Můžou mě vyhodit v práci, když jsem na HO

Anonymní
27.11.23 08:04

Můžou mě vyhodit v práci, když jsem na HO

Ahojky,

V práci se zaměstnavatel dostal do blbé situace, blíží se to krachu firmy nebo alespoň vyhlášení insolvence. Díky tomu má trochu problém s vyplacením mzdy včas. Bohužel český zákon ho chrání tím, že nemůžu odejít ze dne na den, ale má na vyplacení vždy do konce měsíce plus 15 dní, naštěstí mi končí smlouva, takže si hledám jinou práci. Ale věc se má tak, že tím jak si posílá ty mzdy, jak se mu zlíbí a v jaké výši se mu zlíbí, tak už nemám na to, abych se dostala do práce. Dělám THP, takže mám možnost HO, je to i ve smlouvě nikterak omezené, takže pracuji z domu, veškerá moje práce je hotová. Jenže majitel přišel s tím, že pokud nepřijdu do práce fyzicky, tak mě vyhodí za hrubé porušení (vtipné, že on dodržovat závazky nemusí, ale když to jemu přijde vhod, tak se ohání paragrafama). Řekla jsem mu, že přijdu, jakmile dostanu výplatu, že bohužel auto na vodu nejezdí. Na to mi neodpověděl. Má někdo zkušenost? To že vy byste byli všichni stateční a okamžitě sva dny po výplatním termínu si nechte pro sebe, není to tak jednoduchý, pokud nemáte zadní vrátka.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
34019
27.11.23 08:21
@Anonymní píše:
Ahojky,V práci se zaměstnavatel dostal do blbé situace, blíží se to krachu firmy nebo alespoň vyhlášení insolvence. Díky tomu má trochu problém s vyplacením mzdy včas. Bohužel český zákon ho chrání tím, že nemůžu odejít ze dne na den, ale má na vyplacení vždy do konce měsíce plus 15 dní, naštěstí mi končí smlouva, takže si hledám jinou práci. Ale věc se má tak, že tím jak si posílá ty mzdy, jak se mu zlíbí a v jaké výši se mu zlíbí, tak už nemám na to, abych se dostala do práce. Dělám THP, takže mám možnost HO, je to i ve smlouvě nikterak omezené, takže pracuji z domu, veškerá moje práce je hotová. Jenže majitel přišel s tím, že pokud nepřijdu do práce fyzicky, tak mě vyhodí za hrubé porušení(vtipné, že on dodržovat závazky nemusí, ale když to jemu přijde vhod, tak se ohání paragrafama). Řekla jsem mu, že přijdu, jakmile dostanu výplatu, že bohužel auto na vodu nejezdí. Na to mi neodpověděl. Má někdo zkušenost? To že vy byste byli všichni stateční a okamžitě sva dny po výplatním termínu si nechte pro sebe, není to tak jednoduchý, pokud nemáte zadní vrátka.

Blbá situace, ale on má bohužel pravdu, ty si přece nemůžeš určovat, že přijdeš do práce když…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101927
27.11.23 08:22

No, pokud nemáš HO oficiálně schválené a podložené papírem, tak samozřejmě může požadovat aby ses dostavila na pracoviště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.11.23 08:35

@arinecka Mám ve smlouvě možnost Homeoffice, žádné omezení, jen musím informovat že bude Homeoffice

@j.a.n.i1 mám to ve smlouvě, že můžu práci vykonávat z domu, jen o tom musím informovat nadřízené, že pracuji z domu. To jsem udělala, práce hotová je.

• Citovat
  • Upravit
10915
27.11.23 08:37
@Anonymní píše:
@arinecka Mám ve smlouvě možnost Homeoffice, žádné omezení, jen musím informovat že bude Homeoffice@j.a.n.i1 mám to ve smlouvě, že můžu práci vykonávat z domu, jen o tom musím informovat nadřízené, že pracuji z domu. To jsem udělala, práce hotová je.

Informujes emailem? Musi to on potvrdit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
27.11.23 08:38
@Anonymní píše:
@arinecka Mám ve smlouvě možnost Homeoffice, žádné omezení, jen musím informovat že bude Homeoffice@j.a.n.i1 mám to ve smlouvě, že můžu práci vykonávat z domu, jen o tom musím informovat nadřízené, že pracuji z domu. To jsem udělala, práce hotová je.

Na základě vlastního uvážení nebo zaměstnavatele? Se mi nechce zdát, že tam máš HO, kdy si sama poručíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34019
27.11.23 08:38
@Anonymní píše:

To sice jo, ale i tak ti to musí zaměstnavatel povolit ne? Moje dcera má taky HO, ale když šéf zavelí, tak musí na pobočku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
27.11.23 08:40
@Anonymní píše:

Bacha, teď se nějak měnil zákon o HO a třeba my všichni ve firmě podepisovali nové papíry, v jakém rozsahu můžeme být na HO. Aby tě na tom nějak nepohonil :think:
Já myslím, že to, že máš informovat, zároveň znamená, že ti to on musí povolit… Takže bych tam jela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8687
27.11.23 08:42

Zaměstnavatel má právo ti nařídit abys přišla fyzicky do práce. Popřípadě ti HO nepovolí a tedy musíš do té práce přijít. To, že auto na vodu nejezdí není jeho problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10915
27.11.23 08:43
@unuděná píše:
Bacha, teď se nějak měnil zákon o HO a třeba my všichni ve firmě podepisovali nové papíry, v jakém rozsahu můžeme být na HO. Aby tě na tom nějak nepohonil :think:
Já myslím, že to, že máš informovat, zároveň znamená, že ti to on musí povolit… Takže bych tam jela.

No je rozdil informovat a potrebovat souhlas. Informovat je pasivni souhlas a povolit je aktivni souhlas. Zalezi jak je to presne ve smlouve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
27.11.23 08:47

Hele, bez ohledu na to, jestli je zaměstnavatel sfině- nemít prachy na cestu do práce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
@Tarena píše:
No je rozdil informovat a potrebovat souhlas. Informovat je pasivni souhlas a povolit je aktivni souhlas. Zalezi jak je to presne ve smlouve.

Já pracuji plně na HO už roky. Když ale nadřízený řekne, musím přijet (pokud nemám překážku v práci samozřejmě - ale to nebude případ s benzínem). Pochybuju, že by někdo dal do smlouvy výkon práce bydliště zaměstnance. Pokud tam má, že o HO musí informovat, znamená to, že je to na domluvě. A když zaměstnavatel nepovolí, tak přijít prostě musí no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Je hezké, jak všechny řešíte na co má zaměstnavatel právo, ale že by poslal peníze to ne, to není v dnešní době potřeba… Nicméně, mě zajímá, jestli mě může vyhodit na 53, i když je práce hotová… A ano mám ve smlouvě informovat nadřízeného, který mi to stejně schválil dřív, než přišel majitel s tímhle… Ve finále to stejně nic neřeší, nemám se prostě za co dostat do práce.

• Citovat
  • Upravit
53190
27.11.23 08:49
@Anonymní píše:
Je hezké, jak všechny řešíte na co má zaměstnavatel právo, ale že by poslal peníze to ne, to není v dnešní době potřeba… Nicméně, mě zajímá, jestli mě může vyhodit na 53, i když je práce hotová… A ano mám ve smlouvě informovat nadřízeného, který mi to stejně schválil dřív, než přišel majitel s tímhle… Ve finále to stejně nic neřeší, nemám se prostě za co dostat do práce.

Podle mě ano. Ale napiš přesně, jak to v té smlouvě máš. Kde máš výkon práce? To je povinný údaj. Pokud tam máš třeba Jihočeský kraj, taky by mohl říct, že máš od zítra místo v Písku nastoupit na pobočku v Milevsku a taky bys tam musela jet :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.11.23 08:51

@Ivan PPZ můžu si vybrat, jíst nebo jet do práce? 🤔

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat