Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Je možné mít alergii na vitamin nevím zda mám volat Dr
Pan google:
Insuficience vitamínu D a vyšší výskyt alergie
Vztah mezi vitamínem D a vznikem alergií se předpokládá již mnoho let.
Většina studií sledovala prenatální expozici vitamínu D a následný rozvoj alergie a astmatu. Žádná ze studií bohužel nesledovala spojitost suplementace vitamínu D v novorozeneckém a kojeneckém věku a rozvoj alergií ve věku pozdějším. Ve 4 studiích byla výchozí hodnotou hladina vitamínu D v pupečníkové krvi, ve 2 studiích hladina vitamínu D v krvi matky. Většina studií sledovala výskyt sípání a astmatu u dětí, pouze 2 ze studií sledovaly rozvoj alergií.
Nebyla prokázána spojitost mezi 25-hydroxy-vitamínem D a potravinovou alergií – do studie bylo zařazeno 649 dětí, u nichž byla jako hladina insuficience vitamínu D stanovena hodnota 11 ng/ml pupečníkové krve a byly hodnoceny hladiny IgE protilátek proti 8 nejčastějším potravinovým alergenům. Nebyla prokázána vzájemná spojitost. Asociace byla prokázána, pouze pokud se posuzoval nedostatek vitamínu D spolu s jistým genotypem v genu IL4, u těchto dětí byl výskyt alergie vyšší při nedostatku vitamínu D.
Studie sledující kohortu 520 dětí narozených ve městě, jejichž alespoň jeden rodič byl atopik, neprokázala významnou asociaci mezi hladinou vitamínu D v pupečníkové krvi a cytokinovou reakcí mononukleárních buněk. Cytokinová odpověď byla stimulována fytohemaglutininy, lipopolysacharidy a peptidoglykany.
Novozélandská studie sledovala u 922 novorozenců spojitost hladiny 25-hydroxyvitamínu D v pupečníkové krvi a výskytu respiračních infekcí s pískoty a astmatem. Ukázalo se, že při nedostatku vitamínu D je zvýšený výskyt respiračních infekcí, ale na vznik astmatu a alergií nemá hladina vitamínu D v pupečníkové krvi vliv.
V další studii, do které bylo zařazeno 219 dětí, byla porovnávána hladina 25-hydroxyvitamínu D v pupečníkové krvi a hladina specifických IgE nejčastějších 6 potravinových alergenů ve věku 1, 2, 3 a 5 let. Velmi nízké i velmi vysoké hladiny 25-hydroxyvitamínu D v pupečníkové krvi byly spojeny s vyšší celkovou hladinou IgE i se zvýšenými hladinami alergenspecifických IgE, nebyla ale prokázána spojitost s alergickou rýmou ani astmatem.
Zdá se, že observační studie nepřinášejí výsledky, které by byly dostatečně přínosné pro zaujetí jednoznačného stanoviska ve vztahu insuficience vitamínu D ve fetálním období a rozvoje alergie a astmatu v pozdějším věku. Dalším krokem by měla být randomizovaná studie, kde se zhodnotí fetální hladiny vitamínu D v pupečníkové krvi, ale zohlední se i suplementace vitamínu D v novorozeneckém a kojeneckém období ve vztahu k následnému rozvoji alergií a astmatu v pozdějším věku dítěte.
@katyca na neurologii mi napsala D3 vzala jsem si dvě tablety a do čtvrt hodiny mě začali tak svedete a palet oči uši v krku a dráždilo mě to na kašel až vrácení bylo to šílený a nevím zda mám volat Dr abych nebyla za blbce
@verapodra Určitě bych zavolala pokud není nic psáno v příbalovém letáku, jestli je tato reakce normální. Každý reaguje na léky - vitamíny jinak.
@katyca u toho žádný leták není a právě mi přišlo divné že alergie na vitamin… Měla jsem jednou na atb ale to jsem jela sanitkou bojím se vzít další abych nedopadla stejné nebo ještě hůře
Ne, neni to alergie na vitamín. spíš na nějaký barvivo nebo nosič, na plnivo nebo cokoli jinýho, z čeho je ta tabletka vyrobená. Určitě doktorovi zavolej nebo se zeptej v ékárně, za blbce nebudeš
@Pruhovaný_mýval píše:
Ne, neni to alergie na vitamín. spíš na nějaký barvivo nebo nosič, na plnivo nebo cokoli jinýho, z čeho je ta tabletka vyrobená. Určitě doktorovi zavolej nebo se zeptej v ékárně, za blbce nebudeš
Souhlasím.
Ono hodně záleží na složení těch doplňků, vitamínů. Já měla kdysi problém s doplňkem, už nevím, jak se top přesně jmenovalo, je to dávno, ale bylo to něco na pleť kvůli akné. Nakonec mi v nemocnici řekli, že to byla alergie na jednu složku v tom obsaženou, myslím, že barvivo to bylo.Od tý doby si už dávám pozor a prám se vždy v lékárně na složení a čím míň chemie v tom, tím lépe.
Co se týče vitamínu D3, beru dlouho, celá rodina, a nikdy nebyl problém. Naopak jsme se po něm všichni zlepšili a výrazně to pomohlo na imunitu. Dělali mi rozbory krve a zjistil se nedostatek, tak proto jsem byla často nemocná, teď už je to mnohem lepší. Snažím se vybírat pečlivě a hledám na netu podle recenzí a složení. Mi teď máme oblíbený Biomin, cenově je přijatelný a opravdu jsou vidět rozdíly. Berem od něj hlavně to D a pak vápník a K2.Je to 100% přírodního původu.