Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Teď si vzpomínám, že moje mamka ty mrchy jednou objevila i v takovém tom vlkovaném papíru v kartonových krabicích. A to v těch krabicích nebyly potraviny ani oblečení. Jen staré časopisy. Vlezou fakt všude.
Taky máme, teď jsem vylepila lapače a nestačím zírat, předtím jsem chytila sem tam mola, ale tohle je snad invaze:-) Občas je vidím lézt po stropě, jak se lezou někam zakuklit-pak zas vylétnou a je to nanovo, takže to chce asi prohledat všecko, ale kam se lezou zakuklit může být na milionech místech.. nacházím třeba v rozích pod stropem kukličky.
@hofka : nám se kuklili v oblečení. mají rádi tmu. Oblečení nežerou, mám ty potravinové doma, ale v rukávech u bund, ve svetrech. Hlavně ve skříni co má chlap oblečení do lesa tak tam se jim líbilo neotvíralo se jim tam často, takže všechno oblečení letělo na mráz a pak vyprat.. Poslední kde jsem je našla bylo asi dva měsíce zpátky slunečníce pro ptáky..
Taky jsem doma bojovala s potravinovýmy moly. Furt dokola se objevovaly. tak jsem vyházela komplet vše z kuchyně. Byli v mouce, v krupičce, v bonbonech, ovesných vločkách, v koření i v pytlíkovém čaji a měli hnízdo na zadní stěně špajzu. Brrr. Od té doby dávám vše do plastikových nebo kovových škatulek a mouky do zásoby schovávám v lednici. V krámě obas i kontroluju jestli nejsou na balíčku mouky prožrané dirky.
Teď pro změnu na chalupě bojujeme s pavouky. To je taky hnus velebnosti
Všechny povysávám vysavačem, vystříkám biolitem na lezoucí hmyz a stejně jsou za 2 dny zpátky. A jakýsi odpuzovač do zásuvky je také na dvě věci ![]()
@shagga Na pavouky sprej na lezoucí hmyz nefunguje.. Ale dělá se přímo sprej na pavouky. Nevím jestli od Biolitu, ale je na něm namalovaný pavouk stojí cca stovku a funguje!! Hlavně se dá stříkat i preventivně a pak se nevracejí. Mám tím nastříkané okení rámy a vydrží to cca měsíc, dva. Ve starém bytě jich bylo mraky a tohle pomohlo..
Pavouci mi nevadí, ale moli jsou hnus. Ať prohlížím jak chci, vždycky se někde objeví. Prolezou i takovýma těma plastovýma svorkama na pytlíky. Jak je někde v potravině pavučinka-známka toho, že tam někdo už hodoval, tak to letí. Před použitím všecko prohlížím, dělávám čistky, ale vždycky se něco najde.
@shagga není zač u nás to fakt pomohlo.. A že já teda pavouky hodně nerada.. Soused se mi i chechtal když jsem tím stříkala i kolem vchodových dvěří do baráku, kde ty mrchy byly snad celoročně..:D
Taky jsem s nimi dlouho bojovala, vše vytřela, vydenzifikovala, vysála každou škvírku ve špajzce, ale i tak se sem tam objevovali.
Od té doby co jsme si pořídili sítě na okna musím zatukat, už jsem víc jak 2 roky nic neviděla.
No nic zkusím ty levandule a když ani to už nepomůže tak musím mrknout na nějaké deratizery. Nemáte přehled kolik to plus minus stojí ![]()
Levanduli jsem měla jako dekoraci v kuchyni ve džbánu, hned pod linkou, dva velký svazky (možná málo), ale moly stejně mám, zkusím všude nakapat olejíček.. někdo mi doporučoval rozházet všude do skříněk bobkový list, ale moly stejně mám dál:-)
Kupuju mucholapku na moly, stoji par korun a jsiu v ni feromony takze ty mrchy neodolaj. Ale stejne kazdy rok najdu nivy hnizdo, mama je ted mela v korenici smesi ![]()
@hofka Taky jsem zkoušela a vůbec to s nima nehlo..
Ale na šatní je to prý dobré.
@pukacu píše:
Teď si vzpomínám, že moje mamka ty mrchy jednou objevila i v takovém tom vlkovaném papíru v kartonových krabicích. A to v těch krabicích nebyly potraviny ani oblečení. Jen staré časopisy. Vlezou fakt všude.
My jsme měli moly zakuklené v brčkách na pití ![]()
Ukryvaji se i v susenych kytkach, za rameckama atd…
ja mam vsechny potraviny nasypany v uzavrenych dozach, tam se nemaji sanci dostat 

Moje mamka se jich nemuze zbavit. Libuje si totiz v susenych dekoracich vseho druhu a tam jsou ty mrchy nejvic