Mrzí mě, jaké jsem měla dětství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
12.5.24 21:54

A zeptala ses jich někdy nebo vyjádřila jsi svoji nespokojenost? Máš dvě možnosti, buď děti vychovávat stejně a nebo se snažit lépe…my jsme měli hezké dětství a co se mi nelíbilo, tak se snažím dělat lépe…ale naši už si to uvědomili sami také, byly to spíše drobnosti oproti Tobě a jsou báječní prarodiče…ale my jsme měli kroužky, výlety, dovolené u moře nebo jiné…

• Citovat
  • Upravit
410
13.5.24 08:53

Ahoj,

prvne - pokud Te to opravdu trapi a nedokzes se s tim srovnat, pochopit to, a od rodicu se Ti nedostava odpovedi - muzes zacit chodit na psychoterapii. Dobra psychoterapie Te provede Tvym detstvim tak abys pochopila co se u vas delo, proc se to delo, jakou jsi tam hrala roli a take to jak se s tim vsim vyrovnat, jak napravit skodlive vzorce chovani, ktere Ti muzou delat problemy v zivote, a v mnoha vecech Te brzdit, a take Ti pak skodit ve vychove deti. A naopak najit zdrave vzorce a Ty upevnovat.
To, ze Ti nekdo napise, ze to nemel nic moc v rodine, ale ze se s tim srovnal apod. je Ti k nicemu. Kazdy ma individualni podminky a i sourozenci ze stejne alkoholicke rodiny se muzou vyvinout jinak prave diky specifickemu mindsetu.
Druha vec je, ze dost lidi, kteri pochazi z toxickych rodin maji toxicke vzorce chovani, ktere maji nevedome, tudiz ani nevi, ze podle nich jednaji, ale mysli si, ze jsou v pohode a pritom fakt nejsou.
A jeste velmi podstatna vec. Zdrave rodinne prostredi se sklada z rodicu, kteri jsou emocne vyzrali a jsou schopni poskytnout materialne ( ze dite netrpi hladem, nedostatkem obleceni apod.) a emocne bezpecne prostredi (podporujici, empaticti, naladeni na potreby ditete). Pokud je v jednom nebo druhem nebo v obou nejkay extremni deficit - je to rodina s nezdravym prostredim, ktere vyrazne neblaze pusobi na vyvoj ditete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
396
13.5.24 12:26

Dobrý den,
přidávám se. Včera jsem měla mizerné pocity. Takže k tomu mohu taky něco říct…
Je mi 22 let, jsem na vysoké, snažím se osamostatnit. Moje dětství bylo taky částečně naprd. Toxická rodina - mamka, babička, teta. Mamka říká, že mám volnou výchovu, ale přitom, když jsem se rozhodla podle sebe/použila svoji hlavu, tak bylo zle, výčitky, snad 3 hodiny se to rozmazávalo, vyčítalo, nadávky, výtky…
Od mamky jsem slýchala výroky i dost hnusné, jakože:,, Všichni mi říkali, že tě mám dát pryč, že budeš postižená apod." Nebo:,,Ja se ti obětovala, zničila jsem si kvůli tobě svůj život, a ty se chováš tak a tak."
„Jsi chytrá holka! Ale to je díky tomu, že jsem se ti věnovala, že jsem jedla v těhotenství vitamíny…“
Ano, dělala jsem průšvihy, ale ani jednou to nebylo na policii, nebrala jsem nikdy drogy, nepila alkohol, ve škole většinou vyznamenání…
Spíš jsem dělala průšvihy, abych měla kamarády a zapadla…to je dlouhý příběh.😂
Teď jsem si hodně zkrátila vlasy a doma se situace vyhrotila…😂
Takže si to už nechci nechat líbit a do roka se osamostatním, už hledám i práci…
S našimi se bavím, ale nebudu poslouchat mamku na slovo a nenechám, aby mi ve 40 mluvila do života a když budu lhát, dá mi přes hubu i ve 40. To nemám zapotřebí…
Táta je fajn, ale mamka ho má pod pantoflem, názorově za mnou stojí, ale nedokáže se víc postavit.
Prostě manipulace, manipulace, manipulace…😂

No a včera to na mě dolehlo…můj oblíbený hokejista má dítě, narodilo se mu. Viděla jsem s ním rozhovor, kde říkal, že dá dítěti svobodnou vůli…
No a já mu to přeju, jsem byla ráda, že má zdravé mimčo, ale přišlo mi hrozně líto, že jsem neměla takové dětství, jsem brečela…
Ale!
Pak jsem si řekla, naprosto realisticky, že to nemá smysl! Že si moje rodina nezaslouží, abych se kvůli nim trápila. Že teď se o sebe starám sama, dělám vysokou a tím, jak jsem na vysoké v Olomouci, mám kolem sebe skvělé kamarády, mám myšlení i lepší…a můj život se v pozitivním slova smyslu převrátil vzhůru nohama.😂
Takže radím to samé - co bylo bylo, hodit za hlavu a dělat kroky, aby byly další roky šťastnější.
Věřím tomu, že teď to bude i u vás o to lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
396
13.5.24 14:01

