Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pokud jsi si jista davkovanim - sirup bude jinak silny nez prasky- tak podle mne muzes.
Pokud je to ten stejný lék a umíš spočítat dávkování, tak by to nemělo vadit. Problém je v tom, že každé dítě, hlavně to, co má tablety, má svoji určenou dávku, celé balení by se mělo dobrat. Kdežto u sirupu se určuje dávka podle váhy a počet dní užívání stanovuje lékař, váha malých dětí je proměnlivá a balení je jen několik, nelze přizpůsobit na míru každému dítěti.
TAkže já bych to nedělala. Nevidím důvod, proč by děcko nemohlo v noci spolknout tabletu.
Navíc není nutné dávat v noci, i když máme interval léků po 8 hodinách, dáváme v 6 ráno, ve 14 hodin a ve 22 hodin.Tu první dávku dám prostě jak se vrátím od lékařky a potom pokračuji v tomto intervalu. Že je první interval kratší, nevadí. I v nemocnici to tak dělají. NEublíží to, protože při sepsích a vážných infekcích se dávají dávky penicilinu mnohonásobně vyšší. Nikdy bych nebudila sebe ani dítě k vůli ATB v nějakou nelidskou hodinu.
A po kolika hodinach ho berete? Ja bych upravila cas, abych dite v noci nemusela budit. Jinak prask a sirup bych nekombinovala.
Je to úplně jedno, kombinovat se to dá, když je tam stejná účinná látka a ta tam je. @Jana206 Ty nevidíš důvod, proč by dítě nemohlo spolknou tabletu a někdo ho třeba vidí. Já osobně tabletu Penicilinu nepolknu doteď a starší dcera si celé dětství nechávala dobrovolně napíchat PPNC, jelikož to taky nepolkla. Hlavně tedy v noci, když je dítě rozespalé. A pokud se to bere po osmi hodinách, tak se stejně jednou musí budit, ne: Mně tedy děti spaly dýl než 8 hodin v kuse, zvlášť při nemoci. Takže v deset večer už dávno spaly a v šest ráno ještě saly. Máš pravdu, že interval se dá zkrátit, i se to dělá, hlavně zpočátku, ale rozhodně by se neměl prodlužovat, aby se v těle držela dostatečná hladina toho léku.
Dekuji za reakce. Davku vim. Ony mi spi vic jak 8 hodin v noci, a hlavne ten malej to ani nepolkne, nema ani 3 roky, mu to rozpoustin ve vode a davam s cukrem, ale v tu noc sileny boj, narvat do nej tech tak 20 ml. Jsem mu nakonec dala sirup, a bylo to o hodne lepsi, otazka pul minuty, nemusela jsem ho budit. A diky. Ja dneska stejne byla s tim starsim na pohotovosti rano, tak jsem se ptala tam, a taky ze to nevadi. Diky.
@renap Tak to měla říct narovinu hned v ordinaci a připlatit si za sirup i pro větší dítě(tablety bývají většinou bez doplatku nebo jen s minimálním). U nás nebyl problém, dr. napsala při těžké angíně sirup i devítiletému dítěti. Potom jsou ještě tablety, které jdou rozpustit ve vodě(Duomox, taky druh penicilinu).
Další varianta je injekce, ale ta většinou nastupuje, až klasická léčba nepomůže.
Další aspekt je, že v sirupech bývá víc přídavných látek a konzervantů, aby se to nezkazilo. V tabletách jen minimum.
Já si myslím, že když lékařka napíše léky tomu určitému dítěti, že by to matka neměla svévolně zaměňovat. A je jedno, jestli je to stejný lék nebo ne, jestli umí spočítat dávkování nebo ne.Jde o ten princip.
Pokud má děcko potíže s polykáním tablet, měla to říct, určitě by lékařka našla jinou variantu.
Teď jsem si vzpomněla, že nás se lékařka dokonce v jistém období ptala, jestli chceme pro děti tablety nebo sirup(kolem pěti, šesti let, kdy některé dítě polkne bez problémů, jiné ne).
Také jsou tablety, které se musí spolknout a rozpustit se až v žaludku a střevech, aby byly pořádně vstřebány, jiné se mohou rozpustit ve vodě(to je většinou napsané v příbale, i na krabičce). Další důvod, proč léky nezaměňovat.
Ano, dřív sirupy nebyly a tablety se drtily mezi dvěma lžícemi. Ale odstup mezi jednotlivými dávkami ATB byl 4 až 6 hodin(pamatuji si to z dětství, k vůli nemoci jsem je brala často),ty tablety tomu byly prostě přizpůsobené(frekvence užívání a množství účinné látky).
Dnes, když se berou tablety po 8 až 12 hodinách(což je častější varianta),tak se počítá s tím, že bude správně užita podle návodu.
@Jana206 píše:
@renap Tak to měla říct narovinu hned v ordinaci a připlatit si za sirup i pro větší dítě(tablety bývají většinou bez doplatku nebo jen s minimálním). U nás nebyl problém, dr. napsala při těžké angíně sirup i devítiletému dítěti. Potom jsou ještě tablety, které jdou rozpustit ve vodě(Duomox, taky druh penicilinu).
Další varianta je injekce, ale ta většinou nastupuje, až klasická léčba nepomůže.Další aspekt je, že v sirupech bývá víc přídavných látek a konzervantů, aby se to nezkazilo. V tabletách jen minimum.
Pokud má děcko potíže s polykáním tablet, měla to říct, určitě by lékařka našla jinou variantu.
Já si myslím, že když lékařka napíše léky tomu určitému dítěti, že by to matka neměla svévolně zaměňovat. A je jedno, jestli je to stejný lék nebo ne, jestli umí spočítat dávkování nebo ne.Jde o ten princip.
Jani, ale mě nešlo o peníze. Nejprve dostal ta antibiotika ten náš menší, má 2,5 roku, měl ten ospen už v únoru, a mám v živé paměti, jak jsme ho dva drželi, abychom to do něj dostali, on ty sladký sirupy rád nemá, plival to kde mohl, teď při téhle angíně ibalgin sirup byl taky strašný boj, tak jsem zkusila na lžičku nadrtit dětský paralen, a ten snědl o hodně ochotněji, než ten ibalgin sirup, takže jsem si řekla, že třeba i u antibiotik sní ochotněji tu nadrcenou tabletu(drtit to by prý neměl být problém, říkala doktorka. já mu to úplně rozpouštím ve vodě, a sladím cukrem, když dám na lžičku pokaždé bonbonek, tak to sní, ale v noci hrozný boj, bylo toho min. 20ml, podle toho, jak se mi povedlo, není zvyklý v noci pít, takže jsem ho musela budit do úplného vědomí, a 20 minut přemlouvat, vím, že moje chyba, ale tohle jsem v té ordinaci, kdy jsem chtěla tablety, těžce nedomyslela, ty noci. Bohužel jsem první dala ještě cestou domů, v 10h, aby se léčil co nejdřív(má v anamnéze febrilní křeče, a měl kvůli té angíně horečky, tak jsem to chtěla dát opravdu co nejdříve), takže to vychází 10,18, 2h ráno. první noc po probuzení docela usnul, ovšem druhou byl už z toho neskutečně rozhozený, celou noc poplakával. Takže když mi včera doktorka volala, že ve výtěru má streptokoka i starší syn, tak jsem chtěla sirup, v prvé řadě proto, že jsem u toho staršího 5 letého nikdy tablety nezkoušela, ale když mi řekla dávkování - 5ml pro 23kg dítě, tak mě ihned napadlo, že do toho malýho 2,5ml v noci dostanu podstatně snáze, než 20ml rozdrceného prášku ve vodě. DOma jsem navíc zjistila, že mi tu tabletu ten 5 letý polkne bez problému, tak mě napadlo to nakombinovat. a jsem za to opravdu ráda, protože byla to chvilka řevu, ale na dvakrát jsem to do něj dopravila, a za chviličku bylo hotovo. To noční totální buzení bychom asi 10 dní nedali, nevím, jak bych to řešila, nebýt ospenu i pro staršího syna ![]()
a takhle je to nakonec úplně ideál, protože jestli si dobře pamatuju, tak naposled ten ospen v sirupu měl malý napsaný na sebe, a měl slabší, nevím, jestli 250 nebo 500 nebo kolik, ale dávali jsme 5ml, tohle je silnější, když byl pro větší dítě, takže stačí jen 2,5ml. což by snad taky nemělo vadit, ten silnější, když upravím to dávkování, takže dostane svoji dávku, těch 375, co má mít.
Ahoj, asi pokládám blbý dotaz, ale pro jistotu se zeptám, abych něco nepo…

Mám 2 děti na penicilinu, jeden to má napsané jako sirup, druhý jako prášky, prášky má ten menší, on nerad sladké sirupy, tak jsem vzala prášky, a rozpouštím mu to, a sladím, staršímu byl dnes předepsaný ve formě sirupu, ale zjistila jsem, že umí i tablety. S malým přes den v pohodě, ale s noční dávkou hodně bojujeme, jak je toho víc, musím ho úplně probudit, a pak v noci hodně pláče. Kdežto sirupu, co má předepsaný starší(5ml), by na jeho váhu stačilo 2,5ml, což by bylo hotovo za pár vteřin, tudíž nejlepší by pro mě bylo dávat v noci sirup, a přes den tablety. Dávkováním pro obě děti jsem si jistá v obou formách, myslíte, že to nebude ničemu vadit, když to budu kombinovat? Přijde mi logický, že ne, ale radši se ptám