Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Měla jsem mononukleózu a měla jsem při ní
horečky, bolest svalů, čepy na mandlích, velkou bolest v krku, afty i dásně mě bolely, únavu. Asi 5 dnů jsem skoro nic nejedla, jak mě bolelo v krku a v puse afty. Lékař odebral krev a měla jsem špatné jaterní testy. Zjistil mononukleózu. Brala jsem i penicilin a vyrážku jsem neměla, ale bylo mi po něm hodně špatně od žaludku, přestože jindy penicilin užívám bez potíží.
Musela jsem držet jaterní dietu, brala jsem ostropestřec, odpočívat, nesportovat a chodila jsem asi půl roku na jaterní testy.
Snad to u tebe bude něco jiného. ![]()
Při mononukleóze je vyrážka po ampicilinu, ne penicilinu (i vlastní zkušenost). Jinak podle mě jí mít nebudeš. Teď čerstvě měl syn a měl 12 dní horečky 39-40 stupňů a nebyl schopen dělat absolutně nic, jen ležet. Nicméně mononukleóza se potvrzuje z krevních testů. Je to virový zánět jater a ta jsou zvětšená. Tak si nech testy udělat a budeš mít jasno.
Máš boule za ušima, jako u příušnic?
Penicilin mi velmi pomohl. Držím palce, ať ji nemáš ![]()
Může to být mononukleóza, resp. reaktivace EB viru. Pokud by se to potvrdilo, moc si nepomůžeš, protože se to nijak neléčí - doporučuje se hodně odpočívat, nesportovat a jinak se fyzicky nenamáhat, trochu upravit dietu (omezit tučné, alkohol). Otestovat to zvládne i určitě praktický lékař.
Osobně bych počkala třeba měsíc, jestli to fakt není jen od té angíny a až potom bych to dál řešila s doktorem.
Mě se z toho pocení a únavy dál vyloupla chronická tonsilitida (už mám po operaci a cítím se určitě celkově mnohem, mnohem lépe), snížená imunita a práve aktivní EB virus. Momentálně jsem v kontaktu hlavně s imunologem, protože praktický lékař stále věří tomu, že jsem častěji nachlazená, i když nemám vůbec žádné běžné příznaky nachlazení. Navíc běžnou virózu obyvkle dospělý člověk docela bezpečně rozezná. Třeba nadměrným pocením jsem při ní nikdy netrpěla.
Hezký večer, prosím anonym - zdravotní stav.
Zpočátku minulého týdne mě začala bolet hlava a v krku, na mandlích cepy, zašla jsem k PL - dg hnisavá angina, ale teploty jsem neměla, pouze bolest v krku, dva dny hlavy, únava. Nasazen penicilin který nezabral, tak poté ještě tři denní atb které dobrány dnes. Na mandlích stále cepy, ačkoliv menší, ale bolest stále trvá zejména při polykání, stále bez teplot, jedině co tak únava, zpočátku nemoci i dušnost při běžných činnostech v domácnosti, dušnost přešla ale únava z běžných činností trvá, k tomu se strasne potím, stačí vyndat myčku, vynést odpadky a jsem zpocená, jinak se vlastně necítím nějak hrozne. CRP 24, jine krevní testy nedelal, výtěr z krku negativní. Dal uz to lékař neřešil, rekl virovka a tim to konci.
Ale dnes me kamarádka vyděsila, zda to nemuze byt inf mononukleóza? Četla jsem ze pri mono by byla ale vyrážka po braní penicilinu, tu jsem nemela. Jaké jsou vaše zkusenosti?