP ve zkušební době, to nevím… snad je tady úředník, který ti to řekne (a snad tady nedostaneš sodu, některé si na tom rády honí triko).
Je to dost neobvyklá situace, že uchazeč v zaměstnání skončí dřív, než mu uplyne lhůta pro oznámení nástupu, úřednice se může divit, prskat, ale 8-denní lhůta je 8-denní lhůta, je dána zákonem, a ten - pokud se týče lhůty - ještě porušen nebyl.
Podle zákona by to pak asi znamenalo, že ti zpětně na základě této informace ukončí vedení v evidenci a na základě tvé žádosti tě znova do evidence zařadí… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše: Více
Jistě to nevím, ale myslím, že by to mělo být přesně tak, jak si popsal v posledním odstavci, nahlásit nástup a hned znovu evidenci.
Nahlásit se to každopádně musí, jinak by ty 3 dny porušovala zákon.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tereza Z píše: Více
A jen doplněk, pokud si ještě zrušení nepodala, tak pokud se se zaměstnavatelem nedomluvis jinak, tak dle zákoníku práce 15.7. do práce jít ještě musíš a skončíš po konci směny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 já zadnou novou podporu nechci já nemám vycerpanou ani tu první tam mam 4 měsíce ale jde mi o to zda mi ji dají a zda bude stejná jako předtím nebo se vypočítá zase z té mzdy co jsem měla v posledním zaměstnání