Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Téma zakládám spíš, že si chci odfrknout a asi dostanu stejně čočku, ale…
Naše dítě je dost zvídavé. Od tří let řeší smrt, Vánoce, oteplování a já nevím co. A je silně citlivý na lež nebo líp řečeno realitu. Takže prostě u nás otázky po původu dárků byly rychle na stole a my mu odpovídali popravdě. Samozřejmě jsem taky řekla, že jiné děti věří na Ježíška a nebudeme jim to říkat.
Nedávno seděli ve školce v kroužku, učitelka se zeptala: „Táaaaak děti, a kdoooo nosí dárky, víte?“ No a syn prostě vyhrknul, že rodiče. Tak jsme museli na kobereček. Oba. Ať mu domluvíme a že se to neříká. A já mu to samozřejmě zopakuju. Jen jsem asi unavená z tohohle neustálého řešení a drama, syna je mi taky líto, že mu to celé přijde asi jako podvod a obávám se, aby nebyl „za toho potížistu“ ![]()
To neni tvoje povinnost diteti lhat a vymyslet si Jeziska. My to tak delame, ale nikdo nas nutit nemuze. Bych se školkou rychle vybehla…
No tak bych si učitelku podala.
Zeptala se a dostala odpověď.
@Zmatka píše:
Téma zakládám spíš, že si chci odfrknout a asi dostanu stejně čočku, ale…Naše dítě je dost zvídavé. Od tří let řeší smrt, Vánoce, oteplování a já nevím co. A je silně citlivý na lež nebo líp řečeno realitu. Takže prostě u nás otázky po původu dárků byly rychle na stole a my mu odpovídali popravdě. Samozřejmě jsem taky řekla, že jiné děti věří na Ježíška a nebudeme jim to říkat.
Nedávno seděli ve školce v kroužku, učitelka se zeptala: „Táaaaak děti, a kdoooo nosí dárky, víte?“ No a syn prostě vyhrknul, že rodiče. Tak jsme museli na kobereček. Oba. Ať mu domluvíme a že se to neříká. A já mu to samozřejmě zopakuju. Jen jsem asi unavená z tohohle neustálého řešení a drama, syna je mi taky líto, že mu to celé přijde asi jako podvod a obávám se, aby nebyl „za toho potížistu“
Moc se mi nechce věřit, že si vás pozvali do školky kvůli tomuto. Navíc, už to řekl, tak teď už to asi těžko napravíte
U nás „věří“ ještě i děti 11 a 8 let. Ne proto, že bychom je udržovali ve lži, ale proto, že nechtějí přijít o to kouzlo
Ona se ta pravda dá podat různě. Například, že kdo nevěří na Ježíška, tomu dárky nosí rodiče ![]()
Ne. Řekla bych učitelce, že neexistuje. Nebudu učit dítě, že lhaní je v pořádku. Nemá se ptát, když nechce slyšet odpověď. O to spíš, když se sama zeptala!
To je od ní fakt vrchol. Já bych sebe i dítě rázně bránila, a řekla, že takhle teda fakt ne-e.
Gratuluju, máš velmi inteligentní dítě. Ale na druhé straně, když bude takhle chytrý, tak bude stejně skoro všude narážet. Zvlášť, když zároveň nebude empatický, jako to předvedl ve školce. Když jsi mu řekla, že to nemá ostatním dětem říkat, tak měl alespoň mlčet, a ne to kazit jiným dětem. Bohužel, to tak často bývá, komu je naděleno na jedné straně, zase mu pak chybí jinde.
@unuděná píše:
Moc se mi nechce věřit, že si vás pozvali do školky kvůli tomuto. Navíc, už to řekl, tak teď už to asi těžko napravíteU nás „věří“ ještě i děti 11 a 8 let. Ne proto, že bychom je udržovali ve lži, ale proto, že nechtějí přijít o to kouzlo
Ona se ta pravda dá podat různě. Například, že kdo nevěří na Ježíška, tomu dárky nosí rodiče
presne tak… i ucitelky to mohly zahrat do autu
@Charlotti píše:
presne tak… i ucitelky to mohly zahrat do autu
Ano, celkem by mě zajímala přímá reakce učitelky ve třídě. Já bych normálně řekla, že někde nosí rodiče, jinde Ježíšek a jinde zase Santa
Proč z toho dělat drama. A zvát si rodiče na kobereček, že jejich dítě řeklo pravdu? Fakt tomu moc nevěřím, spíš tam bylo ještě něco dalšího.
@unuděná píše:
Moc se mi nechce věřit, že si vás pozvali do školky kvůli tomuto. Navíc, už to řekl, tak teď už to asi těžko napravíteU nás „věří“ ještě i děti 11 a 8 let. Ne proto, že bychom je udržovali ve lži, ale proto, že nechtějí přijít o to kouzlo
Ona se ta pravda dá podat různě. Například, že kdo nevěří na Ježíška, tomu dárky nosí rodiče
Ne nepozvali, vzali si nas bokem, kdyz jsme ho vedli. A ja mam skolku rada a ucitelky jsou prima, spis me tohle cele mrzi. Nechci, aby se detem kazily Vanoce, je mi lito syna, celkove moc nevim, co bych s tim kor ted jako mela delat…
Ber to zase z pohledu tech ostatních dětí. My jsme na Ježíška nehráli nikdy, nesedí mi to, ale kluci naštěstí vždy udrželi pusu zavrenou. Mrzelo by mne, kdyby ostatním takhle vykecali jak to je.
Ale uhlídat je nonstop nejde, zvlášť, když jsi mu vysvětlila, aby to ostatním neříkal. Takže pokud to fakt neudelal schválně (jsou takoví experti, co dávají najevo převahu a jak jsou velcí), tak bych to dal neřešila.
Za potizistu určitě nebude, kdybys věděla, co musí ve školce s dětmi řešit mamka - tohle je jen malá drobnost.
@Da12 píše:
Gratuluju, máš velmi inteligentní dítě. Ale na druhé straně, když bude takhle chytrý, tak bude stejně skoro všude narážet. Zvlášť, když zároveň nebude empatický, jako to předvedl ve školce. Když jsi mu řekla, že to nemá ostatním dětem říkat, tak měl alespoň mlčet, a ne to kazit jiným dětem. Bohužel, to tak často bývá, komu je naděleno na jedné straně, zase mu pak chybí jinde.
Ale on neběhá po školce a nevytrubuje to, učitelka se přímo zeptala! ![]()
Zase to ber, ze vetsina deti v tomto veku na Jeziska veri a takto jim to muze zkazit. Kdyz je tak vyspely, tak by mohl chapat, ze jini veri. Skolka je kolektivni zarizeni a je tam tech deti hodne a je spravne se prizpusobit. Ale samo to ta ucitelka muze i detem vysvetlit, ze nekdo veri a nekdo ne.
@Zmatka píše:
Ne nepozvali, vzali si nas bokem, kdyz jsme ho vedli. A ja mam skolku rada a ucitelky jsou prima, spis me tohle cele mrzi. Nechci, aby se detem kazily Vanoce, je mi lito syna, celkove moc nevim, co bych s tim kor ted jako mela delat…
Klid.
Myslim, ze dneska se stane ve skolce jine drama a na toto si nikdo uz nevzpomene.
@unuděná píše:
Ano, celkem by mě zajímala přímá reakce učitelky ve třídě. Já bych normálně řekla, že někde nosí rodiče, jinde Ježíšek a jinde zase SantaProč z toho dělat drama. A zvát si rodiče na kobereček, že jejich dítě řeklo pravdu? Fakt tomu moc nevěřím, spíš tam bylo ještě něco dalšího.
Tu reakci taky neznam, podle me se na to da rict, ze ruznym detem nosi darky ruzni lide nebo bytosti a bylo by.
@Zmatka píše:
Tu reakci taky neznam, podle me se na to da rict ze ruznym detem nosi darky ruzni lide nebo bytosti a bylo by.
Nejspíš to tak učitelka taky udělala. Cos jí řekla, když to s tebou probírala?