Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@roniii nee, co ja jsem cetla (a potvrdila mi to i rehabilitacni sestra, kterou primo Mojzisova ucila), tak kdyz Mojzisova na metode pracovala, povsimla si neobvykleho mnozstvi potratu u zen, ktere otehotnely behem prvnich trech mesicu cviceni, ve srovnani s zenami, ktere otehotnely pozdeji. Takze pro jistotu plosne behem prvnich trech mesicu cviceni snahu otehotnet nedoporucovala (ne zakazovala, ale nedoporucovala, ze je to rizikovejsi).
Vysvetlovalo se to nejak tim (pisu strasne laicky, omlouvam se, ale mam to z vice zdroju), ze pokud je tam telo nejak spatne a nakrivo, tak v tech prvnich trech mesicich tam probihaji nejvetsi zmeny, vsecko se tam rovna a prokrvuje a ne kazde rane tehotenstvi to ustoji. Pozdeji, kdyz uz je telo srovnane, je to naopak az asi na dva cviky vyborne tehotenske cviceni.
Píšeš to dobře, ano máš pravdu, ale…ke každé pacientce se musí přistupovat individuálně, co se doporučí jedné, nemusí být vhodné pro druhou, psychická neplodnost, potraty…je to hodně složité
@saani no mě říkala fyzioterapeutka, že Mojžíšová doporučuje až na 6 měsíců snažení přerušit. Jak píše uguluk, pokud dochází k mobilizacím, je pánev asi více prokrvená a může dojít k SP. My jsme teda snažení nepřerušili, ale cvičení mi nepomohlo (k otěhotnění, od bolestí zad ano).
@roniii jo, naprosty souhlas. Ona taky ta Mojzisova obcas prochazi ruznymi drobnymi zmenami (nekdy k dobru, nekdy je to bohuzel zjednoduseni k nepoznani) a urcite kazda fyzioterapeutka, kdyz uz to cvici x let a rukama ji projdou desitky pacientek, tak do toho prida neco ze svych zkusenosti, co se ji osvedcilo.
Ja cvicila rok u jedne mlade, ta mi dva ze cviku vyskrtla, ze mam nejaky problem, ke by byly nevhodne, a naopak dalsi dva pridala, aby ten problem odstranily. A kupodivu mi nedelala klasickou mobilizaci pres konecnik, ze zrovna ja to nepotrebuji.
Pak jsem presla a dalsi rok cvicila u te stare, primo zakyne Mojzisove, tak ta se nejdriv vydesila, ze moc lidi, co se obejdou bez te mobilizace neni, ale pak me zkoukla a zkonstatovala, ze ja to vazne nepotrebuju, takze rovnani u ni bylo spis takove to klasicke vytahovani a prokrupavani. Po dvou letech mi nasli takovy problem, ze sama uznala, ze s timhle Mojzisova bohuzel nepohne. Presto jsem pak obcas cvicila dal a i v tehotenstvi to bylo bajecne na trosku lepsi kondici a protazeni, nikdy jsem pak nemela problem se zady apod. a jeste par dni pred porodem jsem chodila na mnohakilometrove prochazky.
Po porodu jsem cvicila pul roku a dostala se zpet na solidni figuru i do formy.
Takze i kdyz mne osobne Mojzisova k otehotneni primo nepomohla, urcite na ni nedam dopustit.
Ahoj holky my se snazime o mimnko uz 10 let vyzkouseli sme skoro vse a nic chtela bych zacit cvicit dle mojzisove ale nevim kde hledat terapeutku, popripade rovnani te panve, a nevite zda to plati pojistovna dekuji moc moc, ja uz fakt nevim co mam delat
@hugolik ahoj, já ted chodím na fyzioterapii a cvičím dle instrukcí doma. Bylo to tak, že gyn mi napsala doporučení na cvičení, s tím jsem šla na vstupní prohlídku do FN k lékařce, která mi dala zprávu pro fyzioterapeutku a s tou jsem se už domlouvala na cviční. Vše mi hradí pojištovna.