Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Krakatice88. Imunoglukan dětem, dospělým asi ne. Nezkousela jsem ho. Pro dospělé jede výběr širší, myslím si.
Imunoglukan jsme zkoušeli dva roky a neřekla bych, že by to u nás mělo nějaký výrazný efekt, syn byl nemocný hodně často.
Teď zkoušíme Multiimun a zatím je zdravej - ale je to měsíc, co ho bere. Uvidíme jak to bude dál.
Zůstáváme u Multiimunu, navíc neobsahuje konzervační látku, Imunoglukan ano.
tak nevyzkoušeli jsme ani jeden - ani Multiimun ani Immunoglukan, ![]()
ale radim:
pro dospělé rozhodně preventan, doporučuju všemi deseti, sama si ho nasazuju koncem srpna a beru poctivě celou sezonu až do jara každý den ráno vycumlám tabletku na „cestu do práce“
- mám už to jako rituál, kupuju si balení na 3 měsíce, beru to takto už snad čtvrtou sezonu
pro děti bych dala ten Immunoglukan - i když jak jsem psala, vyzkoušený ho nemáme. Synkovi dávám taky preventan - v dětské formě - preventan junior. Na posílení imunity po snad dvouletém „školkovém“ marodění pomohl jedině Bronchovaxon - bakteriální lyzát, je to na předpis, musí se dlouhodobě, minimálně 3 sezony, letos jsme začali už 4. sezonu a to už v dávkování 10 dnů ano, 20 dnů ne, předtím bral obden.
Z těch přírodních věcí bych radila Stopbacil, v případě kašle Stopkašel, osvědčilo se nám to. Jinak byl dobrý i takový multivitamínový sirup z DM, ale teď jsem ho tam už neviděla. Moc dobrý je sirup Echinka pro děti - taky dávám malému preventivně, on to už taky má jako ranní rituál.
co nám nepomohlo - echinacea, rakytník - nic moc efekt.
je to fakt hrozně individuální, co komu pomůže
jo a ještě já si dávám kapky Citrovital - extrakt z grapefruitových jader, ale to není pro děti, jen pro dospělé…
ach jo, to je zase román ![]()
Zkoumala jsem to a slozeni i obsah ucinnych latek je stejny. Kupuji multiimun a kombinuji to s multisanostolem a prijde mi, ze to funguje.
@Gerberka Díky za tvůj román, nechápu, jak jsem na Preventan mohla zapomenout, před pár lety jsem ho brala taky. Tak na něj zase najedeme. A díky za další tipy, píšu si a poohlídnu se po tom ![]()
@Ter85 Já jsem se na složení koukala, ale až teď jsem si vyhledala podrobnější info a myslím, že máš pravdu. Vypadá to, že je to skoro to samé. Díky ![]()
ahoj, mladší synek byl právě naprostá katastrofa ve školce, rok a půl nevydržel déle snad než týden a kousek ve školce, v nejhorších dobách do středy a pak marod, prostě hrůza! Byla jsem šílená, navíc jsem se vrátila v práci, takže věčně ošetřovačky (naštěstí zaměstnavatel je tolerantní), bylo to prostě věčně to „školkové marodění“, angíny, průdušky, atb. během půl roku běžně 6×, měl totálně chudák odrovnanou imunitu, po roce vytrhnout nosní mandli…jen pomalu, pomaličku postupem času se vše zlepšovalo, kvůli vysoké nemocnosti měl i odklad školy (navíc je koncem července narozený), takže do školky chodil 4 roky a můžu říct, že až ten úplně poslední loňský rok byl super - jen listopad a prosinec trochu viroza, jinak NIC!! Ani kašel, ani rýma, ani nachlazení. Ale říkám - on je trochu „chráněný“ tím bronchovaxonem - bral ho 3 roky po sobě.
dávám další tipy, co jsem si vzpoměla:
Ono stejně ty děcka musejí z nemocí vyrůst..Já si vůbec už ani nedovedla představit, že půjdu ráno normálně do práce bez toho, aniž bych řešila horečku, kašel, rýmu
…jak to udělat v práci a zase za doktorkou atd…bylo to nekonečné, chtělo to fakt trpělivost. Malému vzali i krev na imunitu - tam žádný deficit, alergologické testy - taky nic = vše jsem uělala pro „klid duše“, abych já měla čisté svědomí. A teď mu bylo 7, je v 1. třídě a musím tisíckrát zaklepat, zdravý jak řípa, celé odpoledne prolítá povenku a rok a půl už byl úplně bez atb!!!
držím palce ![]()
@Gerberka Tak to jste si pěkně užili, všichni. Doufám, že syn už bude v pohodě
Děkuju ti za tipy, vyzkouším co se dá. Už mě nebaví nechávat v lékárně tolik peněz a nic z toho. Vyzkouším ty přírodní preparáty a snad bude líp. Teď doma ležíme nemocní dva dospělí a dvě děti a je to docela luxus, dovolit si v dnešní době marodit celá rodina! V lékárně jsme nechali 600 jen po odchodu od lékařů v úterý a včera další pětikilo za předražené laktobacily, sirup na imunitu, spreje do nosu a doplnění zásob na horečky
Proto právě potřebuju posílit imunitu, protože tohle si nemůžeme dovolit několikrát za podzim a zimu :/
a jak máš staré děti? už školkové?
přesně moje řeč - kdybych to měla brát, kolik jsem v lékárnách nechala peněz, šlo by to určitě do tisícovek…těch preparátů je strašně moc, na každého zabírá něco jiného…
ještě napíšu, že absolutně K NIČEMU jsou výrobky typu Martánci, Hvězdíci, Vibovit apod. - NEKUPOVAT!! Jsou to jen reklamní taháky na peníze - jedna moje celoživotní kamarádka je magistrou farmacie v lékárně a ta zná podrobně všechna ta složení a říkala, že tohle jsou jenom taháky na peníze od lidí různých farmaceutických firem, a říkala, že by silně pochybovala o tom, zdali tyto přípravky opravdu obsahují to, co propagují.
taky přidávám dobrou zkušenost s Multisanostolem - tuším, že taky to malý jednou měl po nemoci…jsou v tom teda hodně béčka a je to dobré i při nechutenství.
Śkoda toho multivitaminového sirupu z DM…to bylo minulou sezonu a už se v DM neobjevil, netuším, jestli ho přestali dodávat nebo co…byl fakt výborný!! i chuťově a jinak taky
u těch děcek to chce fakt čas, já tomu nevěřila, ale pokud jinak mají imunitu dobrou (potvrzenou i testy z krve), nejsou alergici, astmatici apod. - tak jedině trpělivost a až povyrostou, je to lepší. Imunita hodně dozrává okolo pátého, šestého roku…
ono právě u těch malých dětí (tříletých, čtyřletých…) je blbý to, že jakmile jdou z nemoci do nemoci tak, jak jsem psala, tak je pravděpodobnost astmatu z těch dýchacích problémů a tak - a to je potřeba hlídat. Proto právě malý dostal i bronchovaxon - je to bakteriální lyzát (čili směs „polochcícplných“ bakterií vyloženě na imunitu dýchacích cest; je to vlastně „očkování“ - bakterie v neškodném množství a tělo si proti nim vybuduje imunitu); je to teda běh na dlouhou trať, kúra se musí opakovat, nejlépe 3 roky po sobě. Říkám - už i to máme za sebou a teď to malý bere v preventivním dávkování…
jinak obecně - hodně chodit ven, za každého počasí - v dešti, mrazu… - vyrazit, do lesa, do přírody…hlavně žádná vydýchaná obchodní centra, kde rodina stráví i s dětmi skoro celý víkend
= to úplně nesnáším a sama do OC vůbec nechodím. Taky plavání je dobré, otužovat, turistika…taky pravidelný denní režim, hodně spát, pít…
ještě jsem si vzpoměla na ty laktobacily - malý měl totálně odrovnanou tu střevní mikrofloru po braní atb…- kupovala jsem mu potom BIOPRON - takové vysypávací sáčky, je to teda zase pálka jak hrom, ale jsou fakt nejlepší, zkoumali jsme v lékárně veškerá složení těch laktobacilů a ten Biopron je fakt jednička. Pro děti nejlepší ty vysypávací sáčky, já je kupovala synovi i v těch čtyřech, pěti letech…a když trochu průjem, tak mu sáček šoupnu ještě teď a to je mu 7 ![]()
My máme s Biopronem jen tu nejlepší zkušenost. Je pro děti i pro dospělé. Český výrobek.
Ale tedy z těch cucacích blbin se nám osvědčil právě Vibovit. Je vyrobený v ČR, je chutný a co vím od kámošky, která tam dělá, opravdu tam ty látky ve výrobě „sypou“ a „lejou“ a míchaj.
Ale obecně, já neznám, že by děti šly z choroby do choroby, na průduškách neměly nikdy nic, hned ťukám, takže s jejich imunitou je možná jedno, co berou. Ten Imunoglukan dávám od září do dubna, první měsíc zvýšenou dávku, pak normální dávku (vše dle návodu). Na cucání Vibovit, ale to až v zimě, teď doma není. Biopron beru já.
Rozhodně přeju pevné zdraví všem ![]()
@Krakatice88 loni jsem dávala Imunoglukan a letos Multiimun. To se nedá přesně srovnat, záleží na tolika věcech, to by to dítě muselo brát za naprosto stejných podmínek a to nezajistíš.. Těžko zatím za měsíc soudit, ale přijde mi Multiimun možná o něco lepší.. Ale může to být shodou okolností, bude to hodně podobné.
Pro dospělé Preventan taky doporučuji všemi 10ti. Pro děti NE. Dávka je tam stejná jako v dospělém, ale aby chutnal a dětičky ho cucaly, je slaďoučký a bohužel narvaný umělými sladidly. Firma mně tenkrát hodně zklamala. Navíc Multiimun je pro děti od 1 roku, Preventan od 3 let. A dávat celý podzim a zimu denně dávku umělého sladila malému dítěti já tedy odmítám. JInak souhlasím, že všechny ty úžasné multiviamíny jako jsou marťánci a spol, jsou jen taháky na peníze. Není nad čerstvé ovoce a zeleninu.
Holky, moc vám děkuju, trochu jsem si udělala jasno a konečně vím, co je pro nás (doufám) dobré. ![]()
Měla bych dotaz. Koupila jsem teď dceři Multiimun, předtím měla Imunoglukan. Jen mě zaráží dávkování, to se dává pro každý věk stejné množství? Imunoglukan to měl podle kg a většinou co jsme měli různé sirupy, tak všude to bylo podle kg nebo alespoň podle věku. A kdy je nejlepší ho podávat? V návodu o tom nic není ![]()
Evidentne dle davkovani dava. Stejne jesou tam jen betaglukany, ktere ani nemaji stanovenou doporucenou denni davku a vitamin C. ![]()
@Annnet dávkování je 5ml denně. Máte tam nejvíc betaglukanu na trhu, navíc vitamin C a nukleotidy z colostra. Oproti Imunoglukanu lepší složení. Navíc je multiimun bez konzervantu a nemusí se dávat do ledničky.
@Veras82 Já ho právě koupila kvůli lepšímu složení, akorát dceři vůbec nechutná, musím jí ho dávat násilím
Ještě, že už zima za chvíli končí a pak dáme pauzu.