Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak jsem, holky, prolítla internet křížem krážem a všude je napsáno něco jiného
Ale k věci. Mám MTHFR a Leidenskou mutaci (heterozygot) a chci se zeptat, jestli mi to může nějak bránit v otěhotnění, popřípadě pak způsobit komplikace v těhotenství apod.
Na druhou stranu ěm uklidnuje, že to má celá naše rodinka, a babička, po třech dětech a všech neplánovaných, nikdy problémy neměla a zjistili ji to až v 60 letech. Tak nevím? ![]()
Ahoj já mám MTHFR homozygot…už dvakrát jsem potratila a po druhém ZT mi na to přišli. Výsledky mi přišli nedávno…v těhu by se mělo užívat asi 20× větší množství listovky a v některých případech se musí píchat i injekce na ředění krve…ale to vše zřejmě záleží na výsledku z hematologie
V otěhotnění asi problém nebude, já vždy otěhotněla do dvou měsíců, horší to bude ale v těhu
otehotnet není problém, ale udržet vetšinou ano..i když sou případy že donosily
Gynekolog mi asi před šesti lety řekl jen „Až budete těhotná, tak to budeme muset opravdu hlídat.“ Tak z toho jsem taky moudrá moc nebyla a nejsem.
O píchání injekcí vím, i o listovce (kterou beru ted i normálně 2× denně - z vlastního zájmu). Spíš se bojím, aby se to stihlo potom všehcno v čas podchytit.
musíš jít ješte na hematologii..kde ti daj přípravu a řeknou že až otehotníš máš si hned jít naklusat třeba ty injekce
petra.lovosice píše:
musíš jít ješte na hematologii..kde ti daj přípravu a řeknou že až otehotníš máš si hned jít naklusat třeba ty injekce
Já právě jednou ročně (ted už jednou za dva roky), navštěvuji trombotické centrum v Praze na Karlově náměstí. A tam mi tenkrát jen řekli, že jakmile otěhotním, mam bleskově dorazit. Toť vše.
Tak má to moje mamka a zřejmě i babička a obě neměli nejmenší problém, myslím si, že když se na to přijde včas a včas se to i podchytí, že je šance vysoká
no tak ted si to pohlídej až najdeš //..bež knim určite ti daj jehličky
Markétka29 píše:
Tak má to moje mamka a zřejmě i babička a obě neměli nejmenší problém, myslím si, že když se na to přijde včas a včas se to i podchytí, že je šance vysoká
Je fakt, že tenkrát se o těhlech věcech ani nevědělo a rodilo se v pohodě ![]()
Jak už bylo uvedeno - s otěhotněním opravdu problém není
Problém může být dítě donosit
Namísto klasické kyseliny listové bych doporučila spíše už naštěpenou ve Femibionu („s metafolinem“) - tělo si ji lépe vezme.
Držím palce, ať vše dopadne dobře ![]()
To je fakt a dřív se asi zas až tak ty potraty neřešily jako teď. Ale ještě,že se s tim teď dá něco dělat. To je asi pro nás to nejdůležitější.
domi píše:
Jak už bylo uvedeno - s otěhotněním opravdu problém neníProblém může být dítě donosit
Namísto klasické kyseliny listové bych doporučila spíše už naštěpenou ve Femibionu („s metafolinem“) - tělo si ji lépe vezme.
Držím palce, ať vše dopadne dobře
A to je taky volně prodejné?
Díky ![]()
verububu píše:
Teď nevím, jestli jsem homozygot, nebo heterozygot
Otěhotnění bylo skoro hned, na konci obou těhu jsem si musela píchat injekce Clexanu. Celé těhu bez problému a to jsem u druhého teda prováděla věci
Tak to jsi měla fajn. Kéž by mi to taky takhle vyšlo.Já dneškem čekám MS, zatím nic, ale je nepravidelná 28-31 dní, předminule dokonce až 36. Tak trnu ![]()
Bekynka píše:domi píše:A to je taky volně prodejné?
Jak už bylo uvedeno - s otěhotněním opravdu problém neníProblém může být dítě donosit
Držím palce, ať vše dopadne dobře
Díky
Určitě
(na předpis se to nedává) Jsou to vitamíny pro těhotné (a připravující se na těhotenství). Pro přípravu a první trimestr je tuším Femibion 800, stojí (teda před 2 a kousek lety stál
) kolem 300 Kč, bylo tam 30 tablet, takže na měsíc. Je to trochu dražší, ale pro „nás“ jsou tyto vitamíny lepší ![]()