Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mar__tanka1983 píše:
Jinak „volně vychovávané“ dítě žádné neznám osobně, nikdy jsem od nikoho neslyšela tu tak proklamovanou větu „máme volnou výchovu“. Já vysvětluju do zblbnutí, výjmečně i nějaká přes zadek přilítla, nebo prostě odcházíme. Zjistila sem, že to funguje líp, než když bych ho hned na první dobrou zmydlila
Jen z doslechu vím o jednom klukovi od nás ze školky, jehož rodiče na něj fakt prdí, nic mu neřeknou a nechají ho růst jak dříví v lese - a s tím je to prý fakt neštěstí
taky jsem to od nikoho neslyšela…
@neumisa píše:
Zrovínka včera jsem takovou „volně vychovanou“ Natálku (bylo jí tak 5) musela odstavit od občerstvovacího okénka. Její matka stála v řadě za mnou, Natálka se natlačila přede mě - budiž, je to děcko, chce se podívat. Pak se mi postavila na nohy, aby byla výš a lépe viděla - to jsem ji postavila stranou poprvé. Vrátila se a začala šermovat rukama ve snaze vysvvětlit matce, co che - bohužel šermovala rukama před mým nosem (a fakt jsem měla sto chutí ji do té šermující ruky kousnout, stačil fakt kousek). No a když se začala skákat po palcích a tlačit se mezi zeď a mně, tak jsem ji odstavila ne zrovna ohleduplně.A co mě štvalo nejvíc? že její matka stála za mnou a NIC. Pouze s Natálkou komunikovala o tom, jakého nanuka si dá.
jak jsi ji odstavila? Chytila, zvedla a přesunula? A matka pořád nic?
@juliettee píše:
@Mar__tanka1983 ti puberťáci to už je zase jiný no, toho už rodič neuhlídá a v tomhle telecím věku je to všechno jinakspíš ty malý děti, který by v některé situaci měl rodič okřiknout (neříkám hulákat po něm a bít ho, prostě jen napomenout), ale místo toho čumí a neřekne ani půl slova a při nejlepším se nad dítětem ještě rozplývá i když vidí, že někoho obtěžuje. To je nejhorší.
by sis měla asi zajet na půl roky třeba do Kanady, tam by tě švihlo totálně a naše děti by ti přišly až převychované. A kupodivu i z Kanaďanů vyrostou fajn dospělí lidé povětšinou ( sem tam je někdo extrém jako v každé populaci). Jen ti dospělí tam nejsou tak úzkoprsí, nemají potřebu vychovávat cizí spratky, ani hodnotit, nebo se pozastavovat nad tím, co dělají. Nevaří se jim vzteky krev nad cizíma nevychovancema.
@juliettee snažím se svou dceru vychovávat no je jí 20 měsíců takže to zatím moc nejde, nicméně dělám co můžu i zakřičím. Sousedi mají hrozného spratka je jí pět a dělá si co chce, když chce něco podat třeba kečup, řekne jen kečup žádné prosím nebo děkuju neexistuje, zakážou jí vzít si Nanuk jde a vezme si ho stejně a oni nedělají nic
. Mě se stalo před čtyřmi lety v Londýně v autobuse, že si to mého nového kabátu černošská holčička záměrně utřela prsty od hořčice, celá rodina tam žrala nějaký fastfood a jí daly párek v rohlíku a posadila jí vedle mě. Samozřejmě jsem zvýšila hlas, že se to nedělá málem na mě zavolali policii, že křičím na dítě a tam je to trestné
Pak naházely zbytek jídel, pytlíků a kelímků pod sedačky a vystoupily
zřejmě taky nějaký nový styl výchovy ![]()
Holky, jedna naše známá uznává volnou výchovu, resp. žádnou výchovu. Její syn od malička mlátí děti na pískovišti, dokonce jsem viděla jak kouše mámu a ona mu nic neřekne. teď chodí do školy a má velké problémy, už dvakrát dvojka z chování.
@terinka4444 píše:
by sis měla asi zajet na půl roky třeba do Kanady, tam by tě švihlo totálně a naše děti by ti přišly až převychované. A kupodivu i z Kanaďanů vyrostou fajn dospělí lidé povětšinou ( sem tam je někdo extrém jako v každé populaci). Jen ti dospělí tam nejsou tak úzkoprsí, nemají potřebu vychovávat cizí spratky, ani hodnotit, nebo se pozastavovat nad tím, co dělají. Nevaří se jim vzteky krev nad cizíma nevychovancema.
v každé zemi jsou jiní lidé, jiná mentalita
někde je to dost podobné, někde úplně jiné, třeba jak říkáš v té Kanadě. A asi jo, asi by mě tam švihlo úplně ![]()
Co mám vlastní děti, tak cizí už dávno nesoudím
Ale některý matky jsou na ranu, to jo. Mám v blízkosti taky jednu. Má teda strašně divokýho kluka, takže to beru. Ale jedno rozhazoval štěrk a mě to letělo kolem kočárku s miminem a když to udělal podruhé, tak jsem mu slušně v klidu řekla, ať to nedělá. Jeho matka na mě vyjela, že si svoje děcko napomena sama
a nic mu samozřejmě neřekla. KDyž jsem se ohradila, že jsem to měla málem v kočárku, tak po mě sekla, že jsem dost daleko. Přitom to neviděla. No, ale to je o matce, ne o dítěti.
Naštěstí se s takovým jednáním setkám minimálně, skoro vůbec. MHD nejezdím, do MC nechodíme a na vsi se známe. Ale měli jsme tady jednu a ta byla fakt na ranu, ale totálně. Jsou s ní i problémy ve škole (před tím i ve školce). Kluk je sígr a učitelky už neví co, protože když jí něco řeknou, tak se jim vysměje. Takový děcko pak otráví učitelce celou třídu.
Příspěvek upraven 23.08.16 v 14:04
@kopejka hovada, co na to říct.
@bberundaa no tak ať si to rodiče užijí…jak si ho (ne)vychovali, tak to budou mít… ![]()
@juliettee píše:Švihlo, mě nechávají cizí děti v klidu, pokud nemlátí mé děti a nekoušou mě, je mi to putna, Já se spokojím s tím, že mám dle svých představ vychované své dítě, zbytek ležící ve dveřích prostě překročím a je. V Kanadě jsme v první chvíli měla dost i já. Ale v globálu dospělí lidé jsou tam mnohem sebevědomější než my, zdáli se takoví vyrovnanější a spokojenější, míň chvátající a míň řešící okolí. Víc přátelštější. A drtivá většina z nich byla v dětství spratky ukrutnými na naše měřítka. Takže to chce klid, a nohy v teple. Jen je mi líto učitelek a učitelů, co mají někdy za rodiče svých žáků.
v každé zemi jsou jiní lidé, jiná mentalitaněkde je to dost podobné, někde úplně jiné, třeba jak říkáš v té Kanadě. A asi jo, asi by mě tam švihlo úplně
@terinka4444 píše: Švihlo, mě nechávají cizí děti v klidu, pokud nemlátí mé děti a nekoušou mě, je mi to putna, Já se spokojím s tím, že mám dle svých představ vychované své dítě, zbytek ležící ve dveřích prostě překročím a je. V Kanadě jsme v první chvíli měla dost i já. Ale v globálu dospělí lidé jsou tam mnohem sebevědomější než my, zdáli se takoví vyrovnanější a spokojenější, míň chvátající a míň řešící okolí. Víc přátelštější. A drtivá většina z nich byla v dětství spratky ukrutnými na naše měřítka. Takže to chce klid, a nohy v teple. Jen je mi líto učitelek a učitelů, co mají někdy za rodiče svých žáků.
ano, učitelů je mi taky líto. napomene děcko nebo mu dá poznámku a naštvaná mamina hned letí do školy a seřve učitelku jak si to vůbec mohla dovolit. Jinak věřím tomu, že jsou tam lidé úplně jiní, přátelštější, tady jsou lidé věčně naštvaní, uspěchaní…vidím to i na sobě a pak mě vytočí každá blbost.
@juliettee píše:
@kopejka hovada, co na to říct.
@bberundaa no tak ať si to rodiče užijí…jak si ho (ne)vychovali, tak to budou mít…
nejhorší je, že oni jsou přesvědčení, že dostal dvojku z chování neprávem, že si na něj učitelky zasedly a že mají výjimečně nadané dítě, na které všichni žárlí. Já s nima jednou byla na nějaké akci pro děti a raději jsem šla domů s kamarádkou, normálně jsme se vymluvily, že je jí blbě a zdrhly jsme. ![]()
to bylo neustále „náš matyášek chodil už v osmi měsících“ " na nočník chodil asi už od narození" a pak ho vidíte jak mlátí tříletou holčičku lopatkou na písek v jeho sedmi letech, nebo říká vlastním rodičům „drž hubu“ nebo „dělej, podej mi pití, rychle!“ brrrr… to je ale jediný negativní případ, co znám osobně.
Mám celkem štěstí na kamarádky, že mají vychované a tak nějak usměrnitelné děti.
@juliettee Přiznám se, že o podobném chování matek a dětí stále jen čtu - v reálném životě jsem viděla kombinaci nezájem matky + opravdu nevychované dítě pouze dvakrát a to na dětském hřišti. A to sama mám malé děti a běžně s nimi chodím na hřiště /do herny /do cukrárny, skoro denně jezdím MHD. Samozřejmě, někdy udělá dítě něco, co je přes čáru, ale v takovém případě běžně rodič dítě napomene /usměrní. Přirozeně existuje kombinace nevychované děti + agresivní matky, ale jde o extrém, který není častý. Také hraje roli jestli se díváš optikou bezdětného nebo už děti máš. Lidé, co mají děti bývají zpravidla díky vlastním zkušenostem tolerantnější. Snad to nebude Tvůj případ, ale v reálu často ti, co se jako bezdětní nejvíce pohoršovali nad nevychovanými dětmi mají ty největší spratky (kteří jim samozřejmě přijdou děsně roztomilí
). Prostě děti dělíme už odjakživa na dvě skupiny - rozmazlený spratky a „ty naše“
.
Nedávno přišla na hřiště skupinka dětí z místní Montessori školičky. Jedna z holčiček si chtěla zout boty. Učitelka jí 5 minut vysvětlovala, proč nechce aby si boty sundávala. Dopadlo to tak, že bosky chodila nejen holčička, ale i ostatní děti ze školičky a paní učitelka na to jen koukala… Jinak znám maminku, která dítěti např. povolí sníst dva sáčky bonbónů před večeří, protože JE CHCE, nepřevlékat se a nezouvat se, když se mu nechce a to že sem tam někoho kousne, no přece ho nebude napomínat (zažila jsem doslova na vlastní kůži)…
@Šmoulice třeba našemu klukovi bylo ADHD zjištěno, ale teda můžu říct, že je hodnější jak některé děti bez a teda se nechci chlubit.. ale co jsem teda mluvila s doktorkama- třema, tak všechno je to spíš spojeno s neklidem, vnitřním nekklidem třeba spojené se školou, že mají hodně energie, nevydrží mi u ničeho, pořád v pohybu.. ale takové, že je dítě drzé, držkuje, někoho vyloženě bije, s tím moc nesouvisí..
@juliettee píše:
Tak jsem si řekla, že dneska založím diskuzi o dětech, ikdyž žádné ještě nemám
Je mi jasné, že výchova dětí není jednoduchá a každá máma někdy udělá ve výchově chybu.
Ale už vážně, mě začínají vytáčet některé matky s jejich „volnou výchovou“
Nechci tady rozpoutat nějakou hromadnou hádku o tom jak vychovávat nebo nevychovávat dítě, o tom já nic nevím a nemůžu soudit. Ale co vidím poslední dobou, nad tím mi zůstává rozum stát a nikdy to nepochopím. Včera mi kamarádka říkala co se jí stalo v autobuse ve městě. Autobus byl samozřejmě plný k prasknutí, na zastávce nastoupila mamina s asi 6ti letým klukem. Kluk se cpal někam kde bylo místo. Kamarádka stála nalepená na té tyčce co bývá v buse, kluk kolem ní šel a říká jí: Pozor! Kamarádka říká se smíchem: Chlapečku říká se zdovolením, když to řekneš slušněji tak tě lidi určitě pustíNěkde se tam vynořila jeho matka a říká, že má takovou volnou výchovu, že ho nenapomínají že to stejně nemá cenu
mě se jednou stalo že mi malá holčička v autobuse kopala do noh, protože seděla naproti mě, tak jsem ji poprosila slušně! jestli by přestala houpat nožičkama, že mám vyprané kalhoty tak abych je nemusela znovu prát
její matka mi řekla že její dítě si bude dělat co chce, ať jí laskavě nenapomínám a že kalhoty ať si vyperu
![]()
tenkrát jsem jen koukala s otevřenou pusou. No a poslední příklad, moje kamarádka má holku, myslím jsou jí 4 roky. Byla jsem jednou u nich na návštěvě, zrovna k nim přijela i babička. Holčička se začala předvádět, babičku začala mlátit do hlavy, do noh, pořád po ní házela polštářky
je teda fakt že kamarádka ji napomíná, ale mám prostě pocit že je na ni hrozně měkká. Dál si holka pořád vymrčuje co chce a nechce jíst, když jí něco nejede začne to plivat všude kolem sebe po stole…mě strčila do ruky flašku s džusíkem a ať jí to držím, když jsem to položila na stůl začala ječet že to musím držet, a tak pořád dokola
kamarádka se smíchem: tak jí to drž
..být to moje dítě tak jí aspoň něco řeknu ale ona ne. mě tohle prostě neskutečně vytáčí a pořád si říkám že budu jiná, ikdyž nemůžu nikdy vědět jaká budu matka
Vím že tohle není problém dětí ale rodičů, jen prostě nepochopím tuhle „volnou výchovu“. Jaký na to máte názor vy?
Ještě dodám, že se touhle diskuzí nechci nikoho dotknou!
já ti nevím, ale jsem hodně společenská, často jsem na akcích, kde je hodně lidí a dětí a s tím co tady popisuješ ty jsem se nikdy nesetkala
Majoritní většina matek má své děti pod kontrolou, ví jak na ně, dokáží je usměrnit…ano jsou i vyjímky, které ovšem jen potvrzují pravidlo…toto je má zkušenost.