Jo a ještě jsem zapomněla - 2 roky chodím na regresní terapie, hlavně to mi pomohlo. Našla jsem odvahu se tomu postavit a změnilo mi to i myšlení a úhel pohledu na věc, takže i toto můžu za sebe doporučit… Já teda v regresi nešla do minulých životů, byla jsem jen tady v tomhle, protože to bylo pro mě to důležité. Ale kartářka, která mi to dělala, se podívala do karet a věděla, na co se podíváme…
Pak i afirmace - doporučuji Vzorec pro život, má tam několik afirmacnich videí, ta trvají cca. 10 minut.
A pozitivní samomluva…
Hodně taky pracuji s otázkou „Proč ne? Proč by to nemohlo takhle být? Proč bych si to nemohla dovolit?“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
13.5.24 14:44

Ahojky. Já to měla podobné a své koníčky jsem si plně našla až s dospělostí. Nemám pocit, že by mi tím něco uteklo. Záleží, jak si to nastavis do budoucna v hlavě. Teď je ti 19 a můžeš začít žít tak, jak sis přála. Možná tví rodiče nebyli ze škatulky, ale pořád jsou to tví rodiče, co se o vás starali, jak nejlíp to oni uměli. Třeba jsou myšlením bohémové a tohle řádkování, jak má dítě vyrůstat jde daleko kolem nich. Věř, že jsou na tom lodi hůř. Mojí kamarádce umřeli oba rodiče, napřed máma, pak táta. Nevíš, co by za to dala, kdyby je mohla mít alespoň v téhle sestavě. Pak je spousta zneužívaných dětí, týraných. Najdi si v tom to hezké, to, co z tvých rodičů dělá rodiče a přestaň se litovat. To ti stejně nepomůže a budeš se akorát propadat do sebe a časem možná zbytečně do depresí.
Pořád žijeme v ČR, máme krásnou zemi, docela kvalitní zdravotní systém, který není jinde na světě. Máme možnosti, můžeme cestovat, bavit se, mít své názory.
Hodně štěstí do budoucna a tohle nech koňovi, ten má větší hlavu. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
410
13.5.24 15:09
@katyi píše: Více

Tyhle reci, ze mas rodice jen jedny a ze to delali jak nejlip umeli je neskutecny blabol. Ne nedelali to jak nejlip ummeli, protoze kdyby to tak delali tak tu holka nepise a netahne si takovy balvan sebou.
A absolutne nepomuzou reci typu, ze je nekdo na tom hur a lip. To jsou strasne blby kecy, ktery mnoha postizenym, kteri si nesou traumata z rodiny jen mohou jeste vic ublizit.
Lidem jako je uzivatelka se neda lepe poradit nez prvne zkusit si precist odbornejsi literaturu, ktera se tohoto temau tyka napri knihy od Heinze- Petera Rohra, popripade treba knihu Deti emocne nevyzralych rodicu a pokud to prilis nepomuze - navstivit odbornika.
Ale kecy typu, ze jsou na tom lidi hur a ze mas rodice jen jedny a urcite Te meli radi a delali to nejlepsi co mohli jsou casto na facku a ukazuje to, ze dotycny je dost nevedomy a nebo, ze mel detstvi vice mene v pohode a nevi co za hruzu je zit v rodine emocne nevyzralych rodicu - tedy se zavislosti, poruchou osobnosti apod.
Jak uz jsem tu psala predtim, spousta lidi taky absolutne netusi jake toxicke vzorce si sebou z takovych rodin odnasi a jak jim to ovlivnuje zivot a pak jeste treba radi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25192
13.5.24 15:33

@Costasgalicia hele, psychoterapie někdy bývá samozřejmě na místě,
ale za mne osobně prostě není dobré tyhle staré křivdy pořád pitvat a utápět se v nich,
stojím si za tím, že pomáhá zvednout hlavu a dívat se dopředu,
ne dozadu…

vím, že to myslíš dobře, ale dnešní móda pitvat každé bebinko ještě dalších dvacet let může nadělat spíš víc škody než užitku.
Taky dost záleží na osobě terapeuta a bohužel jsou i tací, kteří si své „ovečky“ léta udržují…
Prostě vyrovnat se, případně to ze sebe dostat, probrat s odborníkem - jistě ANO, ale hnípat se v tom dalších x let NE.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22896
13.5.24 16:22
@Lucy75 píše: Více

Souhlasim s tebou. Neni dobre vse zas tak pitvat. Ted to vidi jako spatne detstvi, ale casem se na to take muze divat jinak. Ono fakt, kdo mel nejaky ideal? Je toho tolik, co se muze zvrtnout. Ja treba ted to detstvi vidim o dost lepe, nez kdyz mi bylo 20. Brala jsem mnohe dobre za samozrejme a az pozdeji mi doslo, ze to tak neni. Ze by si toho mel clovek vazit a celkove spis hledat to dobre nez se noupat v tom spatnem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25192
13.5.24 16:44

