Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@mertas Vyvoláváním porodu, si můžeš taky přivodit komplikace. Chápu, že máš strach, ale podle mě je to normální. Zkus se fakt nestresovat, hodně odpočívat a připravovat se na náročnou věc budeš potřebovat sílu. Přeji ať je to brzy a rychle ![]()
Já rodila 40+5tt celý den mě pobolívalo břicho, ale nic co by znamenalo porod, zkoušela jsem i vanu a nic a pak v noci mi luplo v břichu a rozjel se hoooodně rychlý porod. To lupnutí bylo, že malá pustila smolku a tím jsem měla zkaženou plodovou vodu při porodu. Malé se tam, už nelíbilo a chtěla rychle ven. Ale vyvolávat bych nešla ![]()
@Virginia píše:
@mertas náš byl taky po termínu a je to krásný zdravý kluk, myslím, ze pokud je jinak vše ok, je škoda do toho násilně zasahovat, a navíc, pokud mohu srovnávat, bolesti při vyvolaném porodu jsou z jiné dimenze, při přirozeném jsem netušila, že už rodim
Ja az moc dobre věděla, že rodim.
24 hodin s kontrakcema a křížovýma bolestma byla chuťovka
hold každej porod je jinej ![]()
@mertas
Rodila jsem dva týdny po termínu, porod byl vyvolávaný (prcek nechtěl ani za nic na světě ven) a mám krásné a zdravé dítě.
Také jsem se strachovala o zdraví prcka, ale nebyl důvod ![]()
Bude to ok, všechno má svůj čas ![]()
Druhá dcera se narodila v den co jsem mela jít na vyvolání
přenášela jsem týden, a ta voda tedy fakt strašně smrdela, ale malá je naprosto zdravá.
Já bych na to netlacila zbytečně. Moje zkušenost je taková, že čím míň se do toho někdo montuje, tím lépe. Když srovnam první porod s medikaci a druhy přirozený, to je fakt nebe a dudy ![]()
@Mišalí píše:
Ja az moc dobre věděla, že rodim.24 hodin s kontrakcema a křížovýma bolestma byla chuťovka
hold každej porod je jinej
Tak se teš na vyvolanej.
Ty mám za sebou tři a oproti čtvrtému přirozenému to bylo peklo. všechny děti mám po termínu, ale až teď to vyšlo přirozeně.
Nechala bych to rozhodnutí - kdy jít do vyvolávání na doktorech. Já bych dobrovolně do vyvolání porodu bez důvodu nešla.. Přenášela jsem týden (prvorodička), syn byl větší, měla jsem vysoký tlak, tak došlo na vyvolávání.
Právěže i vyvoláváním - urychlováním porodu se může způsobit spousta komplikací, miminko je ve stresu, není připravené, nemá dostatek času na sestoupení apod. začne být v tísni a pak se přikročuje k tlačení na břicho, akutní císaře apod.
Všechno má svá rizika. Důvěřujte svému mimču, asi ví proč chce být ještě v bříšku - ten můj to věděl. Měl pupečník 2× kolem krku, porodní váha 4,4kg - to mi vůbec nevadilo, čekala jsem více, měla jsem břicho jak pátrací balón:)
Když to vezmu z prava z leva tak ono to riziko je vlastně všude
zkusím tu naši berušku ještě přemlouvat
ale každopádně zítra se poradím v poradně s doktorkou. věřím jí a když řekne, že vše je v poho tak budu v klidu…oni v té porodnici totiž moc sdílní nejsou. monitor, rychle napsat krátkou zprávu a nazdar…a když už jsem se na něco zeptala, tak se porodní asistentka začala smát, takže jsem si připadala jak debil. a to jsem se zeptala jen, že když mi na monitoru lítá hodnota 50-60 jestli je to už nějaká aktivita tak se začala přiblbě smát, že jestli snad už cítím nějakou bolest…takže radši už mlčím… ![]()
Nevím odkud jste, ale ještě pořád máte čas změnit porodnici
teda alespoň u nás není potřeba registrace a ani v okolních městech.. teďka druhé dítko pojedu rodit jinam, mám v merku dvě porodnice, nevím pro kterou se rozhodnout..
V té naší taky nebyli moc sdílní:/ A měla jsem celkově smůlu na personál při porodu, riskovat, že je potkám znovu nechci, tak to zkusím jinde:)
Držím palce, ať se vám rozběhne porod přirozeně a všechno je jak má ![]()
@lesniboruvka děkuji
zítra vše proberu se svojí doktorkou a uvidíme jak se nakonec rozhodnu a co mi řekne ![]()
@mertas píše:
Ahoj holky, předevčírem jsem měla termín porodu. každý den chodím na monitor a pořád se nic neděje. Chtějí mě nechat přenášet až 14 dní. Jenomže po tom co jsem se dozvěděla a dočetla o mimčách co je mamči přenášely, tak prostě tak dlouho nechci. Jedné známé se narodilo díky tomu miminko postižené, další mělo skoro 5 kg a co jsem se dočetla..Porody kleštěma, zkažená plodová voda… No prostě se bojím. Zítra jdu do poradny ke své doktorce. Můžu si vyžádat vyvolání porodu? Vím, že je to velký zásah, ale prostě přenášet nechci, protože se o mimčo dost bojím, aby se něco nepokazilo i když doteď bylo vše ok…
u nás ne. Ale tolik se toho neboj. Můj se narodil 41+5 vyvolávaně. Byl velký, ovšem to jsem věděla už od 32 tt, takže taky nic překvapivého. Zkaženou plodovku jsem měla u prvního, ten se narodil přesně 40 tt, malý plaval v čisté vodě.. to se prostě nedá takhle říct.. Své dr to řekni, ale nepředpokládám, že by byl důvod nutně vyvolávat - mmchdm, zlatý normální porod, vyvolávaný byl šílený ![]()