Morální dilema - výpověď z práce?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10905
11.7.15 12:18

Pokud chceš mít prémie jisté, tak by na tebe musel nový zaměstnavatel počkat o měsíc déle - abys dala výpověď až po zpracování výplat s prémiemi.

On se na to současný zaměstnavatel může dívat tak, že teď si sice prémie zasloužíš, protože jsi mu nějaké peníze přinesla, ale pak bude mít kvůli tvému odchodu náklady (shánění nového člověka, zaučování apod.), čímž nula od nuly pojde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
11.7.15 12:20
@Anonymní píše:
Ani jedna jste to nepochopila, tak popíšu znovu situaci. Nadřízený si mě k sobě zavolá 15. července a řekne mi, že k příští výplatě dostanu navíc xx tisíc, já mu 30. července dám výpověď. Je to ode mě podraz a je vymahatelné, aby mi sdělené prémie byly skutečně vyplaceny?

Podraz to není, protože ty prémie - odměna je ohodnocení za předchozí půlrok za výkon a docházku ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
11.7.15 12:28

Prémie si zasloužíš, pokud pro ně splníš všechny podmínky.
Byla by škoda o ně přijít jen kvůli tomu, že se někdo urazí že odejdeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
11.7.15 12:33

No tak zaměstnavatel ti nemusí prémie udělit a lidem ve výpovědi zpravidla neudělí, stejně jako bonusy a benefity. Takže si spíš myslím, že pokud výpověď podáš, nebudeš muset tohle dilema vůbec řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24870
11.7.15 12:33

Byla jsem na tom stejně. 13. plat jsem dostala, ale tak nějak jsem si o něj řekla :mrgreen: Byli se mnou spokojení a tak jsem se nadřízeného (až po podání výpovědi ale) zeptala, jestli dostanu prémie, když vlastně celý půlrok oddělám, nebyla jsem na neschopence, neudělala jsem žádný prů. ser, atd. Řekl mi, že on osobně by mi je dal, ale že to záleží na řediteli, jak se rozhodne a když prý odcházím, tak že to nevidí slavně. Ředitel mě znal, věděl, jak pracuji a překvapení na výplatní pásce bylo. Držím palce, aby tomu tak bylo i u tebe :palec: já ale teda neodcházela ke konkurenci, ale šla na živnost v úplně jiném oboru, což by asi taky mohlo mít nějakou váhu.. Jinak prémie vymáhat nemůžeš, to opravdu záleží jen na zaměstnavateli :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
11.7.15 12:41

Na jednu stranu jestli s tebou byli spokojeni a ten pul rok jsi dobre oddelala tak nevidim duvod proc ti je nedat, ovsem odejdes, tak proc vyhazovat penize oknem?
Znovu pripominam, ze narok na premie nemas a je jen na jejich dobre vuli zda ti je daji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
11.7.15 12:41

No tak třeba u nás dal ředitel vedoucím jasný pokyn, že prémie a bonusy se lidem ve výpovědi, na odchodu nevyplácí. Podle něj je to neekonomické, on prémie považuje za stabilizační prvek, aby lidé neodcházeli, takže prémie rozdělí mezi ty, co zůstavají a přechodně asi budou mít i víc práce (zástupy apod.) než nastoupí nový zaměstnanec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
11.7.15 13:13
@Ivaneska píše:
Podraz to není, protože ty prémie - odměna je ohodnocení za předchozí půlrok za výkon a docházku ;-)

nenárokové ohodnocení, je to motivace zaměstnanců ke stejným pracovním výsledkům a loajalitě.
Není podraz dát výpověď, s tím se musí počítat, podraz je konkurence ve stejném oboru, a proto máme konkurenční doložky a stále více zaměstnavatelů jich využívá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
11.7.15 13:15
@Anonymní píše:
Ani jedna jste to nepochopila, tak popíšu znovu situaci. Nadřízený si mě k sobě zavolá 15. července a řekne mi, že k příští výplatě dostanu navíc xx tisíc, já mu 30. července dám výpověď. Je to ode mě podraz a je vymahatelné, aby mi sdělené prémie byly skutečně vyplaceny?

Pro mé z lidskýho hlediska to podraz je (pokud už teď víś, že dávat výpověď a dáš ji jen kvůli tomu až na konci července)…
Jak je to s vymahatelností, nevím…

Příspěvek upraven 11.07.15 v 13:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
11.7.15 13:16

No, těžko tady rozhodneme za tvého šéfa, jestli ti odměny dá nebo ne. Je to jeho dobrá vůle i normálně, natož pokud bys podala výpověď. Vymahatelné to opravdu nijak není, i kdybys podepsala co bys chtěla. Buď si na ně počkáš, nebo máš smůlu :roll:

Příspěvek upraven 11.07.15 v 13:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
11.7.15 13:17

Jinak podraz to není, pokud bys je dostala - prostě bys dostala za svoji práci zaplaceno. Odvedla jsi ji dobře? Tak jaký podraz, že dostaneš plat i s bonusy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
11.7.15 13:28

Já být šéfem, tak ti je nedám. Prémie je jakýsi benefit pro zaměstnance, a hýčkat si budu ty zaměstnance, kteří mi jsou loajální. Nebudu mrhat tisícema pro někoho, kdo mi odchází, to ty peníze můžu přidat jiným, věrným.

Jestli se to u vás řeší hotovostí v obálce, tak je nejspíš dostaneš, při podání výpovědi se pak můžeš tvářit, žes tu nabídku dostala předevčírem. Pokud vám prémie přidávají k platu, tak pak záleží, jestli to předem dostáváte písemně, že vám byla udělena odměna tolik a tolik, nebo jestli je to jen jako překvápko na výplatní pásce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4624
11.7.15 13:40
@Anonymní píše:
Možná tak stylem mít nahraný ten rozhovor… protože si ty prémie opravdu zasloužím. Ono je možné, že mi to vyplatí na ruku a tím se to vyřeší. Ale doufám, že nezpůsobím nějaké pozdvižení…

Nahrát šéfa? Shrábnout prémie a šup ke konkurenci? To si o sobě ještě pořád myslíš, že jsi dobrý zaměstnanec?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
11.7.15 14:00
@LadyLada píše:
Nahrát šéfa? Shrábnout prémie a šup ke konkurenci? To si o sobě ještě pořád myslíš, že jsi dobrý zaměstnanec?
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1049
11.7.15 21:10

Ahoj, prémie jsou nenarokova cast odměny a i když splnis cíle a mas je na to vázané, nemusíš je dostat. Jako důvod muze zamtel udat spatnou ekonom. situaci a víc se s tebou bavit nebude. Tudíž bych s nimi neppcitala a zvazila, zda se ti nova nabídka vyplati.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat