Mzdová účetní nástup do nové práce - dotaz

Anonymní
18.2.22 10:05

mzdová účetní nástup do nové práce - dotaz

Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit? Nastupuji do práce po 7 letech.
Chtějí po mně zápočtový list o předchozím zaměstnání, já v tom trochu tápu.
Pracovala jsem jako zaměstnanec od roku 2010-2013 a to do 30.04.2013, od 01.05.2013-16.09.2013 jsem byla evidována jako nezaměstnaná na úřadu práce, 17.09.13 do 31.12.2013 jsem byla vedena jako osvč, 13.01.2014 jsem se přihlásila na úřad práce (byla jsem již těhotná) do nové práce jsem nenastupovala, od 13.1.14 mi byla přiznána podpora v nezaměstnanosti, dítě se narodilo v červnu, mateřskou si pamatuji, že přijmy dokládal manžel, protože já jsem neměla nárok, poté mám další papíry k přiznanému RP žádost podána 17.12.2014 příspěvek byl čtyřletý a poté se mi narodil mladší syn v lednu 2018 a RP mi byl vyplácen do jeho 4 let, tedy do 1/2022 vyplacený poslední v únoru 2022. Do nové práce bych měla nastoupit 01.03.2022, chci si dát všechny papíry dohromady, ale netuším co tedy vlastně budu dokládat? Prosím poraďte mi, děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8518
18.2.22 13:30

Tak ji řekni, že jsi naposled byla na ÚP, rakte zápočťák nemáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11051
19.2.22 00:53

@Hanula1212 nějaký poslední ZL mít musí, ten se dává v každé práci.
Otázka je k čemu jí bude, když pak byla OSVČ. A oak na ÚP. Každopádně z ÚP by měla doložit dobu trvání. Od kdy, do kdy.

A proč se zakladatelko nezeptáš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
19.2.22 00:58

Nynejsi a predchozi zamestnani byla v zahranicnim korporatu a ani v jednom po me zapoctak nechteli..

• Citovat
  • Upravit
11051
19.2.22 01:12
@Hanka1 píše:
Nynejsi a predchozi zamestnani byla v zahranicnim korporatu a ani v jednom po me zapoctak nechteli..

A máš ho? Ať se jednou hodně nedivíš, až ti budou vypočítávat důchod. Vydat ZL je povinnost zaměstnavatele, posílat ho dal je povinností zamestnance, že ho po tobě nechtějí, tak neznamená, že ho nepotřebuješ. Je to velmi důležity dokument.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
19.2.22 01:24
@Trojlístek píše:
A máš ho? Ať se jednou hodně nedivíš, až ti budou vypočítávat důchod. Vydat ZL je povinnost zaměstnavatele, posílat ho dal je povinností zamestnance, že ho po tobě nechtějí, tak neznamená, že ho nepotřebuješ. Je to velmi důležity dokument.

nastupovala jsem na projekty na dobu urcitou a mezi nima si zamerne delala pauzy.

Samozrejme, ze kdyz jsem predtim odchazela po deseti letech z nemecke firmy, tak i z tech rocnich projektu potvrzeni o zamestnani od - do mam.

Jen jsem chtela uvest, ze v soucasne i predchozi prraci nikdo zapoctak nechtel a ani se na nej neptal - obe jsou to velke firmy, jedna 9 tisic zamestnancu a nynejsi cca 6 tisic lidi napric republikou…

• Citovat
  • Upravit
11051
19.2.22 01:28
@Hanka1 píše:
nastupovala jsem na projekty na dobu urcitou a mezi nima si zamerne delala pauzy.

Samozrejme, ze kdyz jsem predtim odchazela po deseti letech z nemecke firmy, tak i z tech rocnich projektu potvrzeni o zamestnani od - do mam.

Jen jsem chtela uvest, ze v soucasne i predchozi prraci nikdo zapoctak nechtel a ani se na nej neptal - obe jsou to velke firmy, jedna 9 tisic zamestnancu a nynejsi cca 6 tisic lidi napric republikou…

A co jako, ze ho nechtěli. Zahraniční korporátní firmy se chovají jinak, než domácí, mají jinou legislativu. Důležité je, že ho máš. Pokud je to současné zahraničí firma, tak mě to asi neudivuje, pokud česká, tak by me dost zajímalo, proč ho nechtěli. Je to tva starost mít papíry ok. Neznalost nikoho neomlouvá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
19.2.22 01:55
@Trojlístek píše:
A co jako, ze ho nechtěli. Zahraniční korporátní firmy se chovají jinak, než domácí, mají jinou legislativu. Důležité je, že ho máš. Pokud je to současné zahraničí firma, tak mě to asi neudivuje, pokud česká, tak by me dost zajímalo, proč ho nechtěli. Je to tva starost mít papíry ok. Neznalost nikoho neomlouvá.

Ja nekde pisu, ze papiry nemam v poradku? V soucasne firme stacilo rict, ze behem Covidoveho roku jsem nebyla zamerne v zadnem zamestnani. Jo a firma je uz od podzimu ryze ceska, po odkupu zahranicniho podilu, ja nastupovala loni zacatkem roku.

Zahranicni korporatni firmy nemuzou mit jinou legislativu nez je tady podlozena ceskym pravem, stejne jako dodrzuji vsechny nalezitosti ceskeho Zakoniku prace. Takze pri nastupnich terminech pred nastupem nam do soukromych emailu prisly vypsane pokyny, co je treba mit pro nastup, kde vypsane bylo pro kolegy z Nemecka, Francie, Polska a Turecka - v kazdem jazyce pro jednotlivou zemi, takze se dalo porovnat, kde jsou byrokrati a kde jim staci dva papiry. U nas to byl standart - lekarska prohlidka, vypis TR a vypis z Exekuci, ZP a v den nastupu vyplneni ruzoveho papiru na dane, uplatneni danoveho zvyhodneni na deti. Udaje o zamestnanich pet let zpetne se vyplnovalo pred nastupem vcetne kontaku na overeni a reference. Ale papir do ruky jako zapoctak nechteli v ceske ani francouzske firme.

A vetsinou od zahranicnich matek prebiraji interni procesy, smernice a zvyklosti - zkracene uvazky bezne uz od prelomu tisicileti treba, sdilena pracovni mista, otcovske volno, sick days, volno na prvni skolni den nebo regeneracni volno jednou za ctvrt roku pro natky a tehotne. Je fajn, ze uz to ceske firmy i statni instituce pomalu prebiraji jako standart i tady…

• Citovat
  • Upravit
11051
19.2.22 02:02

@Hanka1 ne, není to standardní situace. Ale přít se s tebou o tom nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jolka86
19.2.22 04:20
@Trojlístek píše:
@Hanula1212 nějaký poslední ZL mít musí, ten se dává v každé práci.
Otázka je k čemu jí bude, když pak byla OSVČ. A oak na ÚP. Každopádně z ÚP by měla doložit dobu trvání. Od kdy, do kdy.A proč se zakladatelko nezeptáš?

Ale když byla po skončení v práci na ÚP tak se to bere jako osledni a dává se papír z úřadu a není potřeba zápočtový list. To neznamená, že nemá papíry v pořádku.
Já skončila v práci, přihlásila jsem se na ÚP, za 8 dní jsem našla práci a už nechtěli ZL, ale jen papír z úřadu, zápočtový list mám. Důležitý je evidenční list ze zaměstnání.

• Citovat
  • Upravit
65428
19.2.22 07:23
@Trojlístek píše:

S duchodem to nema nic společného. Manzel mel vzdy vsechny zapoctaky a pritom se mu nepodarilo dohledat asi tri roky celkove, kdyz zadal o duchod. Nebylo to na socialni sprave, dohledat spravne archivy jeste slo, ale z tech archivu jsme nic nevyrazili. Stejne tak muj otec, tam se i vi, ze se jeho archiv rozdelil na dve casi a zrovna tu cast s jeho papirama proste skartovali. Stejne tak ten papir duchodovy, co kazdy rok dostavas je ti k prdu. Neni to tak davno, co jsem k tomu videla i reportáž

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65428
19.2.22 07:24
@Jolka86 píše:
Ale když byla po skončení v práci na ÚP tak se to bere jako osledni a dává se papír z úřadu a není potřeba zápočtový list. To neznamená, že nemá papíry v pořádku.
Já skončila v práci, přihlásila jsem se na ÚP, za 8 dní jsem našla práci a už nechtěli ZL, ale jen papír z úřadu, zápočtový list mám. Důležitý je evidenční list ze zaměstnání.

Ani ten evidencni list nic neznamena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
19.2.22 07:37

@Trojlístek k čemu mě jako mzdovce bude zápočťák z roku 2013 a potvrzení z ÚP z roku 2014?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
19.2.22 09:01

Evidenční list ze zamestnani - diky to jsem myslela a nemohla si vzpomenout.
Tak ten po me taky nikdo nechtěl :D

@vokishka píše:
  • Citovat
  • Upravit
Jolka86
19.2.22 10:54
@vokishka píše:

Můj otec když šel na sociálku skrz důchod, tak zjistil, že mu tam zaměstnavatel nedal 1 rok a díky evidenčnímu listu to tam dopsali.

Příspěvek upraven 19.02.22 v 11:19

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat