Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tohle vůbec neřeš. Mám dvě dcery (už dospělé) a nějakou nahotu nebo stud jsem vůbec neřešila. Ne, že bych se před nima schválně producírovala nahá, ale převlékání, nebo když jsem vycházela ze sprchy apod. bylo normální. Braly jsme to zcela přirozeně.
My chodíme doma před dětmi v normáních situacích - převlékání, koupání - nahatí běžně, je jim 2 a 5 let a rozhodně to nijak neřešíme, přijde nám to normální
No ja si dceru beru s sebou taky, pokud třeba e po cvičení jdu sprchovat. Dávám jí do houpátka a je klid. Je jí 10 měsíců. Zatím jsem to ani neřešila, že mě vidí ![]()
Klíčoví je 5,5 a klidně se před ním prevlekám. Mnohdy se sprchuju a on sedí v koupelně a povídáme si.
Ale je na to tak zvyklý od mala a nepřijde mu na tom nic divného.
Tak ja nevim, asi jsme divna rodina, ale chodime pred sebou nahaty normalne. A i u nas doma u rodicu se z nahoty nedelalo tabu. ![]()
Mám mnohem starší děti - 7 a 9,5, navíc kluky. Nemám problém se před nimi převléct, klidně přijdou do koupelny když se sprchuju. Stejně tak fungují i s tatínkem. Považují to za naprosto normální a vůbec to neřeší. A stejně jak píše @JayLee ví co je co a k čemu to slouží.
@Shaari90 Mám dcery a nikdy by mě nenapadlo řešit jestli před nima můžu být nahá nebo ne… starší už je 18let, normálně se před sebou slíkáme, chodíme si navzájem do koupelny, nikdy nebyl žádný věk kdy by jsme styděly. S klukem by to bylo určitě jiné, cíleně bych se před ním od určitého věku nesvlékala, ale pokud by mě náhodně zahlídl, rothodně bych z toho nedělala vědu. Ty máš holku, není co řešit. ![]()
@Shaari90 Obě děti ví, jak vypadáme s mužem bez oblečení. Neříkám, že před nimi chodíme nahý pořád, ale když se převlíkám v ložnici, tak se nezamykám. Ani v koupelně a podobně. DO kdy to tak bude si netroufnu říct.
Naši před námi taky nechodili zahalení. Nebyl problém po zaklepání vlézt do koupelny, když jsem tam něco potřebovala.
Snazime se pred dcerou /3r/ nazi neukazovat. Nahota je intimni vec a melo by se tak s ni zachazet.
Máme kluky 2 a 4 roky a tohle vůbec neřeším, zatím. Jako určitě asi někdy začnu, ale asi ne dřív jak v pubertě a ne nijak přehnaně. ![]()
Nemáš nějaký trauma? Nic ve zlem.. Mama přede mnou chodí naha cely život, táta zas tak moc ne, ale na dovolených či na chatě občas jo. Stejně tak ted před moji malou. Me to přijde normální. Když ted ležela prababička na jipce, tak jsme ji viděli všichni a když jsme ji pak už do. a pomáhali, tak taky. I táta a i strejda. Jak bys to chtěla asi dělat? Jiné je to z druhé strany, pokud už dítě cítí potřebu se zahalovat nebo se zmíní, ze mu něco není příjemné, pak bych to resila a vyšla mu asi vstříc.
Dceři jdou 3 a sprchuje se a koupe s manželem, mě taky vidí nahatou když se prevlekam nebo jsem ve vaně a sprše. Ví, že táta má pindíka, co má máma, babička atd ![]()
Řešíš blbosti, nahota je přirozená věc. Mám kluka, v prosinci 4 roky, kolikrát se mnou je na záchodě když jsem na velký
, než se nám narodilo mimino tak jsme se společně sprchovali ve sprch. koutě, teď v létě se sprchoval i s tetou a babičkou-nepřijde mi na tom nic divnýho. Horší by bylo, kdyby nevěděl jaký je rozdíl mezi holkou a klukem.
Nenapadlo by me, ze bych se mela pred ditetem schovavat. Moje mama se prede mnou koupe dodnes uplne bezne a zadne nasledky to na me nezanechalo
vzdyt je to moje mama…a az bude stara a popripade nemocna, tak ji nekdo bude muset umyvat, prebalovat..
Tak přemýšlet o tom ve 2,5 měsících mi přijde ujetý, vy se spolu třeba netulíte nahatý při kojení nebo tak? Jinak mám dcerku 3 roky a běžně se s ní koupu, chodím přes ní nahá, chodím na záchod apod. A nedovedu si představit, že bych se v nejbližší době měla začít nějak zahalovat. Jo a třeba se stane, že jsem nahá i před svou mamkou, třeba při převlékání nebo tak.