Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Zumpa NE
je na to přímo zákonné ustanovení, že případné „přeplatky“ na výživném se berou „ve prospěch dítěte“
přímá citace : V případě, že je výživné poskytováno ve prospěch nezletilého dítěte, nelze požadovat vrácení takto vzniklého přeplatku a není ani možné přeplatek započítat na běžné výživné splatné v budoucnu, a to právě na základě zásady nenávratnosti spotřebovaného výživného
dost lidí se kvůli tomu už divilo, ale je to tak.. (typicky u případů, kdy matka a dítě otci zamlčí, že dítko jaksi už dostudovalo/ukončilo např. neúspěšně vš, otec to zjistí až třeba za rok.. ne-nevrací se ani takto spotřebované výživné…
dle mne si za to otcové mohou sami.. kdyby se více zajímali a byli více kontaktu s dítětem, tak by takových případů bylo méně… ale jasně - je to složité šmahem soudit, je v tom spousta emocí, starých křivd atd… často se tyhle vztahy vůbec nikdy nenapraví…)
@Lucy75 píše:
@Zumpa NE
je na to přímo zákonné ustanovení, že případné „přeplatky“ na výživném se berou „ve prospěch dítěte“přímá citace : V případě, že je výživné poskytováno ve prospěch nezletilého dítěte, nelze požadovat vrácení takto vzniklého přeplatku a není ani možné přeplatek započítat na běžné výživné splatné v budoucnu, a to právě na základě zásady nenávratnosti spotřebovaného výživného
dost lidí se kvůli tomu už divilo, ale je to tak.. (typicky u případů, kdy matka a dítě otci zamlčí, že dítko jaksi už dostudovalo/ukončilo např. neúspěšně vš, otec to zjistí až třeba za rok.. ne-nevrací se ani takto spotřebované výživné…
dle mne si za to otcové mohou sami.. kdyby se více zajímali a byli více kontaktu s dítětem, tak by takových případů bylo méně… ale jasně - je to složité šmahem soudit, je v tom spousta emocí, starých křivd atd… často se tyhle vztahy vůbec nikdy nenapraví…)
Nezletilé dítě dostuduje nebo neúspěšně ukončí VŠ? ![]()
@Němý Bobeš ANO.. myšleno tak, že dítě ukončí období, kdy je „nezaopatřené“ (což může být ukončením studia jakýmkoliv způsobem), nastoupí do práce či do evidence ÚP, ale povinnému rodiči (ať neútočím furt na ty otce, mohou to být i matky) tuhle skutečnost zamlčí (že už nejde o nezaopatřené dítě, které není schopno se živit samo), povinný rodič dál několik měsíců posílá výživné.. (celkem častá situace) - tak NE - takto spotřebované výživné se nevrací. A ještě jsem to neviděla vážně vracet ani u ZLETILÝCH dětí, pokud se ptáš na tohle.. Pochopeno? (v praxi jsem to i u zletilce viděla hodněkrát, naposled nedávno u kolegy, který platil jak trubec asi další rok na dospělou dceru a ne- dotazem na soud neuspěl předem..- prostě použita analogie výkladu..)
@Lucy75 Já vím, já jen jak je to s rovností u zákonů. A schválně jsem nerozlišoval otce a matku ![]()
@Zumpa
zde je prostě postaveno na nejvyšší úroveň DÍTĚ a jeho zájem
s čímž v zásadě souhlasím…
ale znám i osobně dost případů, kdy je to poněkud morálně nespravedlivé..
jenže to už bychom sklouzli do právní teorie, zjm. pokud jde o vztah práva vs. morálky, že…
stejně jako tebe mne irituje v tomto smyslu insolvenční zákon, zjm. pak jeho nejnovější „vylepšení“, kdy od července už má jít jen o tři roky bez zákonem stanovené hranice uspokojení věřitelů 30%, tak to jsem šla do kolen už totálně
.. ale to jsem samozřejmě odbočila… JEN že rozumím, o čem píšeš… to by bylo na složitější filozofický vícehodinový rozhovor
![]()
@Zumpa píše:Ne.
@Lucy75 Když dojde ke soudně ke snížení zpětně, musí to druhá strana vracet?
@Lucy75 píše:
@Lama Lama nehodlám se s tebou hádat,
i u čerstvého vš ( lze samozřejmě žádat zpětně! - jako u kohokoliv..) vyřizuje si to už zletilé dítě samo.. nevím, čemu na tom nerozumíš.. soud si můžeš „požádat“ o co chceš, pokud to řádně zdůvodníš, máš šanci vždy.. Nečerpej prosím z debilních článků dohledaných googlem, primární zdroj je Nový občanský zákoník, oddíl 3, § 855 a následující (především od ust. § 910 dál), kde se jasně stanoví i podmínky pro výživné, jeho zpětné doplacení apod.
Takže ano, tvé rešerši z „populárně-naučných“ článků z netu a tvrdošíjnosti, s jakou jsi je nejdříve hájila, jsem se smát musela. Nazdar.
Tvrdošíjně hajila? já jsem hned na tvůj výsměch hodila zpatecku, zacla zjišťovat informace, položila dotaz tobě a napsala, že jsem se zřejmě mylila. Pak se do toho vložil canaglia a psal, že to prozletileho nejde zpětně.
Ty jsi nejdříve psala, že jsi takový rozsudek podepisovala. Pak jsi otočila a že to byl jen příklad změny poměrů. Teď už zase píšeš, že to jde.
Tak podepisovala jsi nějakou změnu výše alimentů zpětně u zletileho studenta nebo ne?
@Lucy75 píše:
@Němý Bobeš ANO.. myšleno tak, že dítě ukončí období, kdy je „nezaopatřené“ (což může být ukončením studia jakýmkoliv způsobem), nastoupí do práce či do evidence ÚP, ale povinnému rodiči (ať neútočím furt na ty otce, mohou to být i matky) tuhle skutečnost zamlčí (že už nejde o nezaopatřené dítě, které není schopno se živit samo), povinný rodič dál několik měsíců posílá výživné.. (celkem častá situace) - tak NE - takto spotřebované výživné se nevrací. A ještě jsem to neviděla vážně vracet ani u ZLETILÝCH dětí, pokud se ptáš na tohle.. Pochopeno? (v praxi jsem to i u zletilce viděla hodněkrát, naposled nedávno u kolegy, který platil jak trubec asi další rok na dospělou dceru a ne- dotazem na soud neuspěl předem..- prostě použita analogie výkladu..)
Takže se nevrací ani spotřebované výživné získané podvodem?
@Lucy75 píše:
@canagliaa tím se chlubíš nebo si stěžuješ??
doufám, že je to jen vtip..
pokud není, tak holt podnikáš, jsi v červených číslech, jezdíš v novém autě, lítáš na dovolenou, disponuješ zánovním i-phonem, ale ofiko pro FÚ jsi socka, které nelze stanovit výživné vyšší jak 200Kč, právě z takových je mi na
takže vážně doufám, že to byl fór.
Z matky, které je stanovené výživné 200 ve střídavce, je ti taky na blití?
@Lama Lama ![]()
po pořadě - já neříkám, že rozsudky podepisuji.. říkám, že s nimi pracuji (denně). Moje rozhodnutí a Usnesení nemají povahu Rozsudku/trestního příkazu, ale jsou rovněž vymahatelná a meritorní.
V případě povinného rodiče nerozlišuji matku/otce, z 200kč výživného je mi na blití tak jak tak (pomiňme, že si máme rozmyslet, s kým si vyrábíme dítě).
Ohledně zletilého dítěte platí vše, co jsem napsala.. tedy u vš-školáka jde jak o výraznou změnu poměrů, tak i o možnost - případně - žádat o zpětné doplacení výživného.
Pokud bereš „zamlčení rozhodných skutečností“ jako podvod ve smyslu ust. § 209 tr. zákoníku (což by v zásadě bylo možné), musel by o vrácení takto trestním jednáním získaného výživného rozhodnout zásadně soud, a to ti rodiče prostě nedělají, tr. oznámení nepodávají a smíří se se situací, jaká je. V případě, že by TO podali, záleželo by především na státním zástupci, zda by se přiklonil k možnosti takového člověka vůbec trestně stíhat, nebo by se věc spíše (k tomu se z praxe kloním) odložila podle 159a/1 tr. zákoníku (skutek není tr. činem)-věc by spadla do obč.-právního řízení a soud by pravděpodobně odkázal na judikáty, že "spotřebované výživné jde ve prospěch dítěte..
Nevylučuji, že by v praxi mohlo dojít i v k jinému postupu, ale za 28let své práce v tomhle oboru jsem to ještě neviděla ![]()
Pěkný den.
Příspěvek upraven 16.01.21 v 12:19
@Lama Lama píše:
Z matky, které je stanovené výživné 200 ve střídavce, je ti taky na blití?
Nebo z mé ex, která má stanoveno 0 Kč?
@Lucy75 píše:
@canagliaa tím se chlubíš nebo si stěžuješ??
doufám, že je to jen vtip..
pokud není, tak holt podnikáš, jsi v červených číslech, jezdíš v novém autě, lítáš na dovolenou, disponuješ zánovním i-phonem, ale ofiko pro FÚ jsi socka, které nelze stanovit výživné vyšší jak 200Kč, právě z takových je mi na
takže vážně doufám, že to byl fór.
Nebyl to fór, je to realita. Nevidím důvod proč bych měl platit i ty dvě stovky, když se o děti starám stejně jako jejich matka a životní úroveň je naprosto srovnatelná nebo spíš u matky na úvěr vyšší. A že já mám vyšší příjem, který ale nespotřebovávám, do toho nikomu nic není, to je mé právo, jestli to utratím na spotřebu nebo investuji.
Jsem v silně černých číslech, ale jezdím autem, které jsem pořídil ojeté před 5 lety za 130 tis., matka jezdí v autě za 500 tis. pořízeném loni na úvěr, na dovolenou jezdíme s holkama pod stan, v letadle jsem byl naposled v roce 2009 ještě společně s matkou, matka od té doby toho nalétala…, disponuji tlačítkovým telefonem, matka smartphonem.
Je právě svinstvo na soudech, že vyměřují výživné tak, že absolutně popřou právo povinného rozhodovat o tom, jak s penězi nakládá. Výživné by mělo končit skutečně vynakládanými financemi na dítě, aby se oba rodiče na tom podíleli ideálně přímými úhradami. Vše nad rámec potřeb dětí je prasárna. Jasně, pokud se rodič na péči nijak nepodílí a nic přímo nefinancuje, pak 200 Kč je v drtivé většině případů opravdu špatně.
@Lucy75 píše:
@Zumpa NE
je na to přímo zákonné ustanovení, že případné „přeplatky“ na výživném se berou „ve prospěch dítěte“přímá citace : V případě, že je výživné poskytováno ve prospěch nezletilého dítěte, nelze požadovat vrácení takto vzniklého přeplatku a není ani možné přeplatek započítat na běžné výživné splatné v budoucnu, a to právě na základě zásady nenávratnosti spotřebovaného výživného
U výživného pro plnoleté se výživné při zpětném snížení nebo zrušení vrací. Nevrací se pouze u nezletilého a musí být spotřebováno. Pokud bylo uhrazeno a nespotřebováno, pak se taky může vracet.
Svinstvo je, že povinný musí prokazovat, že dítě je schopno se živit, ale nemá žádnou šanci takovou informaci z dítěte vymlátit.
@canaglia v tom případě se omlouvám - NENAPSALS, ŽE O DĚTI PEČUJEŠ VE STEJNÉ MÍŘE JAKO MATKA (máte střídavku?).. na tyto případy se samozřejmě mé otočení žaludku nevztahuje a naopak (i když ke střídavé péči mám výrazné výhrady) oceňuji, že jsi na péči o děti nerezignoval, a náhodou i dovča pod stanem je super
trávila jsem tak dětství a bylo to boží ( a v dnešní době o to víc, že děti místo ležení na mobilu ve všech myslitelných hrách světa jsou vůbec i v reálné přírodě
) ![]()
@Lucy75 píše:
Naopak, pokud je v zákoně výslovně uvedeno, že spotřebované výživné na nezletilé dítě se nevrací, pak výklad je, že na zletilé dítě nebo nespotřebované výživné na nezletilé dítě se vracet může. Pokud to soudy vykládají jinak, je to porušení zákona. Nic neobvyklého.