Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Tak ja osobne nechapu proc chces za ni jednat? to ej nesvepravna? Vis ja bych to neudelala, teda ne u tovji matky, ocividne vi ze ma problem, ale kasle na nej.Sla bych za jejim chlapem a vsechno mu rekla a poprosila bych o pomoc.
No já to chápu, je těžký v tom mámu nechat, když mají dobrý vztah a když ví, že je máme s úřadama nemožná.
Popravdě tady je dobrá rada drahá, taky mi to přijde dost patový, ale chápu, že ty exekuce stejně jednou dopadnou na celou rodinu včetně Tebe…
Já bych se asi pokusila nějak zaangažovat toho přítele, nejspíš postrašit mámu: říct jí hele, už mě popotahujou úřady, můžu mít problémy, to chceš, aby vnouče přišlo o střechu nad hlavou atd.? A případně bych jí na férovku řekla, že mu to řekneš, protože až ho úřady najdou, tak stejně bude mít s exekutorem popotahování, když bydlej spolu.
No každopádně držím palec, ať to zvládnete!
@karolina_a_betuska děkuji, že mi rozumíš. Vím, že exekutor nic nezmůže. Už jsem uvažovala, že mámě řeknu, že jestli chce tak přítelem promluvím já. Ona je v téhle věci zkoprnělá hrůzou. Většinou se snaží na to nemyslet a proto může normálně žít. Když si ale čas od času uvědomí jak to je, tak nespí a trápí se, bere prášky na nervy a na spaní ![]()
Příspěvek upraven 10.02.13 v 18:49
Tvoje máma je jako moje sestra, nic bych za ní neřešila, max. bych promluvila s jejím přítelem a nechala na nich jak to vyřeší. Já za sestru taky žádné dluhy neplatím, mám svojí rodinu. Pomáhám mojí mámě, ta má exekuci díky sestře a i to mě stojí velké psych. vypětí
Hodně štěstí ![]()
@blorchi snažila jsem se vysvětlit proč to řeším já. Mámě by to ještě trvalo. Chci jí „dokázat“ tím, že zjistím informace a nějak jí pomůžu s řešením (byť to nebudu platit), že je potřeba tu hlavu vystrčit a všechno se dá nějak řešit. Nejhorší je nevědomost. I ty mi ale radíš abych promluvila s přítelem, eventuálně k tomu dotlačila mámu. Máš pravdu.
@Anonymní píše:
Tvoje máma je jako moje sestra, nic bych za ní neřešila, max. bych promluvila s jejím přítelem a nechala na nich jak to vyřeší. Já za sestru taky žádné dluhy neplatím, mám svojí rodinu. Pomáhám mojí mámě, ta má exekuci díky sestře a i to mě stojí velké psych. vypětíHodně štěstí
Platit nemám v úmyslu. To ani nejde. Problém je, že pokud by to všechno, řekněme, špatně zpracoval, tak máma nemá kam jít, nemá práci (stará se příteli o dům, děti, on si to přál) a já bych ji prostě „na ulici“ nechat nemohla. Chci aby to tam bylo v klidu, protože vím, že přítel se o mámu postará a já mám o fatální starost míň. Jenže mě straší, že se třeba přítel zabije v autě (jsem trošku negativista, ale on má taky už spoustu let) a máma je na dlažbě, takže radši tohle vyřešit teď s jeho finanční pomocí a v případě průšvihu řešit „jen“ třeba bydlení a práci. Děkuji, taky přeju hodně štěstí.
A mimochodem, jsem se stejně blbka odtajnila
Moc ale děkuji za reakce, pomáhá to. Sdílené trápení je asi opravdu rázem menší…
Pokud si přítel přál, aby se mu tvoje máma starala o byt a děti, pak má morální povinost platit za ni to pojištění. Nechápu, že ho nenapadlo to platit, nebo že je potřeba to platit, když je tvoje máma v domácnosti. To by snad měl vědět.
Dle mého, pokud jí na to nedával peníze, pak by to měl zaplatit i s exekucí.
Ovšem, pokud jde o nějakou půjčku bez jeho vědomí, tak tam jí může pomoci pouze z milosti a pokud mají problematické vztahy, tak asi nebude ochoten. Ale vědět by to asi měl.
Problém je, že pokud ji vyhodí, tak já být její dcerou, tak ji na ulici nenechám, ikdyž je to risk s ohledem na exekutory.
Promiň, toto určitě číst nechceš, ale nějak nechápu, když je máma v domácnosti, příteli se stará o děti, on je movitý, tak proč jí ta pojištění neplatí? Snad nejsou oba tak negramotní, že neví, co si s tím navaří. Proč máma nejde aspoň na pracák? Když nic jiného, bude ji stát platit ta pojištění. Ty se stresuješ a máma je relativně v klidu, bo s tím nic nedělá. Mohla bych vědět, kolik je jí let? To mi hlava prostě nebere.Jak si mamka představuje další život, kdoji bude živit? Ty můžeš mamce pomoct jedině tak, že ji vysvětlíš jak naložit se životem. Asi neví, že ze vzduchu se žít nedá.
Určitě mu to ale neříkej ty, musí máma sama, zvlášť když si to nepřeje ze strachu, že se s ní rozejde. To bych nedělala, to by ti taky nemusela odpustit. Hele, tebe se to až tak netýká, u tebe nebydlí a on ji nějake exekutor najde a pak to začít řešit bude muset. Apelovala bych na ni, ať si dohodne splácení, ať si promluví s přítelem, ale abys mu to říkala ty, to nevidím jako dobré řešení ![]()
@Sany80s morální povinnost je krásná věc. On je takový trošku zvláštní člověk. Koupí jí k narozeninám hodinky za 5 tisíc
, ale že by měla platit zdravotní netuší a peníze do ruky jí nikdy nedával - max třeba pár stovek, aby nakoupila a podobně. Pak se vždycky divil jakto, že už peníze nemá, když jí dával a podobně. Problémy momentálně snad nemají. Je to ale hodně na houpačce. Hodně dlouho řešili děti, má dva puberťáky, a je to s nimi šílené - myslím šílené mimo běžné měřítka. Vykašlala se na ně jejich matka, oba chodí k psychologovi a vyvádějí psí kusy. To už je ale jiná kapitola.
@bamba mámě je 52. Já to taky moc nechápu, je to nejspíš tak, že když se k němu máma nastěhovala, tak to pro ni byla dost nezvyklá situace - říkat si někomu o peníze. Nikdy to nedělala a neuměla. Takže si o ně neříkala, držela pusu, řešil se dost problematický rozvod, děti atd. tak prostě nechtěla přidělávat starosti a hodila to za hlavu. No a dneska už se bojí to vytáhnout.
.. hlavne kdyz se prihlasi na pracovni urad s tim ze je „zena v domacnosti“ tak za ni zdravotni pojisteni plati stat. A socialni se platit nemusi takze tam z toho dluh nevznika, ze zakona se musi platit pouze zdravotni pojisteni (1080 Kc mesicne to tusim je pro nevydelecneho cloveka).
@hartiepa
Tuší máma za co všechno dluží?
Zdravotní je jasné, sociální si podle mě ale platit snad nemusí nebo ano?
A co dál? Ona nemá ani tušení nebo toho je tolik, že si to nepamatuje?
Někdo mu to říct musí, když to nedokáže tvoje máma, tak asi i někdo jiný.
Ono se taky může stát, že nějak přijdou na to, že tam máma bydlí a exekutoři mu oblebí byt, takže se ho to týká.
Ahoj, omlouvám se za anonym, ale asi je celkem pochopitelné, že se nechci „chlubit“.
Nevím přesně, co od založení tématu očekávám, snad se chci jen vypovídat, protože se se svým trápením nikomu nesvěřuji, možná čekám podporu, dodání odvahy… K věci. Moje máma je skvělá máma, dělala pro mě první poslední a máme bezvadný vztah. Bohužel jí ale jaksi chybí štěstí a co se může pokazit, to se jí snad vždycky pokazilo. Současná situace je taková, že se před 4mi lety odstěhovala za přítelem a „strčila hlavu do písku“. Neplatila sociální a zdravotní (je v domácnosti), snad po ní zůstala i nějaká půjčka. Nevím přesně. Každopádně tyhle věci celou dobu neřešila. Včera jsem zjistila, že má dvě exekuce, které jsou 2 roky staré – ty prý snad za ní splácí babička. Teď přišla nějaká úplně čerstvá – informace mám z internetu. Já se o tohle zajímám pár týdnů, kdy mi přišel dopis ze sociálky, ve kterém mě žádají o součinnost a chtějí informace, kde mámu sehnat a podobně. Neřekla jsem nic, ale dohodla se, že na základě plné moci budu jednat za ni. Jen si tak říkám, kolik takových průšvihů ještě může přijít. Máma nemá představu, v těchhle věcech si udělala blok a nevidí, neslyší a ani nechce. Vím ale že z toho nespí, nejí a je to na houby. Její přítel je přitom velice movitý pán, který by tohle všechno mohl dát rázem popořádku. Jenže máma mu tohle pochopitelně nechce přiznat. Bojí se, aby se s ní kvůli tomu nerozešel. Měli nějaké problémy týkající se jiných žen a celé je to tam komplikovanější.
Zítra mě čeká to jednání na sociálce, je mi docela špatně. Za pár týdnů začínáme stavět. Peníze mám, mohla bych teď taky všechno za mámu zaplatit, ale peníze potřebujeme na přestavbu a dostavbu domu. Už takhle víme, že máme málo a další výdaje nepřicházejí v úvahu. Manžel by to ani nedovolil. No a já se trápím, do nočního vstávání k půlročnímu mimču nemůžu spát. Nevím jak z tohohle ven. Uvažuju nad tím, že s máminým přítelem promluvím já, ale bojím se, že by to špatně dopadlo. Pokusím se mámu do toho natlačit a stresovat ji, aby začala něco dělat a dala vše popořádku. Jen se bojím, že se dřív fyzicky složím a psychicky snad taky. Už s domem toho mám nad hlavu, do toho dítě a ještě tohle.
Hlavně se bojím, že jeden problém vyřeším a další dva se objeví. Nevím jak zjistit, co jí hrozí, jestli někde dluží a podobně. Napadlo mě jestli by to celé nevyřešila datová schránka, ale nevím jak přesně to funguje.
Jsem bezradná. Mámu v tom ale nechci nechat. Už si v životě užila dost a moc jí přeju aby vyřešila tyhle problémy a snad měla klid v duši. Že je tohle všechno její vina je mi jasné, to ani psát nemusíte…
Omlouvám se za délku příspěvku