Může lékař určit vyhřezlou ploténku pohledem?

Anonymní
2.10.15 14:45

Může lékař určit vyhřezlou ploténku pohledem?

Dobrý den, mám hrozné bolesti zad a podezření na vyhřezlou ploténku a chtěla bych rodit císařem, normálně nechci ani za nic. Může lékař vyhřezlou ploténku určit pohledem? Nerada bych v těhotenství podstupovala rentgeny a podobně. Je velká bolest zad důvod k císaři, nedokážu se ohnout při předklonu bych brečela bolestí.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9748
2.10.15 14:50

Vyhřezlou ploténku na prostém snímku (RTG) nelze zjistit. Na rentgenových zobrazovacích metodách lze vystopovat, zda nejsou potíže způsobeny změnami na obratlech, ty jsou kostěnné povahy, takže dobře zobrazitelné na RTG nebo CT. Problémem je však jistá dávka ionizujícho záření (v tomto případě by i při prostém snímku bylo stínění inkriminovaných partií složitější než při snímkování lebky nebo hrudníku). Pro měkkotkáňové struktury je vhodné MRI, které ani nemá kontraindikaci v těhotenství (pokud tedy nemáte cizí těleso v oku).

Neurolog dle (klasického) vyšetření určí, kde se asi nachází problém, definitivní diagnózu je třeba potvrdit na MRI (na nervový kořen nemusí tlačit jen ploténka alias meziobratlový disk…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
2.10.15 16:20
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám hrozné bolesti zad a podezření na vyhřezlou ploténku a chtěla bych rodit císařem, normálně nechci ani za nic. Může lékař vyhřezlou ploténku určit pohledem? Nerada bych v těhotenství podstupovala rentgeny a podobně. Je velká bolest zad důvod k císaři, nedokážu se ohnout při předklonu bych brečela bolestí.

Zalezi pohledem na co, pohledem na obrázky z rezonance ano :-)

Jestli neco tlaci nebo netlaci na nervovy koren se pozna z neurologickeho vysetreni, peclive odebrane anamnezy a pripadne z vysetreni EMG. Obrazky z grafiky nejsou zasadni, jedine v pripade, ze by melo dojit na operaci - chirurg musi vedet, co jde operovat. Dokud se na operaci nechystas, nemusis ani na MR, ktera se mimocvhodem v tehotenstvi muze, ale jeste jsem neslysela, ze by nekdo operoval plotnu tehotne zene - operuje se vleze na brise, pacient je ohnuty, jakoby prehozeny pres obrovsky valec. Obstriky a rehabilitaci muzes mit i tak.

Podezreni na vyhrezlou plotenku pojal tvuj lekar, nebo ty sama?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.15 16:24

@Pudloslava já jsem jí pojala, hrozně to bolí, mám teda skoliozu druhého stupně, mám chodit na kontrolní rentgeny, ale vykašlala jsem se na to, protože doktor mě akorát strašil operací. Teď se k bolesti páteře přidaly i bolesti kyčle a už je to k nevydržení.

• Citovat
  • Upravit
43035
2.10.15 16:32
@Anonymní píše:
@Pudloslava já jsem jí pojala, hrozně to bolí, mám teda skoliozu druhého stupně, mám chodit na kontrolní rentgeny, ale vykašlala jsem se na to, protože doktor mě akorát strašil operací. Teď se k bolesti páteře přidaly i bolesti kyčle a už je to k nevydržení.

v tom ohledu panuje mezi lidmi dost zmatku

Vyhrezla plotenka sama o sobe neni vetsi problem, nez degenerativni zmeny patere, ktere nejspis mas, lecit se nemusi, protoze se vstreba.

Problem je, kdyz vyhjrezla plotenka tlaci na nervy - coz muze stejne dobre delat i kostni vyrustek - kterych mas pri letite scoliose jiste plnou pater, protoze ty se tvori jako reakce na nespravne zatizeni obratlu.
Tlak na nervy se projevi bolesti nebo necitlivosti nebo brnenim v oblasti jejich dermatomu a oslabenim v jejich myotomu - tedy do nohy minimalne ke koleni, spise az do prstu nohou v pruhu tahnoucim se od zad.
pokud neboli noha, pravdepodobne nejde o plotenku (tedy o to, cemu lide obvykle rikaji plotenka)
Pokud te nevidel lekar, potom na 90% to, cemu rikas kycle, jsou krizokycelni skloubeni, tzv. SIK. Casto se blokuji, daji se mobilizovat a obstriknout i u tehotnych.

Doporucuji navstivit neurologa, muze prelecit bolest, napsat rehabilitace, RTG paprsky opravdu nejsou jeho jedina zbran :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
2.10.15 16:34

A jeste tady chybi uzivatel Dalibor, ktery ti dporuci svoje nepatentovane cviky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.15 17:04

Já právě v těhotenství nechci podstupovat rentgeny či něco proti bolesti. Ale ráda bych, aby gynekolog uvažoval o císařském řezu, protože nedovedu si představit, jak s takovými bolesti zad a kyčlí rodím přirozeně.

• Citovat
  • Upravit
60142
2.10.15 17:28
@Anonymní píše:
Já právě v těhotenství nechci podstupovat rentgeny či něco proti bolesti. Ale ráda bych, aby gynekolog uvažoval o císařském řezu, protože nedovedu si představit, jak s takovými bolesti zad a kyčlí rodím přirozeně.

No a ve kterém jsi týdnu? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.15 18:42

@Baba překračuji čtvrtý měsíc.

• Citovat
  • Upravit
60142
2.10.15 19:27
@Anonymní píše:
@Baba překračuji čtvrtý měsíc.

Sem si to myslela. To totiž trochu vypadá, že chceš císaře a hledáš, na co to navlíknout :nevim: Co hodláš těch dalších 5 měsíců dělat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.15 19:47

@Baba Ano císaře chci, protože mám hrozné bolesti a nedovedu si představit, jak rodim přirozeně. Chodím na těhotenské masáže, ale moc mi nepomáhají.

• Citovat
  • Upravit
17609
2.10.15 20:28
@Anonymní píše:
@Baba Ano císaře chci, protože mám hrozné bolesti a nedovedu si představit, jak rodim přirozeně. Chodím na těhotenské masáže, ale moc mi nepomáhají.

Zkus kraniosakrální terapii. Je to forma masáže, doporučila mi to porodní asistentka a po ní (cca 28tt) jsem se cítila mnohem líp než v tom 4.měs, kdy jsem si připadala jako stará bába, nemohla jsem ani zvednout nohy do schodů. Rodila jsem normálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí