Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Lalelale píše:
@PaniBovaryovaaa já ho také chci plánovaně, protože co jsem tu četla o klasickém porodu, to jsem někdy musela tu diskuzi zavřít… něco jako popisuješ s tou kamarádkou, úplně strašlivé. Vesměs jsem všude četla, že císař je méně invazivní a nedávno byl někde rozhovor s doktorem, co říkal, že kdyby on byl žena, rodil by jedině císařem. Já nikdy nebyla ani na operaci, takže když tu ted čtu (pravda, dost škodolibé) posměšky, až si zakladatelka počká, jak ji budou přebalovat, jímá mě hrůza. Děkuju za názor. Je ta jizva pak hodně vidět?
ten doktor je z Jihlavy, teď nevím jméno, ale možná je primář tamějšího gyn-porod. odd. Mě se líbí termín too posh to push (příliš nóbl na tlačení), který se vyskytl v souvislosti s Beckhamovou, která císařem rodila 4×. Jako chápu, že pro některé je to jak rudý hadr na býka - to že má někdo možnost volby nebo si císaře zařídit, pak naprosto chápu, že asi tak 90 procent ženských chce naopak rodit přirozeně a prožít si to (já ani omylem, nikdy jsem tuhle touhu neměla), ale pak nechápu, proč mají problém s tím, že ostatní si „nevyžerou“ porodní bolesti a uniknou tomu díky domluvenému císaři. Přitom o vyhnutí se bolesti až tak nejde, císař bolí taky, jinak a jindy, ale taky. I když určitě míň, neslyšela jsem žádný příběh, že by měl někdo chuť se po císaři zabít, jen aby ta bolest skončila
Což naopak u vaginálního je to samá chutovka typu, omdlívala jsem bolestí, bylo mi všechno fuk, chtěla jsem umřít…No, každopádně na císaři jsou prostě nejlepší dvě věci - minimální ohrožení dítěte a netknutý spodek. Ne děkuji, nechci riskovat ani kleště ani zaseknutní dítěte v porodních cestách a nemám chuť řešit bolestivý sex, inkontinenci nebo jizvu poté co mě někdo nastřihne nůžkama jak kuře.
@PaniBovaryovaaa
Já opravdu dost pochybuju, že někoho to do hloubky rozřezaný břicho vůůůbec nebolí. Někoho víc někoho míň tojo, ale že by někdo vyskočil jak rybka úplně bez problémů, tak to mu moc nevěřím. Já neříkám, že jsem nemohla chodit měsíc, ale asi 2 dny to bylo hodně hustý a 14 dnů bolesti při vstávání atd dost velký. Do toho když má člověk skákat kolem dítěte a kojit (to mi šlo pouze v leže), nic moc no.
Kde sis zařídila císaře na přání?
@veria píše:
@PaniBovaryovaaa
Já opravdu dost pochybuju, že někoho to do hloubky rozřezaný břicho vůůůbec nebolí. Někoho víc někoho míň tojo, ale že by někdo vyskočil jak rybka úplně bez problémů, tak to mu moc nevěřím. Já neříkám, že jsem nemohla chodit měsíc, ale asi 2 dny to bylo hodně hustý a 14 dnů bolesti při vstávání atd dost velký. Do toho když má člověk skákat kolem dítěte a kojit (to mi šlo pouze v leže), nic moc no.
Však mě to taky bolelo, to nerozporuju. Ale jak u všeho platí, že někoho to bolí víc a jiného míň a stejně tak je každý jinak brzo fit. Zařídila jsem si ho v Brně, na Obilňáku.
@PaniBovaryovaaa Vážně moc děkuju za podrobné info. Jak dlouho jsi se po císaři dávala dohromady? Jak to probíhá v nemocnici a kdy můžeš domů?
@Lalelale píše:
@PaniBovaryovaaa Vážně moc děkuju za podrobné info. Jak dlouho jsi se po císaři dávala dohromady? Jak to probíhá v nemocnici a kdy můžeš domů?
Je to už pár let, takže už si ne všechno detailně pamatuju. Ale císaře jsem měla v úterý ráno, ještě ten den byla na nějakém pooperačním pokoji (žádná JIP), večer už nadstandart. Domů jsem šla v sobotu ráno a to už jsem chodila bez nějakých větších bolestí, jen při sednutí do auta apod jsem třeba bolestí sykla, ale nešlo o žádnou nonstop trvající nepřetržitou bolest, samotný popis císaře jsem tu psala už dřív.
@belladonna ahoj, nevím, každý má vnímání bolesti jinde. Já jsem neměla pocit, že když nebyl přirozený porod, tak jsem jako nějak zklamala… Sebe ani rodinu určitě ne, ostatní ať si myslí co chtějí. Možná tu hrůzu si spíše tvoří hlava
, já to brala pozitivně. Já taky furt čekala tu hrůzu, děsivou bolest, ale když jsem se rychle pohla, bylo to jakoby mě někdo silně štípnul, a to je vše, žádné hodinové bolesti. Hýbala jsem se dost pomalu, to ano, ale vstávala jsem z postele rychleji než holka vedle po klasickém porodu - taky furt seděla na kruhu, který jsem ji věnovala (já byla připravena na vše). Podruhé už jsem věděla, že moje tělo reaguje dobře, ale asi i ti doktoři byli fajn. Zvenku je to jen 1 steh - na každé straně jizvy uzlík, 10 den se steh vytáhnul. Mazala jsem gelem z dubové kůry a na kontrole v 6ti nedělí byla jizva vláčná, měkká.
@veria píše:
@PaniBovaryovaaa
ona neříká, že nebolí, říká že každý druh porodu bolí jinak
@Leo44 píše:
Jsem úplně v pohodě, už se těším na rodinu a všechno, hold každý to má jiný. A jsem šťastná, že jsem takhle ok. Uvidíme jaký to bude zítra, ale tak nezavidte hold to někdo snaží lépe. Někdo hůře. to je každého věc a každý je jináč vybaven.bych Vám poslala fotecku aby jste věřili. teď se musím přiznat, že jsem si řekla o pichnuti proti bolesti, protože mi dali injekci na stáhnutí dělohy a Teda to začalo po chvilce bolet. A tak jedu už lék proti bolesti.
komu vzdáváš hold?
@jiti81 píše:
@belladonna ahoj, nevím, každý má vnímání bolesti jinde. Já jsem neměla pocit, že když nebyl přirozený porod, tak jsem jako nějak zklamala… Sebe ani rodinu určitě ne, ostatní ať si myslí co chtějí. Možná tu hrůzu si spíše tvoří hlava, já to brala pozitivně. Já taky furt čekala tu hrůzu, děsivou bolest, ale když jsem se rychle pohla, bylo to jakoby mě někdo silně štípnul, a to je vše, žádné hodinové bolesti. Hýbala jsem se dost pomalu, to ano, ale vstávala jsem z postele rychleji než holka vedle po klasickém porodu - taky furt seděla na kruhu, který jsem ji věnovala (já byla připravena na vše). Podruhé už jsem věděla, že moje tělo reaguje dobře, ale asi i ti doktoři byli fajn. Zvenku je to jen 1 steh - na každé straně jizvy uzlík, 10 den se steh vytáhnul. Mazala jsem gelem z dubové kůry a na kontrole v 6ti nedělí byla jizva vláčná, měkká.
no, já měla císaře plánovaného, po operaci jsem byla ráda, že to mám za sebou, ale prostě je to obrovská díra v břiše, svaly roztáhnuté, bolelo mě to i přes ty opiáty při pohybu hrozně. Samozřejmě se to přežije rozhýbe, ale ty dva týdny ohlá jsem prostě chodila a nebyla jsem tam jediná. Nechápu, jak to může někoho jen štípat nebo tahat. Absolutně nechápu, ale věřím samozřejmě. Nebo jestli je to účinkem těch léků, že někomu uleví víc, někomu míň? Jako, něčím to být musí.
@Leo44 5h po sekci je paráda, počkej zítra až poprvé vstaneš
Pro mě nejhorší den byl 3
.Já mám 3 sekce a nejlepší byla ta poslední, už na JIP jsme se cítila dobře a druhý den jsme vstala a došla na wc a ani mě nic moc nebolelo. pak jsem zcela bez bolestí stála u malé na JIRP přes 2h ![]()
Břicho neboli pouze tahá, jen hlava bolí docela dost a nemám hlad a vše vyvracím. V leze je vše v pořádku.
@Leo44 třeba je to těmi léky, líp ti zabírají, proto ale zvracíš, ale máš malé bolesti. Já měla veliké bolesti, ale zvracení žádné, ani náznaky nevolnosti. Ale buď ráda, že to dobře zvládáš. ![]()
@Leo44 Mělas epidurál? proto mi to bylo divný, že pár hodin po tom se někam registruješ a píšeš sáhodlouhé litanie. Po epi se musí ležet v klidu, nenamáhat hlavu, nezvedat ji, nejlépe ani neotáče, aspoň 12 hodin. Jinak to právě způsobuje nevolnosti a bolest hlavy.
Ahoj, mám za sebou dva porody. První porod vaginalne trvajici 10.hodin, porod proběhl bez komplikací po 3.hod.jsem sla se sestrou do sprchy a dovezla si sama dceru z poradního sálu na pokoj (porodnice-JH) a HNED jsem se mohla o dceru postarat sama (krásný pocit z porodu jsem měla hned i když byli chvíle, kdy jsem myslela že ty bolesti nevydržím a Vydrzela????).Druhy porod pro sikmou polohu plodu +spatne ozvy pri kontrakcich akutní CS. samotný porod po epid. a.v pohodě, ale co nastalo po odezneni anestezie pro me osobne hruza. Bolest pri kazdem pohybu i po Dolsinu bezmoc vstat k placicimu miminku…vykoupat ho, nakojit i přesto že Vám miminko přinesou ze začátku, až na lůžko… a to me provazelo i po propusteni, cele 6.nedeli byl pro mne ocistec jak me bricho bolelo.Vim kazda citi bolest jinak, ale opravdu obdivuji maminky co podstoupi dobrovolne CS☺. Pokud bych si mohla zvolit rozhodne prirozeny porod…ale lezely se mnou na pokoji 2 maminky, ktere byly stastne za CS☺holt každá jsem jiná…
@PaniBovaryovaaa + @veria holky děkuju