Motivace k domácímu úklidu

Anonymní
18.4.23 14:22

Motivace k domácímu úklidu

Ahoj

Začínám tohle téma protože se cítím poslední dobou jako máma na mateřské opravdu vyhořelá.

Ano, vím že je to normální a že si tím možná čas od času projde každý, jen bych se chtěla vzájemně podělit například o pár tipu co pomáhá vám.

Poslední dny jsou pro mě opravdu náročné, přijde mi že jediné co mám na starosti je naše domácnost. Celý den se snažím udržovat pořádek. Pořád něco uklízím, vařím, umývám, čistím, Peru a práce neubývá.

Už mě to zkrátka nebaví a nevím jak se odreagovat protože občas jsem z toho opravdu zpruzená a manžel se bohužel zapojit nemůže, má teď období kdy má hodně práce a chodí se domů jen vyspat.

Máte nějaké tipy jak se trochu povzbudit v tomhle směru? Nebo se dát trochu psychicky dohromady, motivovat se do uklidu?

Děkuji :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
578
18.4.23 15:14

Ja to delam vlastne predevsim pro sebe. Vylozene me drazdi a kazi naladu, kdyz koukam na drobky na zemi, spinavy nadobi na lince atd atd. :zed:
Udrzuju provozni poradek, aby se mi to moc nenakupilo.
Dite kouka behem dne tak hodku-hodku a pul na pohadky a behem toho udelam to hlavni sama, aby to bylo rychle. Neco malo pak pres den spolu. Treba umyti zrcadel nebo sbirani pradla, to ji bavi :D

No a aby me to tak neprudilo (coz se nekdy taky nakupi a stve me proste vsechno) tak chodime denne ven, idealne kdyz je slunecno, to je balzam na dusi. Mam rozkoukany serial a sem tam si pustim dil s nohama nahore. A po porodu se tesim zase na cviceni :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
18.4.23 15:15

Napoj si na to nejakou odmenu. Treba u toho poslouchej svuj oblibeny podcast nebo audioknihu nebo hudbu, a nedovol si to jindy, jen u toho uklidu. Budes se mit na co tesit a ta nudna prace bude trochu mene nudna. Protoze je to furt dokola jak u blbych na dvorku, co si budem bublat…na jedne strane skoncis a na druhe muzes znova zacit :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22705
18.4.23 15:25

Doporucuju vypadnout na brigadu. To me na rodicaku dost drzelo nad vodou. Pak si navar na 2 dny a druhy den varit nemusis. Nebo si dojdi na obed do restaurace a je taky hotovo. Pak treba snizit naroky? Oceni nekdo naklizenou domacnost? Neni spis bordel v byte=stastne dite. Taky kdyz jste venku, tak se neporadek neudela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
18.4.23 15:35

Taky to řeším, navíc k tomu z domova pracuji a dítě je akční. Ven chodíme 2× denně minimálně za každého počasí. To je fajn, ale vlastně je to taky kolotoč stále stejný.
Vyloženě bordel mi vadí, nemám to ráda. Ale vyloženě vadí jen mně.
Bohužel systém že když nejsme doma není bordel neplatí. Žijí s námi i post/pubertaci :roll:
Jak bych si pustila k tomu hudbu nevim ( to jsem kdysi dělala, sluchátka a už jsem jela :potlesk: :potlesk: ). Teď u toho musím odpovídat, koukat, řeší, hlídat, skládat, malovat, atd..

Mně pomáhá třídit, přeorganizovávat. Bavilo mě i malovat, ale to s dítětem nedám.
Včera jsem dítku preorganizovala skříň. Minulý týden vystřídila oblečení a hračky a hned to poslala pryč. Hned mám lepší pocit..

Příspěvek upraven 18.04.23 v 15:42

• Citovat
  • Upravit
14682
18.4.23 15:40

Já jsem taky nejdříve měla pocit, ze “musím” uklízet, jenže když jsem se na to vykaslala, necitila jsem se vůbec dobre, takže jsem dospěla k tomu, ze uklizim kvůli sobě, koneckoncu já travim (s dětmi) v tom byte nejvíce času, že ;)

Jestli chceš změnu, můžeš dělat některé chlapske práce, vrtat poličky, opravovat zdi, malovat. To baví mě a je vidět výsledek! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5976
18.4.23 15:58
@Anonymní píše:
Ahoj

Začínám tohle téma protože se cítím poslední dobou jako máma na mateřské opravdu vyhořelá.

Ano, vím že je to normální a že si tím možná čas od času projde každý, jen bych se chtěla vzájemně podělit například o pár tipu co pomáhá vám.

Poslední dny jsou pro mě opravdu náročné, přijde mi že jediné co mám na starosti je naše domácnost. Celý den se snažím udržovat pořádek. Pořád něco uklízím, vařím, umývám, čistím, Peru a práce neubývá.

Už mě to zkrátka nebaví a nevím jak se odreagovat protože občas jsem z toho opravdu zpruzená a manžel se bohužel zapojit nemůže, má teď období kdy má hodně práce a chodí se domů jen vyspat.

Máte nějaké tipy jak se trochu povzbudit v tomhle směru? Nebo se dát trochu psychicky dohromady, motivovat se do uklidu?

Když se nemohu dokopat k úklidu, pustím si pořad Máte doma uklizeno? a vyděsím se, že takto skončit nesmíme a pustím se do úklidu jako ďas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
18.4.23 16:01

Nechala bych to být. Jeden den bez úklidu se nic nestane. Uklízej jen obden, obden komplet oraz a jen si hraj s dítětem/koukej na serialy/zacvič si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11073
18.4.23 16:15

Pračka, sušička, myčka, robotický vysavač, obědy z jídelny či restaurace a nazdar. Můžeš být pak celý den venku, na výletě, či návštěvách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
18.4.23 16:22
@Bytsamsebou píše:
Pračka, sušička, myčka, robotický vysavač, obědy z jídelny či restaurace a nazdar. Můžeš být pak celý den venku, na výletě, či návštěvách.

Máme myčku denně+ 2 /3 pračky/ sušičky. Ramba je bomba ale někdy to musím vytřít za ní ( máme psy), i tak jede 2× denně když venčíme.
WC a vana se sama neumyje ( máme 2 ), schody Ramba nedá, prach neutře a koš nevynese. Prádlo taky nesloží a do skříně nedá.
Jako jo, ušetří to a bez toho by to byl masakr, ale spásné to není.
Ještě by mohla nakupovat a vybalovat. Naštěstí to baví děti, i když od té doby co nakupujeme online méně ( nemusí vybalovat, aby zjistily obsah nákupu ).

• Citovat
  • Upravit
2377
18.4.23 16:28

Taky jsem to teď měla a pomohlo mi vypnout a jeden den se na to vykašlat a soustředit se na jiné věci a nemyslet pořád na to, co je potřeba uklidit, hlava si odpočinula, sice se to pak druhý den nakupilo, ale zase mi to slo lip od ruky a nebyla jsem taková zpruzela. Opravdu pomáhá si uvědomit, že se nic nestane, když se na to jednou za čas (dle potřeby :mrgreen: ) vykasles.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14682
18.4.23 16:53
@Kipa22 píše:
Když se nemohu dokopat k úklidu, pustím si pořad Máte doma uklizeno? a vyděsím se, že takto skončit nesmíme a pustím se do úklidu jako ďas.

Jojo, taky si to rada poustim. Uchlacholim se, ze na tom nejsem zas tak špatně a ze i když četa zvládne uklidit ten šílený brajgl, co tam někteří mají, zvládnu přece i já ten nas, který je tak nějak normální :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
18.4.23 17:04

A jak řešíte takové ty věci jako pavučiny, lustr, horní deska linky, slep, půda… snažím se mít přehled a uklizeno i tam. Ale jak nežijí doma sama, tak občas se nestačím divit.
Uklízím tam jednou za čas.

• Citovat
  • Upravit
559
18.4.23 17:27
@Anonymní píše:
Ahoj

Mě vždycky „nakopnou“ na YouTube takové ty uklízecí videa brutálního bordelu. Když vidím, jak jim to smejčení jde hezky od ruky, tak mám pak chuť se do toho doma taky pustit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.23 19:04
@Anonymní píše:
Ahoj

Moc ti rozumim na materske sice nejsem, ale vyhorela jsem taky. Neustaly uklid po sve schizofrenicce, nekoncici. Nutnost nutnych oprav, ktere se kupi co delaji chlapi, jenze zadny neni. Vubec se netesim domu proto. Mit dostatecne penize tak si okamzite najmu uklizecku do bytu. Jenze to nehrozi :,(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný