Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mina0405 píše:
Tak bacha ja dceru vychovavam a rozhodne to neni tak ze si sednu a necham ji at vse nici tohle me dost vytocilo! Kde jste sebrala tuhle dedukci psala jsem snad neco takovyho?
a proč vás to vytočilo? napsala jen, jakou má ONA zkušenost s „divokými“ dětmi + přístupem jejich rodičů…neřekla, že vy to děláte stejně…v úvodním příspěvku jste si stěžovala, že vám nejsou příjemné komentáře od známých… @Hanka1 dala prostě pohled z druhé strany, že ne každému je zase příjemné trávit svůj volný čas s „divokými“ dětmi svých kamarádek…vy se to tedy snažíte korigovat, ale sama píšete, že nejste v tomto směru moc úspěšná…
@mina0405 píše:
Tak bacha ja dceru vychovavam a rozhodne to neni tak ze si sednu a necham ji at vse nici tohle me dost vytocilo! Kde jste sebrala tuhle dedukci psala jsem snad neco takovyho?
Se nerozciluj ne, popisuju svuj pohled, ze i kdyz za dcerou litas, usmernujes a vychovavas svoje dite, tak pro ostatni to muze byt i tak dost obtezujici ![]()
To je jako kdyz parta zenskych sedi v Zoo v samoobsluzne restauraci, dvou a trilete deti sedi v detskych zidlickach a tak nejak normalne ji, my si mezi sebou stihnem i neco rict a z toho jedna lita po cele restauraci a se lzickou honi dite, aby se najedlo. To jeci a neni schopne ani sedet u stolu. Oci protaceji i cizi lidi u ostatnich stolu
, no vickrat jsne ji na spol navstevu Zoo nerikaly, ocistec to byl i jen se tam prochazet a vrcholna scena byla u detske tramvaje
zklidnil ho az detsky bazenek nedaleko, ale u te tramvaje se dve z nas trhly a sly po vlastni ose… ![]()
@Malaga píše:
a proč vás to vytočilo? napsala jen, jakou má ONA zkušenost s „divokými“ dětmi + přístupem jejich rodičů…neřekla, že vy to děláte stejně…v úvodním příspěvku jste si stěžovala, že vám nejsou příjemné komentáře od známých… @Hanka1 dala prostě pohled z druhé strany, že ne každému je zase příjemné trávit svůj volný čas s „divokými“ dětmi svých kamarádek…vy se to tedy snažíte korigovat, ale sama píšete, že nejste v tomto směru moc úspěšná…
Asi tak, zakladatelka sama osala, ze ji vadi komentare kamaradek a navic ma stesti, ze holcicka je hodna na deti a cizim detem neublizuje, pac to uz by zadne kamaradky s detma ani nemela… ![]()
@Hanka1 píše:
Se nerozciluj ne, popisuju svuj pohled, ze i kdyz za dcerou litas, usmernujes a vychovavas svoje dite, tak pro ostatni to muze byt i tak dost obtezujiciTo je jako kdyz parta zenskych sedi v Zoo v samoobsluzne restauraci, dvou a trilete deti sedi v detskych zidlickach a tak nejak normalne ji, my si mezi sebou stihnem i neco rict a z toho jedna lita po cele restauraci a se lzickou honi dite, aby se najedlo. To jeci a neni schopne ani sedet u stolu. Oci protaceji i cizi lidi u ostatnich stolu
, no vickrat jsne ji na spol navstevu Zoo nerikaly, ocistec to byl i jen se tam prochazet a vrcholna scena byla u detske tramvaje
![]()
![]()
zklidnil ho az detsky bazenek nedaleko, ale u te tramvaje se dve z nas trhly a sly po vlastni ose…
No promin ale zaskocilo me to.ja jsem ji furt v patach a delam co muzu tak me dostalo ze autimaticky jsem mela od tebe nalepku matky co sedi a nic s tim nedela..
A já mám zas názor že některé děti jsou takové i když je matka důsledná a vychovává je, a přijde mi že názor maminek hodných, klidných dětí jak psala @Hanka1 je takový zaslepený, protože opravdu jsou děti živejší a pak takové co jsou poslušné a udělají vše co se jim řekne a nemusí v tom hrát roli až tak výchova. Zatratit kámošku jen proto že je její dítě živější je takové zvláštní
.Něco jiného je když matka na to prdí a sedí a nechá dítě ničit věci, to jo.Ale zakladatelka na to nekašle to by nepsala tady o radu…
Nase dcera (2), je taky hodne divoka, na rehabilitaci mi doktorka rika ze chape, ze s ni nemuzu poradne cvicit, protoze je kazdou vterinu nekde jinde
.Jsme z ni s manzelem taky hodne unaveni a proto nechci v nelblizsi dobe druhe. Divim se ti, ze sis poridila mimco, kdyz jedes se silama na maximum s dcerou.Hold ti nezyva nic jineho, nez doufat, ze se zklidni a ze druhe mimco nebude taky takove a keci okoli neresit, nebo nikam nechodit.
@niki V píše:
A já mám zas názor že některé děti jsou takové i když je matka důsledná a vychovává je, a přijde mi že názor maminek hodných, klidných dětí jak psala @Hanka1 je takový zaslepený, protože opravdu jsou děti živejší a pak takové co jsou poslušné a udělají vše co se jim řekne a nemusí v tom hrát roli až tak výchova. Zatratit kámošku jen proto že je její dítě živější je takové zvláštní.Něco jiného je když matka na to prdí a sedí a nechá dítě ničit věci, to jo.Ale zakladatelka na to nekašle to by nepsala tady o radu…
Děkuju za podporu…a přesně to mě bolí - Hanka výše napsala že se nemám divit když nás nikdo nepozve na návštěvu a aspoň tys mě podpořila..a pak nemám kolikrát doma brečet jak jsou někteří lidi celkem krutí jenom proto že je dcera taková jaká je..
@mina0405 píše:
No promin ale zaskocilo me to.ja jsem ji furt v patach a delam co muzu tak me dostalo ze autimaticky jsem mela od tebe nalepku matky co sedi a nic s tim nedela..
nic takového tam nepsala…nebuď přecitlivělá ![]()
No, máme taky hodně aktivní dceru. Je jí už 5 a nikdy nebyla to dítko, které někam postavíš a za hodinu ho tam najdeš.
Chápu tě, je to někdy náročné. Také jsem někdy měla pocit, že melu z posledního. Výchova je ne vždy tak zásadní, já jsem docela přísná a důsledná a stejně dítě neposlouchá na slovo - není to robot, že…
Každý jsme nějaký, každý má nějaký temperament, prostě si musíš zvyknout, že je taková a hotovo.
Já teda moc nejsem zastáncem odcházení domů, když se dítě vztekne. Vždyť život se nemůže točit jen kolem dítěte, když se domluvím s kamoškou, že půjdu na koupák, tak nebudu odcházet hned dom, když děcko nechce ven z vody. Prostě ho čapnu, vytáhnu ven a neustoupím. Vyvzteká se a pokračujeme… ![]()
Po takové scéně bych se sbalila a jela domů. Nikomu venku nebudu dělat divadlo. Na mého dvouleťáka to zabírá okamžitě. Často jsme byli už na cestě třeba do bazénu, a vrátili jsme se, protože si vymýšlel. Od té doby, co tohle praktikujeme si řvát a vztekat se už nedovolí
Ale já se s ním nepářu, křiknu na něj, někdy dám i na zadek. Je od narození hodně divoký, mračivý, tvrdohlavý, zabejčený. Mladší, roční syn je oproti němu sluníčko. Dítě za odměnu. Být tebou jsem více přísnější. 2 letému vzteklému dítěti něco vysvětloval asi k ničemu očividně nevede ![]()
@cverunka Jenže ono když párkrát odejdeš domů, tak je hodně pravděpodobné, že to dítě si to pak dost často rozmyslí.
O to jde. Zakladatelka nějak vychovává, snaží se určitě hodně, dítě asi donutí udělat to, co chce. Ale za takových okolností, že to není únosné pro okolí a asi ani moc pro ni.
A mezitím mu teda domlouvá.
Očividně to moc nefunguje. Já se tedy ani moc nedivím, že to dítě moc nereaguje.
Na některé děti domlouvání funguje, ale je jich spíš menšina a na ty vzteklé jsou potřeba činy.
V podstatě se věc má tak, že ona sice donutila vylézt z vody, ale tak chvilku se vztekne a jede se dál v zábavě.
Z pohledu dítěte se zase tak moc nestalo. ![]()
@mina0405 přesně tak, mám kamarádku-první dítě hodné, šikovné prostě ukázkové a druhé-postavit na hlavu se mohla a je to rošták a nikdy bych kamarádku nevinila z toho ze je to o výchově, vím že je důsledná.
Můj syn(rok a půl)zase v obchodě píská, piští radostí a kdybys někdy viděla ty pohledy na mě, co jsem za matku ze tak piští, ale co mám dělat
vysvětluji, odvádím pozornost a musím prostě počkat až ho to přejde. A živý je také dost takže tě chápu.
@niki V A mě podle toho popisu celkem napadá, proč na vás lidi vrhají pohledy.
@niki V
Také to vidím podobně.
Dcera zase jednu dobu v obchodě zpívala a docela hlasitě. Někto se tomu smál, někdo kroutil hlavou… No ale nebudu odcházet dom, když potřebuji nakoupit…
Tady za nima lita soused- jejich tata, protoze jemu to vadi a i tak je to proste obtezujici, zvlast kdyz vlastni deti jsou ehm „klidne“
(vychovane, maji nastavene mantinely, od mala vi co smi a nesmi, pokud nekde delaly sceny - jako ta popisovana u koupani, tak jsem se okamzite sebrala a sly jsme domu, jednou jsme odesly ze hriste a jednou z herny a vickrat si sceny rozmyslely apod.)
Ve finale se ti dva pohadaji, protoze on si chtel v klidu vypit pivko a pojist a misto toho lita za detma…sousedka sedi a kouka…