Musím nastoupit na mateřskou?

1475
7.7.11 12:19

Musím nastoupit na mateřskou?

Zdravím všechny a prosím o radu. Pracuji na DPP a DPČ a počítám s tím, že budu pracovat až do porodu, ale teď mě napadlo jestli nemusím povinně nastoupit na mateřskou těch 6 týdnů před porodem jako je to u klasického pracovního poměru. Jo a teda mateřská mi v podstatě asi nepřipadně pže pracuju pouze na to DPČ a DPP, takže počítám rovnou s rodičákem nevíte někdo jak to je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1762
7.7.11 12:30

Tak rodičák můžeš pobírat ode dne narození dítěte, ale potřebuješ k tomu potvrzení že máš/nemáš nárok na PPM(peněžitá pomoc v mateřství-mateřská). Pokud nárok máš myslím, že nelze pobírat hned RP, ale musíš čerpat PPM.Nastoupit PPM můžeš i později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
7.7.11 12:32

Se nevyznám v těch smlouvách, ale vyplývá z toho, že za tebe nikdo neplatí nemocenskou, že? To děláš na živnosťák?
Nárok na ppm vychází z platby nemocenského pojištění, ať už si ho člověk platí jako osvč sám či ho platí zaměstnavatel.

Každopádně když není nárok na ppm, tak ti náleží rodičák čtyřletý ode dne porodu, nastupovat na mateřskou, na kterou nemáš nárok, fakt nemusíš :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
7.7.11 12:33

Budeš mít až rodičák ode dne porodu, na mateřskou nárok nemáš. Tedy pouze v případě, že si platíš nemocenské sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1475
7.7.11 13:21

DPČ=dohoda o pracovní činnosti odvádí se 34% je v tom zdravotní i sociální, takže něco státu jakoby platim.

DPP=dohoda o provedení práce-odvádí se jen srážková daň žádné zdravotní ani sociální.

Takže na základě DPP nárok na PPM nemám to je jasný, ale co to DPČ když tam se platí zravotní? Jestli bych kvůli tomu musela na mateřskou tak to bych brala asi pěknou almužnu a navíc bych udělala v práci trochu rošambó svým předčasným odchodem-řekla jsem že budu až do porodu, pže jsem myslela, že nárok na PPM nemám, ale nejsem si 100% jistá, abych ujasnila o co mi jde :-)

Pokud je to jak píše Monny-tak jsem to předpokládala, tak jsem ráda a počítám s tím. Děkuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4135
7.7.11 13:35

Pokud pracuješ na DPČ, tak máš nárok na výběr rodičáku, samozřejmě pokud máš těch 270 dnů nemocenské pojištění.
Jinak na mateřskou nemusíš dle zákoníku práce nastoupit nejpozději těch 6 týdnů před porodem, ale mateřská ti začne běžet až dnem porodu a budeš mít na ni nárok jen 22 týdnů (mrkni když tak do zákoníku práce a je to paragraf 195).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
napřihlášená mati
7.7.11 13:36

ta dohoda o pracovní činnsoti je malého rozsahu nebo není? při výdělku nad 2.000,–/měs. se z ní odvádí nem. poj., takže pokud bys splnila i ostatní podmínky tak bys nárok na PPM mohla mít. Pokud by byla mateřská nižší, tak by sis mohla zažádat ode dne porodu o RP - „dorovnání“ do částky 7.600,–…

• Citovat
  • Upravit
nepřihlášená mati
7.7.11 13:41

než to napíšu, tak jsi mi už odpovědela :-)

takže tak jak píše přede mnou, takže záleží na tobě, jestli na ni a kdy (pokud splňuješ ostatní podmínky) nastoupíš..

• Citovat
  • Upravit
1475
7.7.11 13:56

Na DPČ pracuju 1 den v týdnu 6 hodin, výdělek obvykle přes 2000 je, ale těch 270 dní mi to asi nedá. Jdu mrknout na ten zákoním kráce ještě teda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4135
7.7.11 14:13

Musíš mít to nemocenské pojištění placené 270 dní za poslední 2 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
7.7.11 14:23
kokos píše:
Na DPČ pracuju 1 den v týdnu 6 hodin, výdělek obvykle přes 2000 je, ale těch 270 dní mi to asi nedá. Jdu mrknout na ten zákoním kráce ještě teda

nemáš evidenční list důchodového poj.? aspoň bys přesně vedela číslo za loňský rok..

jinak on se počítá celý měsíc pokud je to zaměstnání malého rozsahu a výdělek je nad 2.000,–

jen teda zaměstnání malého rozsahu to být nemusí i když si některý měsíc vyděláš z této dohody méně (jen teda málokterý zaměstnavatel by platil něco co nemusí, ale zase je to více papírování…záleží jak tě na sociálce nahlásil) vem to jednoduše, pokud máš výplatní pásky, je tam sociální poj. odvedeno každý měsíc bez ohledu na výdělek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1475
9.7.11 21:37

já to mám na DPČ převedeno teprve měsíc, do teď jsem měla 2 DPP, takže to těch 270 dní do Vánoc nedá ani kdyby to brali jako celý měsíc, takže to by nárok nebyl a já bych měla o starost méně, že? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
10.7.11 11:11
kokos píše:
já to mám na DPČ převedeno teprve měsíc, do teď jsem měla 2 DPP, takže to těch 270 dní do Vánoc nedá ani kdyby to brali jako celý měsíc, takže to by nárok nebyl a já bych měla o starost méně, že? :-)

no pokud bys neměla těch 270 dní a byla bys účastna nem. poj. tak bys měla jen nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem (trvá do konce šestinedělí) a tím pádem nárok na volbu tříleté varianty pobírání RP

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat