Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak jsem si řekla, že dneska založím diskuzi o dětech, ikdyž žádné ještě nemám ![]()
Je mi jasné, že výchova dětí není jednoduchá a každá máma někdy udělá ve výchově chybu.
Ale už vážně, mě začínají vytáčet některé matky s jejich „volnou výchovou“ ![]()
Nechci tady rozpoutat nějakou hromadnou hádku o tom jak vychovávat nebo nevychovávat dítě, o tom já nic nevím a nemůžu soudit. Ale co vidím poslední dobou, nad tím mi zůstává rozum stát a nikdy to nepochopím. Včera mi kamarádka říkala co se jí stalo v autobuse ve městě. Autobus byl samozřejmě plný k prasknutí, na zastávce nastoupila mamina s asi 6ti letým klukem. Kluk se cpal někam kde bylo místo. Kamarádka stála nalepená na té tyčce co bývá v buse, kluk kolem ní šel a říká jí: Pozor! Kamarádka říká se smíchem: Chlapečku říká se zdovolením, když to řekneš slušněji tak tě lidi určitě pustí
Někde se tam vynořila jeho matka a říká, že má takovou volnou výchovu, že ho nenapomínají že to stejně nemá cenu
mě se jednou stalo že mi malá holčička v autobuse kopala do noh, protože seděla naproti mě, tak jsem ji poprosila slušně! jestli by přestala houpat nožičkama, že mám vyprané kalhoty tak abych je nemusela znovu prát
její matka mi řekla že její dítě si bude dělat co chce, ať jí laskavě nenapomínám a že kalhoty ať si vyperu
tenkrát jsem jen koukala s otevřenou pusou. No a poslední příklad, moje kamarádka má holku, myslím jsou jí 4 roky. Byla jsem jednou u nich na návštěvě, zrovna k nim přijela i babička. Holčička se začala předvádět, babičku začala mlátit do hlavy, do noh, pořád po ní házela polštářky
je teda fakt že kamarádka ji napomíná, ale mám prostě pocit že je na ni hrozně měkká. Dál si holka pořád vymrčuje co chce a nechce jíst, když jí něco nejede začne to plivat všude kolem sebe po stole…mě strčila do ruky flašku s džusíkem a ať jí to držím, když jsem to položila na stůl začala ječet že to musím držet, a tak pořád dokola
kamarádka se smíchem: tak jí to drž
..být to moje dítě tak jí aspoň něco řeknu ale ona ne. mě tohle prostě neskutečně vytáčí a pořád si říkám že budu jiná, ikdyž nemůžu nikdy vědět jaká budu matka
Vím že tohle není problém dětí ale rodičů, jen prostě nepochopím tuhle „volnou výchovu“. Jaký na to máte názor vy?
Ještě dodám, že se touhle diskuzí nechci nikoho dotknou! ![]()
@juliettee píše:
Tak jsem si řekla, že dneska založím diskuzi o dětech, ikdyž žádné ještě nemám
Je mi jasné, že výchova dětí není jednoduchá a každá máma někdy udělá ve výchově chybu.
