MTHFR = problém s otěhotněním?

1758
2.3.11 11:27

MTHFR=problém s otěhotněním??

Tak jsem, holky, prolítla internet křížem krážem a všude je napsáno něco jiného :roll: Ale k věci. Mám MTHFR a Leidenskou mutaci (heterozygot) a chci se zeptat, jestli mi to může nějak bránit v otěhotnění, popřípadě pak způsobit komplikace v těhotenství apod.
Na druhou stranu ěm uklidnuje, že to má celá naše rodinka, a babička, po třech dětech a všech neplánovaných, nikdy problémy neměla a zjistili ji to až v 60 letech. Tak nevím? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Markétka29
2.3.11 11:33

Ahoj já mám MTHFR homozygot…už dvakrát jsem potratila a po druhém ZT mi na to přišli. Výsledky mi přišli nedávno…v těhu by se mělo užívat asi 20× větší množství listovky a v některých případech se musí píchat i injekce na ředění krve…ale to vše zřejmě záleží na výsledku z hematologie

• Citovat
  • Upravit
Markétka29
2.3.11 11:36

V otěhotnění asi problém nebude, já vždy otěhotněla do dvou měsíců, horší to bude ale v těhu

• Citovat
  • Upravit
12947
2.3.11 11:43

otehotnet není problém, ale udržet vetšinou ano..i když sou případy že donosily

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1758
2.3.11 11:44

Gynekolog mi asi před šesti lety řekl jen „Až budete těhotná, tak to budeme muset opravdu hlídat.“ Tak z toho jsem taky moudrá moc nebyla a nejsem.
O píchání injekcí vím, i o listovce (kterou beru ted i normálně 2× denně - z vlastního zájmu). Spíš se bojím, aby se to stihlo potom všehcno v čas podchytit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12947
2.3.11 11:45

musíš jít ješte na hematologii..kde ti daj přípravu a řeknou že až otehotníš máš si hned jít naklusat třeba ty injekce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1758
2.3.11 11:46
petra.lovosice píše:
musíš jít ješte na hematologii..kde ti daj přípravu a řeknou že až otehotníš máš si hned jít naklusat třeba ty injekce

Já právě jednou ročně (ted už jednou za dva roky), navštěvuji trombotické centrum v Praze na Karlově náměstí. A tam mi tenkrát jen řekli, že jakmile otěhotním, mam bleskově dorazit. Toť vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Markétka29
2.3.11 11:46

Tak má to moje mamka a zřejmě i babička a obě neměli nejmenší problém, myslím si, že když se na to přijde včas a včas se to i podchytí, že je šance vysoká

• Citovat
  • Upravit
12947
2.3.11 11:47

no tak ted si to pohlídej až najdeš //..bež knim určite ti daj jehličky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1758
2.3.11 11:48
Markétka29 píše:
Tak má to moje mamka a zřejmě i babička a obě neměli nejmenší problém, myslím si, že když se na to přijde včas a včas se to i podchytí, že je šance vysoká

Je fakt, že tenkrát se o těhlech věcech ani nevědělo a rodilo se v pohodě :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
2.3.11 11:48

Jak už bylo uvedeno - s otěhotněním opravdu problém není :wink: Problém může být dítě donosit :-? Namísto klasické kyseliny listové bych doporučila spíše už naštěpenou ve Femibionu („s metafolinem“) - tělo si ji lépe vezme.
Držím palce, ať vše dopadne dobře :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Markétka29
2.3.11 11:51

To je fakt a dřív se asi zas až tak ty potraty neřešily jako teď. Ale ještě,že se s tim teď dá něco dělat. To je asi pro nás to nejdůležitější.

• Citovat
  • Upravit
1758
2.3.11 11:54
domi píše:
Jak už bylo uvedeno - s otěhotněním opravdu problém není :wink: Problém může být dítě donosit :-? Namísto klasické kyseliny listové bych doporučila spíše už naštěpenou ve Femibionu („s metafolinem“) - tělo si ji lépe vezme.
Držím palce, ať vše dopadne dobře :srdce:

A to je taky volně prodejné?
Díky :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1758
2.3.11 11:55
verububu píše:
Teď nevím, jestli jsem homozygot, nebo heterozygot :think:
Otěhotnění bylo skoro hned, na konci obou těhu jsem si musela píchat injekce Clexanu. Celé těhu bez problému a to jsem u druhého teda prováděla věci :roll:

Tak to jsi měla fajn. Kéž by mi to taky takhle vyšlo.Já dneškem čekám MS, zatím nic, ale je nepravidelná 28-31 dní, předminule dokonce až 36. Tak trnu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
2.3.11 12:02
Bekynka píše:
domi píše:
Držím palce, ať vše dopadne dobře :srdce:
A to je taky volně prodejné?
Díky :srdce:

Určitě :-) (na předpis se to nedává) Jsou to vitamíny pro těhotné (a připravující se na těhotenství). Pro přípravu a první trimestr je tuším Femibion 800, stojí (teda před 2 a kousek lety stál :wink: ) kolem 300 Kč, bylo tam 30 tablet, takže na měsíc. Je to trochu dražší, ale pro „nás“ jsou tyto vitamíny lepší :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí