Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, píšu sem, protože eMimino je za mě snad nejlepší stránka na to, když si nevím s nečím rady, a tak se dnes vás všchny přítomné obratím. Je mi 15 let a celkově od malička mám problémy s ušima, když mi byly 3 roky byla jsem na operaci se zjizvenými vzpáčenými bubínky a naposled jsem byla na operaci v 11 ketech. Od té doby jsou ale mé uši už v pořádku. Jenže už asi tak týden mě trápí, že mám nad normální poměry nadměrné vytékání mazu, ráno se vždy vzbudím a mam kolem pravého ucha ztvrdlý maz a vevnitř taková „zátka“ v uchu, která je třeba prorazit. Ošetřuji to vatovou tycinkou namočenou v kysličníku a jen přejíždím a vyndám vždy hrozně velké množství mazu, aby se sama prorazila a pak ucho vždy očišťuji jen tou tyčinkou s kysličnikem abych ho nezarazila dovnitř. Zkoušla jsem nakapat kyslicnik, i ušní svíčky a pomohly sice, neboť to vytahlo hodně mazu, jenže nasledující ráno to bylo zase to samé, maz všude po pravem uchu, zalehlé tou zátkou a už si nevím rads, uvažuji sice nad ORL navštěvou na nějaké důkladné pročištění, jenže jak jsem zmiňovala mam za sebou už několik operací a drsnou minulost s ušima a tak mam z ORL děsivý strach abych neskončila i třeba zas někde na sále pak. takže se obracím na vás jestli si nekdo nevite rady nebo neznate jeste lepši zpusob, méně bolestivý než ORL😅, předem děkuji.
Ta tyčinka je špatná, tím si fakt můžeš něco zacpat do ucha. Kup si v lékárně ušní sprej a občas podle návodu stříkni do ucha, je určený přesně na tyhle případy, lékárnice ti poradí. Musí se to dělat preventivně. Ale pokud už máš zalehlé ucho se zátkou, tak je lepší jít na ORL, propláchnou ti ucho, sice to není příjemné, ale pomůže a na nějakou dobu máš klid. Tím spíš, že jsi měla v dětství problémy, bych si na ORL došla, oni to udělají správně.
Moc ti neporadím. Jsem o dost starší a tyto problémy mám taky. Na ORL mi řekli, že se s tím nic dělat nedá. Já mám navíc vrozeně užší zvukovody, takže uši mají horší samočisticí schopnost, zdědila jsem to. Já jsem tak 3× ročně na ORL, kdy mi uši pořádně ošetřej, vždy to totiž dojde do takové fáze, že už mám zánět zvukovodu a babské rady nepomůžou. Já ještě užívám léky na alergii, protože pyly, prach atd situaci zhoršují a uši strašně svědí. Nejlepší rady ti asi dala ZuzaM.
Ušní svíčka není moc dobrý nápad..ten maz nevytáhne pořádně a zbytek ti vytvoří dokonalou zátku v uchu. Kup si ušní sprej, jak tu už bylo napsáno a ten pravidelně používej. A na ORL bych určitě zašla také. Raději preventivně vypláchnout, za mě to není nic strašného, než to nechat zajít do fáze zánětu. Ten se už bude léčit mnohem hůř. A ten kysličník taky není lékaři moc doporučovaný. Opatrně s ním
Ten kysličník to víc vysušuje stimuluje k sliznici k většímu promašťování.
Podle popisu by se ti hodilo to čistítko, co používají Asiati, mají konzistenci bližší tvému popisu (je to taková mini ušní lžička, tak pohledej).