@Oriseka přesně tak ;)

psychoterapii samozřejmě akceptuji a někdy je nutná, ale známe případy, kdy se to dost zvrhlo a člověk jen stále spouštěl „staré démony“
někdy je dobré je nechat prostě v klidu a míru odejít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
410
13.5.24 16:49

@Lucy75 56381816 [/citace

Jsou ruzne druhy psychoterapie talze absokutne nikdo nerika, ze se ma nekdo pitvat 20let v minulosti.
Taky muze zajit na par sezeni a zjistit, ze si to dala dohromady a ze to treba dalsi sezeni nepotrebuje. Kazdopadne nikdo z nas nevi co se v tom detstvi delo, ale ten odbornik to rozklicuje pomerne rychle a muze jit tim provest a pomcot ji dat ji nadhled.
Kzdopdbe rozhodne nepomuzou reci od neodborniku typu nema smysl se v to hnipat, nebo musis jit dal byt silna apod. To si ona sama rozklicuje az se v te sve problematicke rodine zacne orientovat. Musi si ale ona zvolit cestu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25192
13.5.24 17:01

@Costasgalicia přestaň se navážet do cizích názorů!
mám státnice z psychologie a pedagogiky a loni 30let praxe, takže ti říkám, že každý má nárok v laické diskusi říct cokoliv a NE - ty fakt nemáš patent na rozum! (ostatně ani já - ani nikdo..)

ale navíc ty situace vidím často v práci a sama jsem si zažila absolutně brutální dětství, o kterém se zde zdá asi tak 5% holek a my to o sobě už těmi lety víme
takže mne laskavě nepoučuj, jaký názor mám zakladatelce sdělit
napsala jsem to, co pokládám polo-odborně, ale zejména LIDSKY za to nejlepší řešení pro NI!
a ty jsi Kdo? teoretik? terapeut? kolik jsi viděla týraných dětí a žen? kolik jsi jich vezla do nemocnice?
kolikrát do tebe někdo kopal jako do dítěte!? kolikrát jsi spala radši ve sklepě?
prosím tě.. fakt mne nepoučuj..
děkuji.

PS : čímž trauma zakladatelky vůbec nijak nesnižuji, je to mladá holka a cítí se smutná a ukřivděná… neměla lehký start.. o to lepší je koukat DOPŘEDU :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
410
14.5.24 00:39

Promin, ale Tvoje jednani a vyskakovani neni pro me ukazatelel jakekoliv odbornosti. Stejne jako Ty mas pravo rict svuj nazor i ja toto pravo mam a uplatnuji jej.
Zrejme jsem Ti v necem slapla na kuri oko a proto je Tva reakce jaka je - takze si to sama nejprve vyres u sebe pak kazej ostatnim.
A nemusim Ti tady popisovat co jsem zazila a kolik toho mam za sebou nejen sama se sebou, ale i s jinyma lidma, abych Ti obhajovala svoje nazory a zkusenosti. Promin, to mi neni zapotrebi.
Nase debata je, pro me, u konce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
466
21.5.24 07:47

Ted jsi panem situace, mas moznosti, co bys chtela delat? Udelej to, nauc se to, dokud treba nemas deti, ted je idealni cas. Ja jsem stara garderoba a porad uvazuji, ze se na tu kytaru proste prihlasim :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.24 08:23

Ahoj, úplně nesouhlasím. Měla jsem taky nehezke dětství, zachovsala jsem se jak píšeš a vůbec to nebylo dobře. Odešla jsem v 19, postavila se na vlastní nohy a makal na sobě, jenže ty vadné vzorce a nezpracovana trápení mě podvědomě hrozně ovlivnovaly. Nedokázala jsem udržet funkční vztah, moc ani přátelství. To mě hodně nicilo a placala jsem se v tom až do 26 kdy jsem se konečně dostala k psychoterapeutovi, kde jsem si spoustu věcí uvědomila a tím uvědoměním dokázala zpracovat. Až od té doby se mám konečně dobře, vdala jsem se, mám rodinu. Ale fakt první vztah mi vyšel až po té terapii. On se člověk sice kousne a překoná to, ale může mu to skryte sakra ovlivnit život.

• Citovat
  • Upravit
278
21.5.24 08:58

Ahoj, bohužel rodiče jsou povinni ti koupit oblečení, jídlo a zajistit, že chodíš do školy. To udělali. Teď vezmi život do svých rukou a začni dělat, co si vždy chtěla. Záleží, jestli jsi kreativní nebo spíš sportovně založena? Prostě jdi pokus/omyl. V dospělosti třeba zjistis, že to, co si chtěla dělat v mládí už te vlastně nebaví, takže i kdyby si měla nějaké krouzky, neznamená to, že by si se tomu věnovala i v dospělosti. Udělej si krásný život, máš ho před sebou. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí