Musím a chci šetřit
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@111verunka111 píše:
@Olion Nabíječky vyndávat nemusí, když se mobil nenapájí. Nic to nežere, ted jsem to řešila nedávno s otcem, co je elektrikář
Tak to by mě zajímalo, co ho ve škole učili…
V každé nabíječce se měni napětí z 230 střidavejch, na třeba 12V stejnosměrnejch… Takže je blbost, aby to nic nežralo… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cuddy píše:
Musim rict, ze tomu se mne nechce verit, kdyz slysim, jak nabijecka po odpojeni mobilu ci tabletu vrci. Patrne to nebude nic v porovnani s pecenim kachny na nedelni obed, ale to je prave to setreni na vecech, ktere cloveku nic neprinasi.
To víš, že se napájí! I nabíječka od noťasu…
- Citovat
- Upravit
@Cuddy Vrčí? co to máš za nabíječku?
asi tak můj mi pořád říkal, at to vyndávám ze zásuvky, že to zbytečně žere. No ale mě to nedalo a celá rodina včetně toho táty, nám řekla že to nežere vůbec nic když není zapojený mobil.
- Citovat
- Upravit
@Litta
My večer u telky svítíme svíčkama - je to romantické a milujeme je. Máme x různých svícnů, barevných, čirých, olejových lampiček apod.
Pro zakladatelku:
My hodně ušetříme na drogérce. Od jara do podzimu peru v mýdlovém gelu (z jelena mi vypere skrvny, které nevypral Ariel) - dělám si vždy dva druhy zároveň: z klasického jelena a druhý z čistého marseillského mýdla (rozesmějou mě ty gely v akci, co obsahují 2% marseillského mýdla). Od podzimu do jara peru v prášku DenkMint - oproti Arielu levnější a vypere vše. Na katastrofy mám žlučové mýdlo. Čističe jsem si také oblíbila DenkMint z DM (trouba jako nová a čistič za 29,– Kč). Sprcháče, šampóny, krémy na tělo používáme zn. Balea. Výhoda u šampónů je, že jsou bez silikonů a stojí pár kaček.
U energii - na plyn máme ohřev vody, tam nic zvláštního nedělám. U elektřiny kromě večerního svícení svíčkami u telky si např. dávám pozor, abych vyžehlila pokud možno na jeden zátah (nevypínat a znovu zapínat žehličku), u rychlovarné konvice nehřeju více vody než je nutné (zkrátím dobu varu), mám elektrickou troubu, po upečení masa si hned nachystám (třeba o víkendu) nějákou buchtu nebo závin, co potřebuje jen krátkou dobu pečení a po vytáhnutí masa, tam šoupnu ještě něco a vypnu (znám svou troubu, dopeče se mi to na „odpadním teplu“ po vypnutí trouby). O všedním dnu vařím co nejvíce na plynu.
Zpracovávám sezónní ovoce a zeleninu (marmelády, sirupy, čalamády, lečo apod.). Ne v tunách, ale vydrží nám to a pak koupíme v Lidlu velké bílé jogurty (kilo vyjde na 30,– Kč a jsou bez škrobu a jiných sra…ehm fekálií), dám do mističek pod to třeba piškoty, přidám domácí jahodovou marmeládu s kousky ovoce (ne marmeládu z řepy s pár %jahod) nebo med a máme rychlý dzert za pár kaček a ne kelímek za 12,– Kč. Pro mléko chodím na místní statek, kde mají litr syrového plnotučného mléka za 12,– Kč (litr za 20 nebudu podporovat), vezmu 2 litry, jeden vypijeme syrový, druhý si zpasterizuju doma sama a vydrží týden.
Máme zavedenou obálkovou metodu, a tím jsme stáhli 2000,– Kč na jídlu a provozu domácnosti bez bolesti - tj. užíváme si stejně, koupíme si vínko, nemám pocit omezení a škrcení.
Maso koupíme u řezníka a mám na to obálku. Pak mám obálku 4× Lidl po 1000,– Kč, tam jezdíme jednou týdně. Utratíme tak 700-800,– Kč, zbytek z nákupu vrátím do obálky a na další si vezmu novou tisícovku. V lidlu kupujeme hlavně svačinové věci pro manžela a dceru - pomazánkové másla, šunky, jogurty, ale taky máslo, olej, mouky, cukry, luštěniny - prostě vše, kromě masa a pečiva. Pak mám obálku pro místní vesnický obchod s 500,– Kč na týden (pečivo, hezké a levné brambory, mléko ze statku apod.). Nu a pak obálku s tisícovkou, ze které se platí dceři stravenky do školy a drogérka. Chtělo to trochu rozplánovat, nebrat z různé hromádky a nedělat ve financích chaos. Vím, jestli beru z jídla nebo z drogérky a kolik mi ještě v daném kastlíku zbývá. Jako nehlídám každou korunu, že by došel akutně toaleťák a já při běžném nákupu v našem obchůdku koupila ke chlebu roli a pak přendávala 10,– Kč z obálky drogérka (takové drobné tam ani nemám). Ještě musím podotknout, že vajíčka a sezónní zeleninu máme domácí (kromě brambor tedy a ředkvičky a ledový salát taky nejsou celé léto).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@111verunka111 píše:
@Cuddy Vrčí? co to máš za nabíječku?asi tak můj mi pořád říkal, at to vyndávám ze zásuvky, že to zbytečně žere. No ale mě to nedalo a celá rodina včetně toho táty, nám řekla že to nežere vůbec nic když není zapojený mobil.
Mě vrčí i nabíječka od nového Iphone ![]()
- Citovat
- Upravit
@111verunka111 píše:
@Cuddy Vrčí? co to máš za nabíječku?asi tak můj mi pořád říkal, at to vyndávám ze zásuvky, že to zbytečně žere. No ale mě to nedalo a celá rodina včetně toho táty, nám řekla že to nežere vůbec nic když není zapojený mobil.
Vse mame od Samsungu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono se bohuzel da v dnesni dobe usetrit jen na tom jidle, obleceni a dovoleny. Energie se platit musi a predpokladam, ze pokud clovek neni zhyralej a nema pracku z dob praveku, nedela si vanu 3× denne, nesviti 24 hodin, tak tam proste neni moc co usetrit. ![]()
Ale sporive vychytavky, co me tak napadaji:
- mit na vsech vodovodnich kohoutkach pakove baterie a perlice (misi vodu se vzduchem, coz snizuje spotrebu)
- na zachode mit dvoji splachovani-kratke a dlouhe
- pokud je to mozne, poridit kamna nebo krb k vytapeni elektrinou ci plynem-na jare a na podzim pritapet kamnama-nam to letos usetrilo 8000 po odecteni nakladu na drevo
- hlidat si pri nakupu novych spotrebicu spotreby, pouzivat sporiva svitidla
- doporucuju nejakou valecnou ci povalecnou kucharku, pripadne se nechat zaucit zenou, co toto obdobi zazila a naucit se hospodarit s jidlem, co jsem na matersky, tak jsem se na to zamerila a stahla jsem naklady na potraviny o 40%.
- pestovat zeleninu a ovoce a chovat zver-dle moznosti-bydlime v byte, pronajala jsem si zahradku za 3000 rocne a mame kvanta ovoce a zeleniny, zavaruju, nakladam, zpracovavam, ukladam a pres zimu jsem temer nekupovala, jen citrony, banany a mandarinky s pomerancema

- vest si domaci ucetnictvi-koupit tlusty blok, tuzku (lze nahradit excelem
), sanon a ty tenky desky a zapisovat, planovat. Schovavam veskere uctenky, doma zapisuju do excelu, zakladam to. Jakmile prijdou vyplaty a rodicak, zaplatim najem, energie, pojistky atd, pak planuji vydaje-co je potreba koupit, dle toho ihned odkladam penize na sporeni, na dovolenou, na rezervu. My s muzem mame kapesny a z toho si financujeme vlastni obleceni, boty, konicky a aktivity, vse ostatni jde na ucet domacnost a z toho se kupuje jidlo, veci do domacnosti, potreby pro deti, leky atd. Jsem trosku magor-jsem profesi ucetni a delam finance, setrit nemusime a pred materskou jsem to tak nehrotila, ale mam manzela, co neumi hospodarit a z jeho nadprumerneho prijmu by se uzivili 2-3 rodiny a on mel problem vyjit. Tudiz nastoupil matriarchat a zije se nam dobre.
My si pak dopravame dovolene, vylety-ale nejsme narocny, v lete jezdime pod stan, i kdyz do zahranici, dopravame si v zime lyzovani v Alpach, na vylete na penize nekoukam-neresim vstupny nebo ceny jidla v restauraci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@111verunka111 Jo, vrčí všechno, nejvíc ta od ntb, pak ty od mobilů. Mě to fakt ruší a závidím těm, co už mají tak poškozený sluch, že o tom ani neví. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@czaky já akce neřeším a taky mě nebaví přemýšlet o tom, co budu vařit
uvolním si tak časový i myšlenkový prostor pro jiné věci
a i tak ušetřím hodně proti době, kdy jsem chodila v práci denně na oběd do restaurace a pokaždé jsem tam nechala 120 Kč
jenom za obědy… Večer v baru kuřecí křídla nebo tortillu za další stovku a už to lítalo
takže proti tomu ušetřím dost…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Litta píše:
@111verunka111 Jo, vrčí všechno, nejvíc ta od ntb, pak ty od mobilů. Mě to fakt ruší a závidím těm, co už mají tak poškozený sluch, že o tom ani neví.
Presne! Obcas chodim po dome a hledam, co to tak kde piska. Nejlepsi je, ze to slysim pouze ja
A treba nabijeci zakladna k roombe sumi tak moc, ze jsem ji musela vystehovat na chodbu, s tou se zit nedalo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kacz píše:
@czaky já akce neřeším a taky mě nebaví přemýšlet o tom, co budu vařituvolním si tak časový i myšlenkový prostor pro jiné věci
a i tak ušetřím hodně proti době, kdy jsem chodila v práci denně na oběd do restaurace a pokaždé jsem tam nechala 120 Kč
jenom za obědy… Večer v baru kuřecí křídla nebo tortillu za další stovku a už to lítalo
takže proti tomu ušetřím dost…
Akce taky neřeším, nebaví mě furt civět do letáků. Ani ty letáky neodebíráme. Zbytečný…
- Citovat
- Upravit
@Litta Tak já bych to určitě slyšela a věřím, že ti to leze na nervy. My měli kdysi starší televizi, ta žrala mimochodem jak rakovina. A začala pískat, no mě to lezlo šíleně na nervy, ale slyšela jsem to tu jenom já ![]()
- Citovat
- Upravit
@111verunka111 píše:
@Olion Nabíječky vyndávat nemusí, když se mobil nenapájí. Nic to nežere, ted jsem to řešila nedávno s otcem, co je elektrikář
A žrát by měly malinko, že se to ani nevyplatí vyndavat. Ale já to dělám, po požáru je pak nějaké šetření k ničemu, může se stát. (I konvici vytahuji.) A aspoň to pak nebzučí. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@111verunka111 Takovou jsme měli na chalupě, to se nedalo. Rodiče mi nevěřili. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Litta Tak ale tím pádem by žrala i pračka, když jí mám v zásuvce, ale neperu..? a ostatni elektricke spotřebiče co jsou zapojené…
- Citovat
- Upravit