Ale už vážně, mě začínají vytáčet některé matky s jejich „volnou výchovou“
Nechci tady rozpoutat nějakou hromadnou hádku o tom jak vychovávat nebo nevychovávat dítě, o tom já nic nevím a nemůžu soudit. Ale co vidím poslední dobou, nad tím mi zůstává rozum stát a nikdy to nepochopím. Včera mi kamarádka říkala co se jí stalo v autobuse ve městě. Autobus byl samozřejmě plný k prasknutí, na zastávce nastoupila mamina s asi 6ti letým klukem. Kluk se cpal někam kde bylo místo. Kamarádka stála nalepená na té tyčce co bývá v buse, kluk kolem ní šel a říká jí: Pozor! Kamarádka říká se smíchem: Chlapečku říká se zdovolením, když to řekneš slušněji tak tě lidi určitě pustíNěkde se tam vynořila jeho matka a říká, že má takovou volnou výchovu, že ho nenapomínají že to stejně nemá cenu
mě se jednou stalo že mi malá holčička v autobuse kopala do noh, protože seděla naproti mě, tak jsem ji poprosila slušně! jestli by přestala houpat nožičkama, že mám vyprané kalhoty tak abych je nemusela znovu prát
její matka mi řekla že její dítě si bude dělat co chce, ať jí laskavě nenapomínám a že kalhoty ať si vyperu
![]()
tenkrát jsem jen koukala s otevřenou pusou. No a poslední příklad, moje kamarádka má holku, myslím jsou jí 4 roky. Byla jsem jednou u nich na návštěvě, zrovna k nim přijela i babička. Holčička se začala předvádět, babičku začala mlátit do hlavy, do noh, pořád po ní házela polštářky
je teda fakt že kamarádka ji napomíná, ale mám prostě pocit že je na ni hrozně měkká. Dál si holka pořád vymrčuje co chce a nechce jíst, když jí něco nejede začne to plivat všude kolem sebe po stole…mě strčila do ruky flašku s džusíkem a ať jí to držím, když jsem to položila na stůl začala ječet že to musím držet, a tak pořád dokola
..být to moje dítě tak jí aspoň něco řeknu ale ona ne. mě tohle prostě neskutečně vytáčí a pořád si říkám že budu jiná, ikdyž nemůžu nikdy vědět jaká budu matka
Vím že tohle není problém dětí ale rodičů, jen prostě nepochopím tuhle „volnou výchovu“. Jaký na to máte názor vy?
Ještě dodám, že se touhle diskuzí nechci nikoho dotknou!
K nicemu jinemu to tady nepovede…
Příspěvek upraven 23.08.16 v 12:32
Já to taky nechápu. Hrozná představa, že moje děti budou trávit čas ve škole s takovými zmetky ![]()
Mě přijde, že rodiče mají svoje děti jako středobod vesmíru a když si dovolíš těm rozmazleným spratkům něco říct, tak jsi nejhorší ty.
A hooodně rádi schovávají své nevychovance za nemoci… ADHD a podobně ![]()
Včera jsem venčila psa a tak cca 5ti letá holčička, která byla venku nejspíš se svým dědou, vzala kočku a třískla s ní o chodník. A děda se tomu smál… Já bych k ní přiletěla a dostala by přes zadek. Úplně mi cukala ruka ![]()
Nechápu, že někdo bezdětný má potřebu zakládat diskuze o tom, jak jiní vychovávají děti a jak jsou jiné děti hrozné. To fakt nechápu.
Přiznám se, že s takovými matkami jsem se v životě nesetkala a připadá mi to jako urban legend ![]()
Snažím se vychovávat jak nejlépe umím (Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého), no a někdo holt umí víc, někdo míň. Rozhodně nemám potřebu druhé usměrňovat, raději vyklízím pole: Kdo uteče, vyhraje.
Ale neříkala bych tomu volná výchova.
Co na to ja? Ze se tu sebehnou ty nejlepsi matky na svete a strhne se silena diskuze
Ale zrejme mas chut se tim bavit, tak proc ne ![]()
Ja osobne tohle taky nesnasim a netajim se tim, ze svym detem obcas dam jednu na zadek nebo velmi durazne napomenu, pokud delaji neco, co vedi, ze nesmi. V zivote by si nedovolili nekoho okopavat v autobuse nebo nepoprosit, pokud neco chteji.Ale kazdy sklidi plody sve prace, neboj ![]()
@juliettee dite mam a vnimam to naprosto stejne. Bohuzel dnes je to in, vsechny volne/svobodne vychovy, nevychovy rabr…kazdy tomu svemu rika jinak. Pro vetsinu je to ale vymluva pro ignoraci a neochotu vychovavat. Pak tu je presne tlupa spratku, na hristich, ve skolkach…vadi mi to, ale nic moc s tim neudelam, akorat se snazim vychovat slusneho cloveka z vlastniho ditete. Jen me moc pohavilo, kdyz jsem se o to zacala zajimat, zjistila jsem, ze plno veci ze zminenych „vychov“ na dceru aplikuji tak nejak selskym rozumem, ale zkratka ma hranice a tecka.
@Šmoulice píše:
Mě přijde, že rodiče mají svoje děti jako středobod vesmíru a když si dovolíš těm rozmazleným spratkům něco říct, tak jsi nejhorší ty.
A hooodně rádi schovávají své nevychovance za nemoci… ADHD a podobně
Včera jsem venčila psa a tak cca 5ti letá holčička, která byla venku nejspíš se svým dědou, vzala kočku a třískla s ní o chodník. A děda se tomu smál… Já bych k ní přiletěla a dostala by přes zadek. Úplně mi cukala ruka
bohužel pak děti se skutečným ADHD na toto doplácejí, protože v povědomí veřejnosti pak je rovnice ADHD = výmluva ![]()
@Šmoulice píše:
A hooodně rádi schovávají své nevychovance za nemoci… ADHD a podobně
Včera jsem venčila psa a tak cca 5ti letá holčička, která byla venku nejspíš se svým dědou, vzala kočku a třískla s ní o chodník. A děda se tomu smál… Já bych k ní přiletěla a dostala by přes zadek. Úplně mi cukala ruka
ježiši, já bych si tohle nedovolila! a kdyby náhodou a viděli to naši tak bych dostala takovou na pr*el že bych si týden nesedla.
@terinka4444 píše:
Nechápu, že někdo bezdětný má potřebu zakládat diskuze o tom, jak jiní vychovávají děti a jak jsou jiné děti hrozné. To fakt nechápu.
jo, asi mám tu potřebu protože si nepamatuju že by se nějaké dítě třeba ve škole ode mě ze třídy chovalo takhle a teď to vidím na každém kroku
čím to asi může být… fakt tady nechci na někoho útočit.
@terinka4444 Já to naopak chápu, když občas na takového rodiče s povedeným dítkem narazím. ![]()
@jdukolem píše:
bohužel pak děti se skutečným ADHD na toto doplácejí, protože v povědomí veřejnosti pak je rovnice ADHD = výmluva
Bohužel ano.
@juliettee píše:
Tak jsem si řekla, že dneska založím diskuzi o dětech, ikdyž žádné ještě nemám
Ale už vážně, mě začínají vytáčet některé matky s jejich „volnou výchovou“
Nechci tady rozpoutat nějakou hromadnou hádku o tom jak vychovávat nebo nevychovávat dítě, o tom já nic nevím a nemůžu soudit. Ale co vidím poslední dobou, nad tím mi zůstává rozum stát a nikdy to nepochopím. Včera mi kamarádka říkala co se jí stalo v autobuse ve městě. Autobus byl samozřejmě plný k prasknutí, na zastávce nastoupila mamina s asi 6ti letým klukem. Kluk se cpal někam kde bylo místo. Kamarádka stála nalepená na té tyčce co bývá v buse, kluk kolem ní šel a říká jí: Pozor! Kamarádka říká se smíchem: Chlapečku říká se zdovolením, když to řekneš slušněji tak tě lidi určitě pustíNěkde se tam vynořila jeho matka a říká, že má takovou volnou výchovu, že ho nenapomínají že to stejně nemá cenu
![]()
Ještě dodám, že se touhle diskuzí nechci nikoho dotknou!
v životě!! jsem se s takovými matkami a dětmi nesetkala.. ano děti zlobí zkouší hranice, ale nikdy jsem nepotkala mámu co by se zlobivce zastávala tak, jak popisuješ.. naopak všechny co jsem kdy potkala se snažily dítě usměrnit a napomenout. fakt by mě zajímalo, kam na tyto zážitky holky chodíte, kde se to pohybujete? ![]()
Kam na takové matky a takové děti chodíte?
taky mi to spíš připadá jak urban legend
mezi dětmi se pohybuji 5 let a ještě žádné takové jsem neviděla.. asi mám štěstí na okolí ![]()