Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Bracha je nejak omezen na pravech? Cizi posta se neotvira a neresi se to takhle. ![]()
@Maky9887 píše:
Bracha je nejak omezen na pravech? Cizi posta se neotvira a neresi se to takhle.
Taky nechápu, ani když vyzvednu balík pro manžela a vím, co tam je, stejně mu to nechám, není to moje ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Chtěla jsme se zeptat zda je tu někdo mezi vámi kdo si prošel stejnou situací.
Minulý týden jsme se dozvěděla že můj brácha má dluhy. Otevřela jsme dopisy od nebankovních půjček. Brácha je mladý 23 let, pracovitý, hodný, nekouří, nepije je zaměstaný. Hned jsme to začali řešit. Chtěl podnikat a nevyšlo mu to. Sám přiznal že to byla hloupost. Bydlíme pod jednou střechou. Rodiče jsme z toho vynechali. Maminka je nemocná nechodí do práce. Takže jsme ji chtěli vynechat hlavně po psychické stránce. Finančně by nám nepomohla. S manželem máme malé dítě, hypotéku a pomáháme mu to řešit. Dali jsme mu peníze aby splatil to nejnutnější. Byl tam i dopis nezplatneni pujicky. Nebyli to žádné velké půjčky. Ale nesplácel je a když si půjčil 13000 tak se to vyšplhalo na 22000. Nejvíc dloužil 71000. Z nejhoršího jsme venku s manželem jsme mu pomohli. Má vše pod kontrolou a tak za 2 měsíce by měl mít všechny pujicky splacene. Měl toho víc. Já vlastně nevím ani proč to píšu. Jen jsme se chtěla zeptat jestli to někdo taky někdy řešil. Jako bojím se aby se to neopakovalo. Ale přísahal nám že prostě to byla blbost a že si o tom málo přečetl. Chtěl si kupovat dům, pozemek nebo byt. Ale věděl že je vše drahé a tak začal podnikat prostě. Měl pár projektu které nestihl musel zaplatit pokutu. A namísto 40 000 které měl za to dostat ještě na tom prodělal. Prošel si někdo z vás podobnou situací.? Ono jako teď už si mi ulevilo. Ono teda říká že bych se o tom ani nedozvěděla že na konci měsíce měl jít za majitelem firmy. A peníze by mu na to dal. ( Z jeho synem jsou dobří přátelé). Chce to udělat i teď že za ním půjde a peníze nám vrátí. Bráchovi by se to odečítalo třeba z výplaty. Nebo jak by se domluvili. Já mu říkám že to je blbost že mi na peníze nespěchame. Ale brácha nám to nechce dávat třeba rok. Omlouvám se za anonym a hlavně za sloh. Ale budu ráda když mi něco napíšete. 🙏 🙂 ještě dodám. Ano já jsme zapomněla napsat důležitou věc. Brácha si vzal, nechci říct ukradl pak je vrátil. Moje peníze v hotovosti cca 20 000. Takže proto jsem to začala řešit. Cítila jsme že je doma problém. On se sám přiznal ale to jsme ještě nevěděli že má nabráne pujicky.Příspěvek upraven 21.01.24 v 14:00
Vypadá to, že je fin. negramotný.
Platil so zdrav. a soc. poj., když „podnikal“?
Vadilo by mi hodně, že Ti vzal těch 20 000kč.
Nejspíš bych s ním nechtěla dál bydlet…
Brácha by si mel uvedomit, ze instantni reseni neni dobre reseni. Opet si chce půjčit, takze nepoucen. Rekni mu, ze jestli chce, muzete to sepsat, aby nemel blbej pocit, ale at uz si proboha nikde nic nepujcuje, zajisti si stabilni práci, neco našetří, a pak teprve muze, se zkusenostmi a polstarem, zacit budovat vetsi věci. Jinak je v tom do roka zpátky…
Ano, bála bych se, že se to bude opakovat a pokud vám nabízí splacení, brala bych hned. Ať mu to strhávají z platu.Ze zkušenosti z rodiny, kdy se jen slibuje a skutek utek s vrácením půjčených peněz, bych brala jistotu.
A hlavne si over, jestli si platil za dobu podnikani zdravotni pojisteni…To je moc dulezite, protoze jestli neplatil, musite to resit, jinak tam naskakuji docela velke penale…
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Minulý týden jsme se dozvěděla že můj brácha má dluhy. Otevřela jsme dopisy od nebankovních půjček. Brácha je mladý 23 let, pracovitý, hodný, nekouří, nepije je zaměstaný. Hned jsme to začali řešit. Chtěl podnikat a nevyšlo mu to. Sám přiznal že to byla hloupost. Bydlíme pod jednou střechou. Rodiče jsme z toho vynechali. Maminka je nemocná nechodí do práce. Takže jsme ji chtěli vynechat hlavně po psychické stránce. Finančně by nám nepomohla. S manželem máme malé dítě, hypotéku a pomáháme mu to řešit. Dali jsme mu peníze aby splatil to nejnutnější. Byl tam i dopis nezplatneni pujicky. Nebyli to žádné velké půjčky. Ale nesplácel je a když si půjčil 13000 tak se to vyšplhalo na 22000. Nejvíc dloužil 71000. Z nejhoršího jsme venku s manželem jsme mu pomohli. Má vše pod kontrolou a tak za 2 měsíce by měl mít všechny pujicky splacene. Měl toho víc. Já vlastně nevím ani proč to píšu. Jen jsme se chtěla zeptat jestli to někdo taky někdy řešil. Jako bojím se aby se to neopakovalo. Ale přísahal nám že prostě to byla blbost a že si o tom málo přečetl. Chtěl si kupovat dům, pozemek nebo byt. Ale věděl že je vše drahé a tak začal podnikat prostě. Měl pár projektu které nestihl musel zaplatit pokutu. A namísto 40 000 které měl za to dostat ještě na tom prodělal. Prošel si někdo z vás podobnou situací.? Ono jako teď už si mi ulevilo. Ono teda říká že bych se o tom ani nedozvěděla že na konci měsíce měl jít za majitelem firmy. A peníze by mu na to dal. ( Z jeho synem jsou dobří přátelé). Chce to udělat i teď že za ním půjde a peníze nám vrátí. Bráchovi by se to odečítalo třeba z výplaty. Nebo jak by se domluvili. Já mu říkám že to je blbost že mi na peníze nespěchame. Ale brácha nám to nechce dávat třeba rok. Omlouvám se za anonym a hlavně za sloh. Ale budu ráda když mi něco napíšete. 🙏 🙂lPříspěvek upraven 21.01.24 v 14:38
koukám, že nikdo necitoval a už jsou úpravy
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Minulý týden jsme se dozvěděla že můj brácha má dluhy. Otevřela jsme dopisy od nebankovních půjček. Brácha je mladý 23 let, pracovitý, hodný, nekouří, nepije je zaměstaný. Hned jsme to začali řešit. Chtěl podnikat a nevyšlo mu to. Sám přiznal že to byla hloupost. Bydlíme pod jednou střechou. Rodiče jsme z toho vynechali. Maminka je nemocná nechodí do práce. Takže jsme ji chtěli vynechat hlavně po psychické stránce. Finančně by nám nepomohla. S manželem máme malé dítě, hypotéku a pomáháme mu to řešit. Dali jsme mu peníze aby splatil to nejnutnější. Byl tam i dopis nezplatneni pujicky. Nebyli to žádné velké půjčky. Ale nesplácel je a když si půjčil 13000 tak se to vyšplhalo na 22000. Nejvíc dloužil 71000. Z nejhoršího jsme venku s manželem jsme mu pomohli. Má vše pod kontrolou a tak za 2 měsíce by měl mít všechny pujicky splacene. Měl toho víc. Já vlastně nevím ani proč to píšu. Jen jsme se chtěla zeptat jestli to někdo taky někdy řešil. Jako bojím se aby se to neopakovalo. Ale přísahal nám že prostě to byla blbost a že si o tom málo přečetl. Chtěl si kupovat dům, pozemek nebo byt. Ale věděl že je vše drahé a tak začal podnikat prostě. Měl pár projektu které nestihl musel zaplatit pokutu. A namísto 40 000 které měl za to dostat ještě na tom prodělal. Prošel si někdo z vás podobnou situací.? Ono jako teď už si mi ulevilo. Ono teda říká že bych se o tom ani nedozvěděla že na konci měsíce měl jít za majitelem firmy. A peníze by mu na to dal. ( Z jeho synem jsou dobří přátelé). Chce to udělat i teď že za ním půjde a peníze nám vrátí. Bráchovi by se to odečítalo třeba z výplaty. Nebo jak by se domluvili. Já mu říkám že to je blbost že mi na peníze nespěchame. Ale brácha nám to nechce dávat třeba rok. Omlouvám se za anonym a hlavně za sloh. Ale budu ráda když mi něco napíšete. 🙏 🙂l
Nezlob se na mě, ale brácha je brutálně finančně negramotný, a ty ho v tom ještě podporuješ.
Příspěvek upraven 21.01.24 v 15:30
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Minulý týden jsme se dozvěděla že můj brácha má dluhy. Otevřela jsme dopisy od nebankovních půjček. Brácha je mladý 23 let, pracovitý, hodný, nekouří, nepije je zaměstaný. Hned jsme to začali řešit. Chtěl podnikat a nevyšlo mu to. Sám přiznal že to byla hloupost. Bydlíme pod jednou střechou. Rodiče jsme z toho vynechali. Maminka je nemocná nechodí do práce. Takže jsme ji chtěli vynechat hlavně po psychické stránce. Finančně by nám nepomohla. S manželem máme malé dítě, hypotéku a pomáháme mu to řešit. Dali jsme mu peníze aby splatil to nejnutnější. Byl tam i dopis nezplatneni pujicky. Nebyli to žádné velké půjčky. Ale nesplácel je a když si půjčil 13000 tak se to vyšplhalo na 22000. Nejvíc dloužil 71000. Z nejhoršího jsme venku s manželem jsme mu pomohli. Má vše pod kontrolou a tak za 2 měsíce by měl mít všechny pujicky splacene. Měl toho víc. Já vlastně nevím ani proč to píšu. Jen jsme se chtěla zeptat jestli to někdo taky někdy řešil. Jako bojím se aby se to neopakovalo. Ale přísahal nám že prostě to byla blbost a že si o tom málo přečetl. Chtěl si kupovat dům, pozemek nebo byt. Ale věděl že je vše drahé a tak začal podnikat prostě. Měl pár projektu které nestihl musel zaplatit pokutu. A namísto 40 000 které měl za to dostat ještě na tom prodělal. Prošel si někdo z vás podobnou situací.? Ono jako teď už si mi ulevilo. Ono teda říká že bych se o tom ani nedozvěděla že na konci měsíce měl jít za majitelem firmy. A peníze by mu na to dal. ( Z jeho synem jsou dobří přátelé). Chce to udělat i teď že za ním půjde a peníze nám vrátí. Bráchovi by se to odečítalo třeba z výplaty. Nebo jak by se domluvili. Já mu říkám že to je blbost že mi na peníze nespěchame. Ale brácha nám to nechce dávat třeba rok. Omlouvám se za anonym a hlavně za sloh. Ale budu ráda když mi něco napíšete. 🙏 🙂lPříspěvek upraven 21.01.24 v 14:38
Proč otviras cizí dopisy? A proč to resis?
@arinecka píše:
Nezlob se na mě, ale brácha je brutálně finančně negramotní, a ty ho v tom ještě podporuješ.
Přesně, první dluží par tisíc, za chvíli milion a co pak? Tolik mu asi jen tak nedá, aby mu zachránila zadek. ![]()
Bratr je mladý a nepoučený, evidentně finančně negramotný a ty nejsi jeho matka, abys na něj dohlížela! takto mu pomoct byla docela chyba, protože si může říct, že „zas tak moc se přece nestalo“!
ať si laskavě zkontroluje zdravotní pojištění, pořádně maká a nepůjčuje si takhle bl-bě!!
nikdy! teď to bylo nejvíc 70 tisíc, co budete dělat, až to bude 700??
@dreamis píše:
Přesně, první dluží par tisíc, za chvíli milion a co pak? Tolik mu asi jen tak nedá, aby mu zachránila zadek.
Presne tak. On nevedel, netusi, myslel…
To by ho mohlo ve finale prijit hodne draho, a ji taky.
@arinecka píše:
Presne tak. On nevedel, netusi, myslel…
To by ho mohlo ve finale prijit hodne draho, a ji taky.
mně se moc „líbí“ název diskuse - můj brácha se zadlužil z hlouposti
![]()
už se někdy někdo zadlužil z chytrosti?
Dobrý den,
Minulý týden jsme se dozvěděla že můj brácha má dluhy. Otevřela jsme dopisy od nebankovních půjček. Brácha je mladý 23 let, pracovitý, hodný, nekouří, nepije je zaměstaný. Hned jsme to začali řešit. Chtěl podnikat a nevyšlo mu to. Sám přiznal že to byla hloupost. Bydlíme pod jednou střechou. Rodiče jsme z toho vynechali. Maminka je nemocná nechodí do práce. Takže jsme ji chtěli vynechat hlavně po psychické stránce. Finančně by nám nepomohla. S manželem máme malé dítě, hypotéku a pomáháme mu to řešit. Dali jsme mu peníze aby splatil to nejnutnější. Byl tam i dopis nezplatneni pujicky. Nebyli to žádné velké půjčky. Ale nesplácel je a když si půjčil 13000 tak se to vyšplhalo na 22000. Nejvíc dloužil 71000. Z nejhoršího jsme venku s manželem jsme mu pomohli. Má vše pod kontrolou a tak za 2 měsíce by měl mít všechny pujicky splacene. Měl toho víc. Já vlastně nevím ani proč to píšu. Jen jsme se chtěla zeptat jestli to někdo taky někdy řešil. Jako bojím se aby se to neopakovalo. Ale přísahal nám že prostě to byla blbost a že si o tom málo přečetl. Chtěl si kupovat dům, pozemek nebo byt. Ale věděl že je vše drahé a tak začal podnikat prostě. Měl pár projektu které nestihl musel zaplatit pokutu. A namísto 40 000 které měl za to dostat ještě na tom prodělal. Prošel si někdo z vás podobnou situací.? Ono jako teď už si mi ulevilo. Ono teda říká že bych se o tom ani nedozvěděla že na konci měsíce měl jít za majitelem firmy. A peníze by mu na to dal. ( Z jeho synem jsou dobří přátelé). Chce to udělat i teď že za ním půjde a peníze nám vrátí. Bráchovi by se to odečítalo třeba z výplaty. Nebo jak by se domluvili. Já mu říkám že to je blbost že mi na peníze nespěchame. Ale brácha nám to nechce dávat třeba rok. Omlouvám se za anonym a hlavně za sloh. Ale budu ráda když mi něco napíšete. 🙏 🙂l
Příspěvek upraven 21.01.24 v 14:38