Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ospalámyš píše:
No já nevím, to si musíš rozhodnout sama, jestli dcera tak moc touží po kolektivu, že nebude brečet a bude se jí tam líbit. taky záleží na školce, učitelkách a počtu dětí ve třídách. jestli mají plné třídy a do toho malé lehce nezvadatelné dvouleťáky, tak je spíš lituju.
Já nejsem moc příznivce takhle malých dětí ve škokách, pokud to ty děti pak nedávají.
Za prvé an to mudí být ty děti zralé a pak si myslím, že v současné situaci, kdy je vetřídách i přes dvacet dětí to není moc dobré pro učielky a někdy ani pro ty děcka. Mám kámošku učitelku v mš, takže zhruba vím, co to obnáší.Ale tohle je hdně individuální, záleží na děcku a pak na konkrétní školce..
Jj uvidim pokud se tam bude trapit necham ji doma.ona nebude jedina dvouleta je ve skupince kde budou deti 2-3 roky..beze me se vubec neboji manzelovi i moji rodice si ji berou na cele vikendy k sobe a neteskni..tak uvidim..
@Mallorka píše:
@mina0405 ano má taky sem tam hysteraky ale jinak je milionovej, co to je za protireceni? Každý dvouletý dítě je má nebo myslíš, že všechny šlapou jak hodinky??? Jen tva zlobí, to asi těžko. A na tu školku mám svůj názor, nemusíš si ten tvůj obhajovat…m
Nepochopily jsme se, tak to uz neres.
@mina0405 píše:
Jj uvidim pokud se tam bude trapit necham ji doma.ona nebude jedina dvouleta je ve skupince kde budou deti 2-3 roky..beze me se vubec neboji manzelovi i moji rodice si ji berou na cele vikendy k sobe a neteskni..tak uvidim..
Tak to je naprosto vzorné dítě. I na víkendy ti chodí pryč, s tatinkem je sama, takže máš čas si přece odpočinout. Nezlob se, ale podle mě to prehanis. podle toho, co píšeš dal, tak je spíš hodná než nezvladatelna
@lucenka píše:![]()
tak u nás zabralo z toho koupaliště odejít. Fakt se mi líbí sledovat maminky, které se snaží něco vysvětlit dítěti, které má hysterák a naprosto nevnímá, co mu matka říká.
Ja chapu, jak to myslis, ale… ja sama jsem byla byvala jako dite hytericka a hazela jsem sceny co chvilku. Zajimave ale bylo, ze treba babicce jsem to nedelala. A vis proc??? Protoze babicku zajimalo, jak se citim. Kdyz jsem neco chtela a ono to neslo, tak mi to babicka s litosti v hlase vysvetlila. Nezakazovala mi to, neoduvodnovala slovy „Proc? Protoze jsem rekla a ted nervi a pojd“.
Zatim co moje rodice to nezajimalo ani zbla, jak se citim. Bylo jim jedno, ze jsem unavena, nebo ze mam zizen, nebo ze bych chtela byt na hristi jeste 5min. A kdyz jsem zacala natahovat, dostala jsem jeste sprdaka, ze nemam rvat. A kdyz jsem rvala jeste vic, dostala jsem bud na miste vyprask, nebo jeste vetsi doma.
A tak to bylo. Ja byla vecne veku vyfrustrovana z toho, ze NIKDY, ale NIKDY neni po mem, ze rodice absolutne nezajima, jak se citim a vse se rozhoduje pres moji hlavu a kdyz mi to vadi, tak se akorat na mne utrhnou, ze nemam delat sceny. A tak jsem je delala. Jednak proto, ze jsem si nedokazala pomoct, proste jsem to tak citila a jednak i proto, ze jsem vedela, ze jim to vadi a kdyz teda oni na mne takto, tak ja jsem se branila jedinym zpusobem, jakym jsem znala.
Příspěvek upraven 13.08.17 v 13:08
@Mallorka píše:
Tak to je naprosto vzorné dítě. I na víkendy ti chodí pryč, s tatinkem je sama, takže máš čas si přece odpočinout. Nezlob se, ale podle mě to prehanis. podle toho, co píšeš dal, tak je spíš hodná než nezvladatelna
Asi jo, ale mas videt ty jeji zachvaty vzteku co parkrat za den ma
spis jsem se chtela poradit jak reagovat kdyz to udela mezi lidmi, jako v te vode..nebo zjistit jak jsou na tom jine deti..nevim..co se mi mala narodila a jeste ted maly tak jsem porad precitlivela a vsechno si moc beru, a ty jeji vylevy kolikrat nedavam a beru si to za vinu..je to slozity..
@warita píše:
Ja chapu, jak to myslis, ale… ja sama jsem byla byvala jako dite hytericka a hazela jsem sceny co chvilku. Zajimave ale bylo, ze treba babicce jsem to nedelala. A vis proc??? Protoze babicku zajimalo, jak se citim. Kdyz jsem neco chtela a ono to neslo, tak mi to babicka s litosti v hlase vysvetlila. Nezakazovala mi to, neoduvodnovala slovy „Proc? Protoze jsem rekla a ted nervi a pojd“.Zatim co moje rodice to nezajimalo ani zbla, jak se citim. Bylo jim jedno, ze jsem unavena, nebo ze mam zizen, nebo ze bych chtela byt na hristi jeste 5min. A kdyz jsem zacala natahovat, dostala jsem jeste sprdaka, ze nemam rvat. A kdyz jsem rvala jeste vic, dostala jsem bud na miste vyprask, nebo jeste vetsi doma.
A tak to bylo. Ja byla vecne veku vyfrustrovana z toho, ze NIKDY, ale NIKDY neni po mem, ze rodice absolutne nezajima, jak se citim a vse se rozhoduje pres moji hlavu a kdyz mi to vadi, tak se akorat na mne utrhnou, ze nemam delat sceny. A tak jsem je delala. Jednak proto, ze jsem si nedokazala pomoct, proste jsem to tak citila a jednak i proto, ze jsem vedela, ze jim to vadi a kdyz teda oni na mne takto, tak ja jsem se branila jedinym zpusobem, jakym jsem znala.
Nad tim se hodne zamyslim..
@warita píše:
Ja chapu, jak to myslis, ale… ja sama jsem byla byvala jako dite hytericka a hazela jsem sceny co chvilku. Zajimave ale bylo, ze treba babicce jsem to nedelala. A vis proc??? Protoze babicku zajimalo, jak se citim. Kdyz jsem neco chtela a ono to neslo, tak mi to babicka s litosti v hlase vysvetlila. Nezakazovala mi to, neoduvodnovala slovy „Proc? Protoze jsem rekla a ted nervi a pojd“.Zatim co moje rodice to nezajimalo ani zbla, jak se citim. Bylo jim jedno, ze jsem unavena, nebo ze mam zizen, nebo ze bych chtela byt na hristi jeste 5min. A kdyz jsem zacala natahovat, dostala jsem jeste sprdaka, ze nemam rvat. A kdyz jsem rvala jeste vic, dostala jsem bud na miste vyprask, nebo jeste vetsi doma.
Ale tak tak jsi asi nebyla v batolecím věku
@warita píše:
tohle je dobrej příspěvek
Je zajímavý, že si to tak pamatuješ, já na tohle období nemám vzpomínky skoro žádné, škoda. Ale předpokládám, že jsi asi byla starší, než dvouletá.
zakladatelko zkus si přečíst třeba nějakou knížku o výchově (třeba respektovat a být respektován, pokud si dobře pamatuju, tak to tam je), je tam třeba i to, jak lépe zvládat tyhle situace.
Dítě bude lépe snášet tu frustraci, že něco nemůže, když mu dáš alespoň to pochopení pro to, že je frustrované a vzteklé, i když mu to nedovolíš. Když budeš chápat, že yb třeba chtělo tohle, ale nemůže.
Ono je to teda spíš pro starší děti a já si myslim, že některé děti se budou vztekat i tak, protože ony to prostě chtějí teď a tady, ale může to být jiné, pokud ty tu situaci podáš jinak, jak píše warita
@lucenka píše:
Ale tak tak jsi asi nebyla v batolecím věku
no to nebyla, to je ale horsi, ne?
V batolecim veku je to tezke… to mas pravdu. Taky jsem zakladatelce poradila neodchazet, ale vysvetlit, dat najevo, ze chape jeji pocity, ale kdyz to jinak nejde, tak nechat pobrecet. V tomto veku to asi jinak nejde, jejich nervova soustava neni natolik vyzrala, aby to dokazaly zpracovat a ovladnout se. Pokud bude ale pokazde odchazet, kdyz mala hodi scenu, je dost dobre mozne, ze bude vecne na odchodu. A to nevidim jako dlouhodobe reseni.
@mina0405 věřím, že s malým miminkem to je náročný. To s tebou soucitim, taky z toho mám strach. Já jsem taky citlivá. Když se mi venku malý seknul ze zacatku, že prostě nepůjde a mě bylo v prvních týdnech těhotenství zle, tak jsem ho kolikrát capla a táhla domu s řevem po celý chodbě. Doma většinou ještě dostal po prcce. No pak mi z toho bylo celý den na nic. Teď už to zvládám, tam, kde není silnice, tak odcházím, že jdu domu na oběd a za pejskem a on většinou sám přiběhne. Zuby denně s řevem, to už se ani nesnažím vysvětlovat, to je nad moje síly, spíš radši všude zavřu okna
. Jinak třeba v obchodě je zlatej, dám mu malý košík, ukazují věci, co do něj může dát, pak je dává i na pás. Jednou mi tam hodil i kroupy
. V ty vodě, já bych ji tam nechala, však ona by za pět minut vylezla, že je jí zima. Že venku litá, tak běhá no, hlavně že neutíká, kam nema. A těm litujicim maminkám bych řekla no a vždyť ní nedělá ne?
@mina0405 nebo až bude zase běhat a ostatní maminky tě budou zase litovat, tak jim řekni. No a, ať běhá, na u mě stát jako hydrant
? To je odrovná a příště už budou mlcet.
@Mallorka píše:
@mina0405 nebo až bude zase běhat a ostatní maminky tě budou zase litovat, tak jim řekni. No a, ať běhá, na u mě stát jako hydrant? To je odrovná a příště už budou mlcet.
Diky
![]()
Příště určitě mlčet budou, protože už žádné příště po takové reakci nebude.
@Sany80s píše:
Příště určitě mlčet budou, protože už žádné příště po takové reakci nebude.
Určitě, vždyť to je vtip ne? Mně to řekla kamarádka, když ji říkám, ten tvůj malý je taky vsude a můj mi stal zrovna u nohy. Já se tomu tenkrát upřímně zasmála.
@Mallorka píše:
Určitě, vždyť to je vtip ne? Mně to řekla kamarádka, když ji říkám, ten tvůj malý je taky vsude a můj mi stal zrovna u nohy. Já se tomu tenkrát upřímně zasmála.
Vtip? Spíš vztahovačné odseknutí.