Může být dítě autista?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Capelucia
1.8.23 15:34
@Sardelka píše:
Je naprosto bezne, ze u bilingvnich deti je jazykove vyvoj opozden, zacnou mluvit pozdeji ale obema jazyky zaroven.

Co jsem právě četla, tak to úplně tak není. Začínají mluvit podobně, nástup řeči jako takový opožděný nebývá, ale déle trvá než mluví správně + můžou mít trochu menší slovní zásobu v jednotlivých jazycích, ale když se to sečte za oba jazyky, slovní zásoba menší není. Taky dělají specifické gramatické chyby. Takže se spíše pozdějí pořádně rozmluví než že později začnou říkat první slova. Ale obecně, jestli je vše v pořádku, tak by nástup řeči pozdější být neměl. Na druhou stranu, jestli tam nějaký problém je, dvoujezyčnost problémy dělat může i větší. Pak je dobré vybrat pro školu snadnější jazyk - np. agličtina vs. čeština a podobně.

Zakladatelko, taky píšeš o pouštění pohádek. Televize výrazně opožďuje řeč u některých dětí taky.

• Citovat
  • Upravit
15995
1.8.23 17:34
@Anais Brno píše:
Pozornost jevů syna v pohodě, pokud dělá to, co ho baví. Bohužel tuto schopnost ztrácí v momentě, kdy se jedná o učení čehokoliv do školy :zed:
Ale když jsem četla ten příspěvek zakladatelky, tak jsem z 90 ti procent viděla syna v tomto věku…
On je absolutně neunavitelny.
V pátek si solidně na táboře narazil spánkovou kost, pak se jim jednou pozvracel, tak mu zavolali rychlou, v nemocnici už byl čilý jak rybka a v sobotu mě přemlouval, jestli půjdeme do skejt parku…
Je teda k tomu dyslektik a dysortografik. Děláme teď neurovyvojovku a je to velký posun vpřed.
Kde u syna vidíš nějakou oblast nadání?
Vůbec nevím, zda vůbec do poradny s tímto požadavkem chodit…

Rozhodne u nej vedou cisla, ne jazyk :mrgreen: Uvidime no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
1.8.23 17:37
@Anonymní píše:
Se sluchem na 100 % problém není, co chce, to slyší až moc dobře (např. uspáváme, v povzdálí štěkne pes a on hned, že slyší haf). S tou eliminací slovíčka NE máš pravdu, před narozením syna jsem se dušovala, jak to budu používat taky. Jsou situace, kdy to jde, ale z toho udělá takovou vylomeninu, že nějaká empatičnost v tomhle směru je to poslední, nad čím přemýšlíš.

Jo a jeste - ono vas ta foniatrie stejne nejspis nemine, jakmile zminis problem s reci, tak ti to doporuci…my byli, i kdyz syn byl krome novorozeneckeho screeningu testovan i nekde kolem 3 let…proste radeji to chteji vyloucit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2125
2.8.23 10:02

Ahoj, může být austista, taky nemusí. Jsou tam autistické projevy, ale v tomhle věku se chová skoro každé dítko jako takový malý autista, ale pokud máš obavy, je to jen dobře, že se ptáš brzy. Bylo by dobré jít za doktorkou, ať vám dá doporučení na foniatrii, jestli je sluch v pořádku. nemusí být zrovna hluchý, ale třeba má problém s doposluchem celého slova, částečná nedoslýchavost, proto nemluví. Když se vyloučí sluchové postižení (výsledek dají hned), tak návštěva Speciálního poradenského centra, kde Vás třeba odporučí k návštěvě neurologa, jestli není patrná neurovývojová porucha, orl třeba kvůli zvětšené krční mandli, samozřejmě psychologa, logopeda, i když logoped je to toho názoru, že do 3 let má dítě čas, navíc kluci jsou v tomto oproti holkám trochu pozadu. Ale moc chválím, že se o tak do hloubky zajímáš. Protože, když by se autismus potvrdil (zas se toho slova nelekej, není to konec světa, já měla na vysoké spolužáka autistu a s přehledem červený diplom, což se mi nepodařilo, i když vize byla, autista byl i Einstein, Mozart, Nobel), takže klid. Ale kdyby se potvrdil, tak až půjdu do školky, tak e můžete rozhodnout, jestli klasická školka s asistentem nebo speciální, ale třeba je to jen období a on z toho jednoduše vyroste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí