Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
Parky budou mít významný vliv na jeho zdraví, s těma bych skončila
A to ovoce nebo zeleninu bych chystala do misky na stůl, aby byly neustále k dispozici a jedla bych z nich také
Nema smysl radit se s maminkami děti bez PAS. Zname dite s PAS ji jen pár druhů potravin, všechno junk food. Když výrobce jedné limonády, kterou to dítě pilo, změnil složení, byl to průšvih. Složite sháněli to „stare“, aby ho pomalinku prevykali.
Tvoje dítě bude snad menší oříšek, což bych Ti prala. Ale někdy nemá cenu dávat si nereálné cíle. Někdy „mrkvicka vyrezana do veselého tvaru“ prostě nezabere. Zkoušet se to samozřejmě da, ale není ničí chyba, když to nefunguje.
Je ještě malý, hele, máme v širší rodině dítě, které do tří let snědlo jen sladké (!), zjm. kinder čokoláda a kroasanty, rodiče na nervy, ze všeho ostatního se dítě poblilo, kolem těch tří přibyly rohlíky a suché těstoviny, hurá
doktorka jim doporučila a ať ho netrápí blitím, ale koupí multivitamíny pro děti (třeba ty gumové jako medvídky, víš co myslím..), tím se sanoval nedostatek živin a vitamínů… dnes je to krásný šikovný dospělák, jí skoro vše a nic mu není
holt s některými dětmi je to těžší, jak s jinými ![]()
Je to dítě s PAS, mají to s jídlem casto slozitejsi. Kromě ovoce a zeleniny ji podle popisu i řadu běžných jídel. Tak prostě nejí ovoce a zeleninu, netrap se tím. Nemá ani moc smysl dávat to do buchet nebo formou marmelády, tou úpravou to ztratí většinu benefitů. Kup mu vitamíny a neřeš to. Nepridelavej si další starosti. Můj syn nemá PAS, je mu dva a půl a ještě nikdy v životě nejedl maso. Ani v mixovanych prikrmech. Nenaděláš nic.
Děkuji všem za rady. ![]()
Mě právě přijde ze je to s ním horší a horší s tím jídlem, proto mě to trápí. Přijde mi, že toho jí čím dál míň než dřív a mám právě strach aby nepřestal jíst úplně. Ale jak už jste tady některé psali, nic s tím nenadělám. Tím že má PAS, tak je to opravdu složitější, teď nedávno změnili obrázky na těch kapsičkách od hello a od té doby to nechce, bylo to jediné „ovoce“ co jsem do něj dostala. 😂
Jinak je to moc chytrý kluk, PAS má mírný až střední, takže nic hrozného, jenže k tomu má ještě ADHD a dysfázii a u jídla nevydrží ani půl minuty, už jsem to vzdala a prostě za ním lítám se lžičkou. Společné stolování u nás už nějakou dobu kvůli tomu není, je to škoda, ale ten můj chlapeček má potřebu se neustále hýbat.
Pracuju s autistama je tohle hodně častý… To ještě jí velkou škálu jídel. Znám jednoho, co jí jenom banány.. Oni ty těstoviny, rýže, párek apod chutnají pokaždé stejně. Za to jablko je jednou tvrdé, jednou měkké, jednou sladké, jednou kyselé a to je autistů často nepřekonatelný problém. Nechala bych to, jak to je. Necpat sladkým, protože obezita je u dětí s pas taky častá a nějaké vitamíny bych mu zkusila dát v tabletách..
Za mě můžeš být ráda, že toho jí tolik.
Syn jednu dobu jedl jenom Lipánek a jablko. Nic jiného. Pořešila jsem vitamíny a hotovo.
Teď je mu 7 a jí skoro všechno.