Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Můžeš co chceš a co dítě potřebuje, přece ji nenecháš hladovět
![]()
Otázka jestli na to pak budeš mít mlíko když budeš snižovat kojení a dávat um. Pak bude už dítě skoro jen na um.
Vždycky dítě vypije víc než odstříkáš. A postupně se laktace stabilizuje a mléko teče nejvíc právě když se kojí. Takže, pokud nebudeš kojit, tak nic neodstříkáš a otázka je kolik se toho vytvoří pro dítě.
Můžeš. Ale spíš bych to dávala jako dokrm, nevynechávala kojení. Jinak, jestliže chceš dál kojit, postupně mléko ztratíš.
Můžeš cokoliv, nic není zakázáno. Pokud ale budeš chodit do práce často, je pravděpodobné, že odsajes stále méně a dítě se Ti postupně odstavi, prejde na lahev. Čím uplynula od porodu delší doba, tím se odsává hůře, protože se nabídka vyrovná poptávce a netvoří se žádné přebytky.
Já jsem prave chtěla kombinovat. Když jsem poblíž tak ovšemže budu kojit, ale když nestihnu se vratit ke kojení, tak jsem chtěla nabídnout uměle mliko…
Doktorky se bojím zeptat, ta me malém zabila, když jsem vůbec vypustila z pusy něco o uměle stravě. A to jsem ani nerikala, ze pracuju…
Nechci male ublížit, to vůbec ne, ale musím nám nějak zorganizovat život abysme obe fungovali, proto hledám způsoby
Ještě dotaz: jaké mate zkušenosti se značkami umělého mlika? Hrozne se teď vychvaluje kendamil…
@Maru90 píše:
Já jsem prave chtěla kombinovat. Když jsem poblíž tak ovšemže budu kojit, ale když nestihnu se vratit ke kojení, tak jsem chtěla nabídnout uměle mliko…
Doktorky se bojím zeptat, ta me malém zabila, když jsem vůbec vypustila z pusy něco o uměle stravě. A to jsem ani nerikala, ze pracuju…
Nechci male ublížit, to vůbec ne, ale musím nám nějak zorganizovat život abysme obe fungovali, proto hledám způsoby
Určitě jím tím neublížíš, jen je prostě ta možnost, že ti to bude snižovat MM když budeš vynechávat kojení.
Jasně že můžeš, jen asi počítej s tim, že časem přejde na umělý úplně…ale však ani to by nebyla žádná katastrofa, umělý mlíko neni jedovatý (i když se najdou takový, který budou tvrdit opak
). U nás frčelo Hami, ale je to dost indivindi, co sedne jednomu miminu, druhýmu nemusí ![]()
Od třetího týdne miminka jsem nahrazovala večerní dávku kojení umělým mlékem. Je to tedy vždy ve stejný čas. Na laktaci celkově to nemělo žádný znatelný vliv. Podle mě je pro tvůj klid mnohem lepší dát jednou denně UM, než to třeba na 3× 4× zkoušet odstříkat.
@katscha píše:
Od třetího týdne miminka jsem nahrazovala večerní dávku kojení umělým mlékem. Je to tedy vždy ve stejný čas. Na laktaci celkově to nemělo žádný znatelný vliv. Podle mě je pro tvůj klid mnohem lepší dát jednou denně UM, než to třeba na 3× 4× zkoušet odstříkat.
A neměla jste pak problem s kojením u miminka? Bralo v pohodě prso?
@Maru90 píše:Úplně v pohodě. Nejdříve jsem dávala UM tedy stříkačkou přes malíček, protože to bylo malé množství, ale brzy jsem přešla na lahvičku. Možná to bylo štěstí, ale syn neměl vůbec problém. Kojím tedy s kloboučkem, tak třeba to nebyl pro něj až takový rozdíl. A pokud jste používali láhev na mateřské mléko, tak myslím, že vaše malinká bude i láhev i prs brát v pohodě.
A neměla jste pak problem s kojením u miminka? Bralo v pohodě prso?
Jasné, že můžeš… ![]()
A s tím postupným nekojením je to taková spekulace.
Pokud doteď v těch situacích stejně dostávala lahvičku (s tvým odstříkaným) a nyní to bude dostávat stejně, jen s UM, tak pochybuju, že v tom ona zaznamená rozdíl…a tvá prsa si prostě budou myslet, že ona sem tam „nechce“…
Třeba sestra úplně v pohodě kojí a k tomu, když je pryč/na cvičení/na víkendu s kámoškama apod. dostává její mimčo z lahvičky UM. Dělá to takhle prakticky od narození, nyní je mu přes rok a stále se nadšeně kojí, ona má stále mlíka na kdykoliv si mimčo řekne…
Já třeba jsem naopak od narození kojila a do toho odsávala a dokrmovala lahvičkou a u nás to k postupnému přibývání dávek z lahvičky, poklesu laktace a přechodu na UM vedlo… takže tohle ti nikdo dopředu prostě neřekne ![]()
Každopádně pro to, že chodíš do práce máš zřejmě důvod a tím pádem není co řešit - kombinace UM a MM je v pořádku a dál jak to bude se prostě uvidí ![]()
@Maru90 Muzes. A jak ti tady holky pisou, ze pak muze dite zacit odmitat prso, tak to se sice stat muze, ale nemusi. Jsou zeny, co v pohode kombinuji kojeni a krmeni z lahve. Dokrm z lahve nemusi automaticky znamenat konec kojeni. Nicmene je treba pocitat i s tou horsi variantou.
Děkuji vsem za rady a zkušenosti, jsem rada, ze na tom nejsem sama a mám díky vám vsem nadeji, ze to s malou nějak zvladneme